Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Wednesday, July 29, 2009

Tidak !!! Kau tak leh buat macam ni kat aku !!

Salam ..

Oh ! Mengapa dengan tajuk post kali ini eh ? Kampus Kejuruteraan USM, Nibong Tebal, dengan secara rasminya diarahkan tutup dengan serta merta. Bermula pada hari Rabu (29 July) hingga Rabu minggu hadapan Rabu (5 Ogos) ... Pendek cerita KENE BALIK RUMAH !!!

Ok .. Yang tak best ye ... cuti mid sem, yang sepatut ye dalam 3 minggu dari sekarang, perlu diawalkan ... dan yang paling tak best, semua keje-keje aku akan delay ... Tak best ye ..

Tapi, kite bersabar je .. diharap, apa yang berlaku ni ada hikmahnya ...

Mood : not happy with the H1n1's holiday !!

Sunday, July 26, 2009

Kerna Sayang ....

Salam ..

"Kerna sayang" .... Cewah, catchy tak tajuk post kali ini ... Mana datang eh ungkapan ni ?? Kononnya, ungkapan ini datang bagi seseorang yang akan buat segala-galanya kerana sayangnya ... tak kisah laa sayang kepada ibu bapa, adik beradik ataupun (selalunya) soulmate ..



Ok, sebenarnya bukan nak kupas banyak pasal "Kerna Sayang" tuh ..
Al-kisahnya bermula beberapa minggu yang lepas, selepas solat Maghrib di Surau Kecil blok 5 .. Seorang daripada ahli jemaah malam tuh bangun dan mara kehadapan lalu mengambil senaskah buku hadith. Setelah membelek-belek seketika, lalu membacanya:

[Ni bukan dari teks yang asal]
Dosa tinggalkan satu waktu solat, kita akan diseksa selama 1 'wukuf' .. Bila sahabat nabi bertanya, berapa lamakah 1 wukuf itu ? 1 wukuf bersamaan 80 tahun . 1 tahun mempunyai 365 hari. Dan satu hari di akhirat bersamaan dengan 1000 tahun di dunia ..

Pergh, bila terdengar pasal hadith ni, terkejut dan rasa takut. Baru je satu solat tertinggal. Belum lagi dosa-dosa yang lain. Walaupun ada orang mengatakan yang kalau orang Islam yang diseksa di neraka, akhirnya akan masuk syurga juga, tetapi bayangkanlah dulu berapa lama tempohnya kita perlu diseksa di neraka sebelum masuk ke syurga. Sesuatu yang menakutkan untuk difikirkan.

Dan sejenak aku terfikir: Apakah sebab-sebab kita bersolat ? (Apa yang anda akan jawab)

Ada yang akan jawab, sebab pahala .
Ada yang jawab, sebab tak nak dapat dosa. (Menghindarkan diri daripada dosa yang dinyatakan di atas)

Tapi kalau kita lihat balik kat niat untuk solat, "Sahaja aku solat fardhu Zohor, Kerana ALLAH swt"

Jadi, kita solat adalah untuk pahala kah, atau tak dpat dosa kah, atau kerana ALLAH ..

Runsing seh. Bayangkan kalau niat kita tak betul, tak diterima ibadat kita. Bukan sahaja ibadat khusus seperti solat, tapi ibadat am sperti, benda-benda yang kita kerjakan seharian. Runsing.

Jadi, aku fikir punya fikir, teringat pula satu pengisian dari Ustaz Syukri PI .. (yang ustaz banyak gelak tuh) .. masa pengisian ni, adalah pengisian yang paling banyak tak gelak ..

Ustaz ni bagitau, setiap ibadat tuh adalah ibarat pokok (time tu die tunjuk pokok mangga kot) .. Kita tak boleh nak letak baja sampai 20 kg kat pokok tuh, dan siram, sampai banjir tanah sekelilingnya dalam satu hari terus dan esoknya kita akan dapat hasil buah mangga yang sedap dimakan .. Tak boleh kan ??

Kita kena buat sedikit demi sedikit .. letak baja sedikit, seminggu sekali .. siram pokok bunga memadai tanahnya lembap, setiap hari ... dan tahun berikutnya, barulah kita akan mendapat hasilnya. Buah mangga yang sedap dimakan.

Ia sama seperti 'istiqamah' .. Betul tak ? Sikit punya sikit, kita tingkatkan mutu solat kita. Dan akan tiba masanya kita akan merasakan 'kemanisan ibadah' .. Bayangkan, 'kemanisan ibadah' ni, buat apa pun, kita rasa gembira. Alangkah indah, semua orang Islam dapat rasa macam tuh.

Jadi apabila nak kaitkan balik kepada niat solat tadi, pada permulaannya, boleh laa kita berniat untuk mengejar pahala yang dikhabarkan dalam hadith dan juga Al-Quran .. Buatlah dengan bersungguh-sungguh.. Seakan-akan kita tiada kesempatan lagi untuk beribadat. Namun, dengan masa, tingkatkan mutu ibadat kita dengan sedikit demi sedikit dengan betulkan niat ibadat kita 'Kerna ALLAH' ..


(Aku ni takde laa perfect sangat .. Banyak lagi kekurangan yang aku ada dan perlu diperbaiki .. Jadi sama-sama la kita berusaha ke arah itu .. Semoga ALLAH memberi hidayat kepada kita semua .. AMIN)

iPai is about to discover a present

Salam ..

I'm about to discover a present,
What will happen in present?
What is the contain of that present ?

Is it will be ok after the present ?
Or it will become worse after that ?

You will never know,
Just keep in mind,
To keep your heads up,
Keep your beautiful smile to all around you,
And bare in mind that,
The Almighty is always with you.

Monday, July 20, 2009

New ... very new ..

Salam ...

A simple conversation during class.

S : I think I wanna go home this weekend .
N : Huh. Why ??
S : Have to bring something.
N : What thing ???
S : ...

So, we (The Geng Bas Sekolah aka GBS) trying to figure out the thing is so important that S to bring it here.

We waited. And SURPRISE !!!!!!

Oh yeah .. You get it right .. Mr S is now with new car ... uhuhuhh ... So next time round, we could increase our capacity to movie's trip ... LOL ... We going to see Mr S surrounded by girl .. uhuhuh

(Ok ... actually I really don't have any idea to post ... heheh)

Sunday, July 12, 2009

The 1st Week ...

Salam ...

Ok the 1st week of the new Sidang ... new thing ??

Study .. Starting my 3rd year ... Subjects ??

Technical English (waa .. tak suka english, mesti susah nak score)
Separation Process (En. Azam bes kot)
Reaction (Dr. Shariff - aiya, mesti susah nak skor subjek ni)
Environment (Dr. Vel ngan Dr Tan - 4 unit tuh ... kene study lebeh nie)
Ko-K Skuasy (Sapa leh pinjamkan raket skuasy die sebelum saya beli yg baru)

Class ... previous semester, the chemical engineering school famous with packed and crowded classes ... this semester, its like three quarter of the packed schedule .... a bit ok ..

Assignment ... owh, we already got our assignment ... hahah ... in my count its already 5 assignment ... hahah ... chemical engineering school, duh ...

Yesterday ~ Saturday ~ Hari Interaksi PPKK ~ Sukaneka kimia .. quite interesting ... attended by Prof Asma (TNC of Research) ~ "Chem. Eng. School is the top school in USM", she says ... I joined all the game except for tarik tali (kurang berat badan) ... result ... er ... we got 3rd place for 2 games ... lol ... And Naib Juara Lelaki dan Wanita tarik tali ... (Tahniah kepada pelajar tahun 3 ye) .. Ok, this is the picture during the last session on the field ... the one with different colour is our 'ketua kontijen' ...


Thanx to my roommate for this picture from his new 1.3k handphone ... lol
(The 'ketua kontijen' stated above is actually our Deputy Dean)

How bout campus activity ??... Oh please, this is my worse 1st week that I been through ... very very very very very very very frustrating ... (or maybe, it just me that didn't prepare for the frustration) ... A lot of people seeking for my commitment ... and I can't manage it all of it. (That explain for the previous post .... and I'm still in the recovery mode ... don't ever try something 'funny')

So, other info ... I'm in double room ... ground floor (not proud of it) ... my roomate is my coursemate and he just purchased a new mobile phone ... 1.3k ... uhuuhu .. post ..

That's all ... till the next post ... Cheera !!

Friday, July 10, 2009

Transformasi diriku ... !!

Salam ..

Wah ada bunyi cam AF tak ?? hahahaha ... Sebuah Transformasi diriku ...


So, apa yang hebatnya pada sebuah transformasi ... adakah ia bagus ??? atau pun sebuah transformasi itu ada yang tak eloknya ...

Jadi kali ini anda tentukan sama ada transformasi aku ni bagus ke tak bagus ?? (Walaupun diri sendiri pun boleh jawab ...)

Dulu, aku rasa aku ni 'gentle' ...
Apa maksud gentle eh ???

Aku rasa gentle tu macam, peramah, baik, lembut (bukan lembut 'auu' ok) dan semua-semua laa yang baik-baik dan bagus-bagus ...

Tetapi setelah melalui hampir 2 sidang (dah masuk sidang 3),
sifat gentle itu, telah diambil kesempatan orang lain ...

Ambil kesempatan macam mana tu ek ??
Maybe, memberi kerja-kerja yang menimbun ...
Mula-mula macam boleh tahan ...

Tapi duk tahan-tahan ..
Akhirnya, sebuah transformasi berlaku ..

Aku menjadi kejam ...
Akan menjadi kejam .....
Sekejam manakah aku ???
Aku pun tak tau ...

Yang aku tau,
Dalam hati kata, 'AKU MAHU JADI KEJAM'..
'KERANA ORANG LAIN KEJAM KEPADA AKU'

Contoh kejam,
Mengoyakkan surat lantikan yang anda dapat ... (ni yang nak try buat ni)
hahahahah .....



(aku tak tau, semua ni dtg tulen dari dalam hati atau dr hati yg tensen)
(Dan aku pon tak pasti sama ada, aku marah pada 'apa' sebenarnya)

Wednesday, July 8, 2009

Tensed


I HATE THIS



I REALLY HATE 'SOMETHING' 'SOMETHING' IN USM



!@#$%^&*()_)(*&^%$#@$%^&*(*&^%$



@#$%^&*(*&^%$#@#$%^&*&^%$#


@#$%^&*(*&^%$#$%^&*(*&^%$#%^&*()


@#$%^&*()(*&^%$#$%^&*()(*&^%$#%^&*(

Friday, July 3, 2009

Deko with Ipai, Apis dan Ayoi (Part 2)

Salam ...

So, where were we ?? Oh yeah ... We going to start our painting session .. uhuh ... So Lets paint ..



Some wall have a little tiny problem .. uhuh .. And the most difficult part is, reaching the highest part of the room ... huhu ... scary ... (aku gayat kot ... gayat sket laa)



<< style="text-decoration: underline;">









(Jgn cuba skodeng ye)










After few day, FINISHED !!!!!!!!!!!!!! DONE !!!!!!!!!!!!
























(Tak aci btul, bilik dia sorang ade tv .. lepas tu PS2 tu pun ada kat situ ... Abes laa die ni, main je keje die ...)












The End

Wait. What happen to all the thing that I showed in the previous post ?? Ok, all that thing going into the box and being put in the store ... Comic book >> going to be sell to "Surat Kabar LAMA" .. haha ... ok .. Tata comic book ..


close button
ShoutMix chat widget