Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Monday, January 31, 2011

Seoul Garden@IOI Mall

Salam

Actually I did not know that the Seoul Garden have other branch than 2 in Penang. Huhuh. Thanx to Izyan, Sheqah and Miss Green Apple, together we had opportunity to eat there.

Most of the dishes are same with what we have in Penang, but here they have Kimchi !!! Yeah. We always  watch the Korea reality TV shows which they show how tasteful of kimchi is, and today I finally got the chance to taste it by myself. And I LOVE IT !!!

Top Viewer January 2011

Salam

Ya, di sini saya senaraikan top viewer ipai-ans.blogspot.com pada bulan Januari 2011. Penghargaan ini diberikan kepada top 3 yang teratas kerana rajin datang ke blog saya. Dan bukan kepada mereka sahaja, kepada yang lain-lain juga, ranking bawah dan juga yang visitor invisible. Huhuh. Sebagai tanda terima kasih, aku kasi promote diorang punya blog. Datang laa ke blog diorang. Blog diorang mantap-mantap.

Tempat Pertama jatuh kepada Cik peLangi dengan 16x visit
 Cik peLangi tak kasi letak link blog dia sebab dia jarang update sekarang ini. Segan katanya

Tempat kedua pula, jatuh kepada En aidil dengan 15x visit
Meh datang blog beliau yang terbaik daripada dia

 Dan kemudian, tempat ketiga jatuh kepada Cik Hafizah kita
Mari terjah blog beliau juga

Sunday, January 30, 2011

Happy Birthday adik !!!

Salam

Hee, tiba-tiba je panggil adik kat umah ni kan ... uhuhuh ... Apa-apa pun selamat hari ulang tahun yang ke- .... er .. brapa ek ? 2011 tolak dengan 1991 berapa ek ?? haa Yup .. 20 tahun .. eh .. dah 20 tahun ek .. ingatkan budak kecik lagi ..

Hee, dia ni garang sikit. Kepada pakwe yang nak ngurat dia, anda kena ada kriteria berhati lembut, kalau tidak, reject. I won't chop your pass, ok ??

Hee, disebabkan dia seorang saja perempuan dalam adik beradik, maka dia sangatlah manja. Manja dan mengada sikit. Opss. Pandai berjimat juga pandai berkedekut.. Haha. Duit yang dia simpan berkepuk beratus nak beli apa ntah. Tak kuat shopping macam orang dalam adik beradik dia, tapi dia akan beli benda yang dia suka sahaja.

Masa SPM, kata nak lawan result abang dia, tapi takleh kalahkan. ("Biasalah, aku kan abang"). Tapi dengan usaha gigih dia dapat 4flat masa matrix mengalahkan abang dia. (Lantas, abang berkata "Tak pe kasi chance"). Dan atas nasihat abang dia juga laa, disuruhnya jangan masuk USM. Keh3 .. sebab USM susah sangat.

Maka beradalah adik ini di UTM untuk meneruskan kegemilangan pelajarannya. Dengar cerita dapat pointer bagus. (Tak ingat berapa. Kah3). Tahniah !!



Apa-apa pun Selamat hari ulangtahun yang ke-20 buat adik. Moga panjang umur dan dimurahkan rezeki.
31 Januari

Kenapa aku tak balik lagi ni ???!!!!!

Salam

Kenapa aku tak balik lagi ? Sebab semalam join program MPDJ pergi ke Monkey Beach. Selaku bekas MT, mereka jemput laa aku untuk join Hari Keluarga MPDJ diorang ni. Mantap-mantap diorang semua ni.

Walaupun time aku dulu, aku pernah mencadangkan projek ini dan amanahkan exco suruh buat, impian itu tidak dapat direalisasikan sebab sidang lepas terlalu pack dengan aktiviti-aktiviti sepunya MPD.

MPDJ sidang 2010/2011. Tema baju MPDJ diorang tahun ni, kuning.

Tapi takpe, atleast aku dapat join juga pergi trecking ramai-ramai begini. Dan dengan sampainya aku di Monkey Beach, satu list tempat Taman Negara Pulau Pinang ini, sudah aku sampai. Yang tinggal cuma Rumah Api Muka Head je. Owh yeah. Kalau ada masa lagi, nak serang tempat tu plak.

Sesiapa yang nak tahu lagi boleh baca post ini. Ada map yang korang boleh tengok.

Alamak dah pukul 10.30. Nak kena call teksi, nak pergi bus station. Terima kasih kepada Cik Junior, Norifa yang memberikan no telefon teksi kat Facebook tadi. uhuhu

Jumpa uoollss nanti ek !!

Saturday, January 29, 2011

Cerita LalaWanitakiki

Salam

Apa kabar korang? Yaa, sekarang cuti mid-sem. Tak balik umah lagi ni. Walaupun busy nak mengejar dateline, aku nak update juga kat blog ni. Banyak kepala yang ada dalam otak ni, tapi dengan masa yang ada, tak cukup nak share ngan korang-korang.

Jadi pada hari ni, aku nak kongsi pasal Cerita LalaWanitakiki iaitu gabungan perkataan laki-laki dan Wanita. Cuma perkongsian, dan harapnya, korang leh join discussion, nak tau juga apa yang korang rasa. Betul atau tak.

Peringatan: Ini bukan kisah cinta aku. Ia hanya pemerhatian aku dan penceritaan rakan-rakan dan kemudian aku tafsirkan.
 Ini ada laki-laki dan wanita yang dikatakan rapat dan saling suka-suka. Suka-suka mereka ini suka-suka yang biasa-biasa je. Bak kata orang suka seperti sesuam air suam.



Bayangkan suatu  situasi di mana si laki-laki nak berikan sesuatu kepada si wanita. Benda tuh, tak da laa special mana pun, tapi sesuatu yang boleh diberikan kepada si wanita. 

Dan dengan cepatnya si wanita menjawab, "Tak moh". Kadang-kadang tuh, tak abis pikir lagi pon dan jawab tak moh. Adakah ada sebab wanita buat macam tuh ? Pihak wanita sila jawab ye.


Maka dengan cepatnya si laki-laki berpaling tanpa merasa terkesan di hati also known as sedih. Sikit pun tak sedih. Dan si wanita pula, sangat terkejut.

Dalam hati si laki-laki, bila si wanita dah kata 'Tak moh' dia pun terus berpaling dan meneruskan kerja yang dibuat tanpa rasa sedih atau sewaktu dengannya. Sebab bagi dia, si wanita tak nak, so tak payah la bagi kan ?

 Dalam hati si wanita, bila si laki-laki berpaling, si wanita pulak terkejut, sebab dia takut kot-kot si laki-laki merajuk, dan dia juga mengharapkan si laki-laki tuh, bertanya sekali lagi, atau dengan cara yang lebih dia suka ? Adakah begitu si wanita ?

Diminta jangan ada yang tersinggung. Cuma melapangkan kepala daripada buah fikiran ini.

Friday, January 28, 2011

Shoutbox Buka Tutup aka Keluar Masuk beserta tukar gambar

Salam

Maka dengan itu aku nak kongsi. Sekarang ini dah jadi pattern dan trend Shoutbox Buka Tutup dan juga Keluar Masuk kat tepi tuh.. Nak tengok sample aku punya, sila lihat kat 'Baa ...' atas kanan tuh ..

Pertamanya, mari kita bagi kredit kepada Eriyza yang saya kira sumber kod-kod ini. Sebab aku tak pandai kod css script ini, tapi pandai cuba-cuba jaya je. Dan aku berjaya tukar macam aku buat kat atas tuh.

Maka, ini adalah sample shoutbox asal. Sila klik kat sini, untuk mengambil kod asal cik Eriyza. Sila cakap thank u kat dia juga ye. Saya tak pasti kalau Cik Eriyza ni ada buat post sambungan pasal post tersebut, kalau terSAMA dengan post ini, minta ampun Cik Eriyza
ShoutBox Eriyza
Maka seterusnya aku mahu bagi link untuk korang guna pulak.

Haa Kalau sesiapa yang berminat untuk guna gambar macam ni, boleh amik kod kat bawah tuh ek

Orait cam na nak guna kod bawah ni;

Pastikan anda dah LOGIN

Klik ke DASHBOARD. Kemudian, klik ke DESIGN, kemudian ke PAGE ELEMENT

Klik ADD A GADGET, pilih HTML/JAVASCRIPT, kemudian Copy Paste, kod yang diberikan dibawah ini.

Dalam kod yang diberikan di bawah ini, sila Cari '<Put Your ShoutBox code in here>' dan copy paste kod shoutbox anda di situ tanpa meletakkan '<' dan '>'


<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:200px;
width:200px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://1.bp.blogspot.com/_aiMVEzWwL28/TT6s_U6dG6I/AAAAAAAAANY/jRXkQMj5Y5I/s1600/tag1.gif') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(150-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

<Put Your ShoutBox code in here>

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (100-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

Ok, sila bagi feedback dan kalau ok, saya akan buat yang lain pulak. Hee ...

Selamat pagi semua !!!

Salam..

Hari ni hari Jumaat.. Ramai member-member semua dah balik kampung dah. Aku buat experimen hari ni. Bukan nak sedih tak boleh balik, tapi sebab esok nak pergi Teluk Bahang, sekali lagi !!

Dah beli tiket bas balik, (terima kasih sebab ingatkan saya, my Miss Green Apple) sebab road tax kereta dah mati dan aku akan balik pada hari Ahad pagi. Maka yang menunggu kepulangan saya di Seremban, bersiap ye. Aku nak karpet merah.

Pagi ini aku dikejutkan dengan satu post rakan sekelas aku. Heee. Aku dapat jadi follower dia yang ke-100. Punya teruk laa aku ni sebagai kawan, tak jadi follower dia siap-siap. But the good side is, I am the 100th follower. Heheh.



Beliau yang dimaksudkan adalah Cik Ogies kita
Mari terjah ke blog beliau.

Disebabkan beliau dah menceritakan sedikit pasal aku, aku pun nak cerita sikit pasal dia.

Budak-budak kelas aku semua panggil dia nama Ogy. Dah 4 tahun sama kelas dengan dia ni. Tapi tak pernah nak dapat sama group dalam buat assignment (Lecturer kitorang suka buat group assignment ni).

Dia sentiasa bersama rakan sePALAPES beliau yang hanya mereka sahaja PALAP di kelas dan dalam kumpulan diorang ni perempuan sahaja. Takde budak laki yang masuk PALAP. Jadi dia dan rakan-rakan PALAP ni, sangat-sangat laa rajin. Mereka ni sangat rajin study. Walaupun diorang semua busy gila dengan PALAP pada hujung minggu, kerja rumah pun diorang boleh siapkan, badingkan dengan kitorang yang tak busy sangat.

Spesifiknya, korang boleh tengok Ogy ni, sentiasa happy je. Cuba korang baca blog dia
, happy je kan mood dia. UHuh .. Tak pernah tengok dia tensen ke, marah ke. So macam dia cool n steady je. heeee

Itu je. Terima kasih Ogy menjadikan saya yang ke-100.
Macam ada komplot je kan ?

Thursday, January 27, 2011

Slumberger Interview: My Experience of USM's Career Fair 2011

Salam and Greetings

Career Fair is the annual program that been conducted by the USM BHEP (Universiti Sains Malaysia, Student Affairs & Development Division) and one of the company that joined the exihibition was the Slumberger.

Yeah. Everyone knows about Slumberger. The popularity of Slumberger is much higher compare to other company (in my point of view) as in the career talk, there were alot of people willing to stand for an hour and enjoyed the talk.

If your Career Fair have a system that distribute students name to the company, and you were not be called by the company that you want, don't be stupid and start to feel sad (like me initially) because of it. Be proactive and go to the booth and ask them to put your name with other candidate. Most probably they will not refuse you because they value your attitude.

Good news to those who active in curicular activities. They really look into that part. So list as much as you could, as proof of your good experiences. And if you were actively involved in all the activities listed (not for those who just sign up and take the merit), this interview will be easy for you.

Don't be confuse as I would start using term 'level' and 'stage'

First level of interview, you will go for the First Screening Stage. In this stage, everybody will enter the interview room on by one and meet the recruiter. I read about other place for the Slumberger interview, some of them were similar with this method, and some of them are not. You can just read it for your preparation and knowledge.

So, we have 4 different room and every each room has different patterns of question. One of the room asking about yourself, and reason of joining Slumberger and the other room is giving a topic to talk and reason of joining Slumberger. Note that you have to answer both questions in less than 3 minutes and they are holding their stopwatch with them.

Some of the topics are, Mexico, Hepatitis B, Abu Dhabi, H1N1 etc. Mine was oil service company. Tips for this stage was, they want to see whether you can talk or not. So, just talk everything that you know about the topics. For example, my topic is about oil service company.

I talk about about what is the meaning the oil service company - company that giving service to company that own the oil and gas platforms. Example of the company - at that time, all I know is Slumberger, thats it. And their client - and at that time, the only thing I know is Petronas and Shell. LOL. Really short and simple. I am really frustuated because I couldn't talk more than that, but yet I'm suceeded. So they informed you and proceed to the second level.

Second level is the second stage of screening. The group project. They will devide you within a group of 5 and everyone will performing the project. The project was, build a tower of 120 cm high and can stand 8 ball golf. Extra point will be given for extra height 1cm = 1 marks and marks for material that you did not use. You be given (may differ with other interview) 15 A4 papers, 3 markers, wire about 30 cm, scissors, tape, and a pair of chopstick.

So, just discuss properly in 10 minutes, and draw your plan. Be active in your group and if you may, try to be more outspoken, giving good idea and be professional because they were watching. Then next 20 minutes build the tower that you plan. Your tower should be according to your drawing in the first 10 minutes discussion, or you marks will be deducted.

Then, after 20 minutes, they will test your structure and give you the marks. Among of the six groups, only one group suceeded to reach more than 120 cm and 2 of building could not stand even 1 golf ball. Then proceed to the presentation. You need to present in front of all the recruiter, so be ready. First of all, they will let us to start talking in 4 minutes, just explain the flow how do you get the idea, the structure, why do this, why don't you do that.

Tips here, don't ever try to talk alot till your group members don't have any points to present. It will kill you and your group. The recruiter want to see your team work in presentation, how do you let your friend to present their part and then back up your friends. Highlight your team's effort as they will (hopefully) mentioned yours.

Warning, they will ask a lot of killer questions, answer them wisely and always remember about your team work. Our group was being asked bout the height that only reach 107 cm. So, explain !!!! Oh yes, they want to test your mental of being scold too, it is one of the requiment. One group that I found out, have good structure but yet one of the team member conquering the presentation, none of them suceed to the next round. And another group, they structure didn't can ever stand by its own, but yet 1 (if I not mistaken) of them suceed to the final round.

Third level, one by one again, the first stage. Face to face. They will be asking about how passionate you are in joining Slumberger and they want to check whether you can stand the harsh working invironment. For example, if your grandmother pass away, you could just simply apply for emergency leaves. True story from my interviewer. So just answer it honestly. If not, later you will quiting.

She also mentioned about language. English, just make sure you can talk which other people can understand, simple and the message is delivered. Don't have to be perfect because you will be dealing with other part of world which their English might rojak as you are. So communicate well.

So, thats it and now I am waiting for the second stage interview with the manager, your future boss at the headquarters in Kuala Lumpur. And if I suceed, they will be another stage of interview or they will send you to Abu Dhabi for 2 weeks field exposure.

One of my lecturer share her experience in being interview by the manager. She said, she been interview for 3 hours with 2/3 different managers. Then, the senior manger, at the last of the stage, will invite you to join for lunch. Be really carefull, because he actually continue his evaluation on you during the lunch time.

For me, even if I did not get the job, I will be really gratefull to pass till this stage. Even now, I am still doubt bout my decision in joining Slumberger. Heee.

Just to add up something, if you guys want to find placement for the internship, you can apply also and will go through same process for the jobs applicants. You may go for internship, then finish your 1 year study, then Slumberger will call you to join back. So, 3rd year student or 2nd year student, you may join too.

Other material to read,
http://www.indiastudychannel.com/resources/116941-Schlumberger-Interview-Experience-All-About.aspx

Pengalaman Career Fair 2011

Salam ..

Pertamanya saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Kak ita, Kaunselor USM Kampus Kejuruteraan bersama AJK pada tahun ini. Anda semua menjalankan tugas sangat baik. Selaku bekas AJK pada tahun 2008, saya merasa cukup terharu dengan usaha anda semua.

Selama dua hari aku hanya sempat print 6 resume dan beri kat 6 company. Yang lain tak sempat sebab banyak yang panggil interview.
 Tapi dalam banyak-banyak company, Wesrten Digital ni laa yang buat interview hari pertama dan kemudian esoknya dipanggil untuk ambil surat tawaran. Kiranya terus dapat kerja. Reprt day masa bulan Jun nanti
Sesi interview bersama dengan Mr. Frank meyakinkan aku untuk pergi interview seterusnya.
Western Digital sedang membuka branch baru di Penang, dan sedang mencari engineer fresh graduate untuk jadi pengasas kilang tersebut. Kiranya kalau masuk kilang ni, jadi otai punya laa.

Jadi sekarang ini kena fikir betul-betul sama ada nak masuk eletronic industry ataupun oil and gas industry. Sebab, aku ada pergi interview Slumberger. (Nanti aku buat post khas untuk interview ni). Dah lepas 3 stage, dan tunggu untuk stage ke-4 plak, di KL bersama manager, future boss kita.



Seterusnya, syarikat Saudi K Kem. Kilang Inspection untuk company oil and gas company. Interview yang terlalu sempoi, sampai sepanjang dalam interview cakap BM je. Nak convert english balik tak boleh, sebab brother interview tuh terlalu sempoi. 




SilTera tak sempat nak pergi interview. Clash dengan interview lain. Company ini buat bahan microchip sebelum di hantar ke syarikat seperti Intel dan AMD. Jadi, tak diorang ni, tak de laa Intel dan AMD
Wah. 2-3 hari ini agak banyak benda yang tertinggal. Kena catch up balik

Wednesday, January 26, 2011

7 Wonders of USM Engineering Campus #6

Salam

Yup .. Everyone is waiting for the number 6 Wonders of USM Engineering Campus. It is;
USM Engineering Campus: The Wildlife Sanctuary


Previously I posted about my photo jog a few weekends back. The purpose I photo jog is actually to gather pictures for this, the number 6, Wonders of USM Engineering Campus. If you come to USM Engineering Campus you might have a chance to see the diversity of species here. It is like you were in the garden of tame animal. So, the morning photo jog is to get the proof for you guys to see it. Ok. Lets check it out.


Here in Engineering Campus, you can see;
The birds are conquering the road. Playing tag.

My first stork. Its actually wanna some quality time to stare to the lake.

Squirrel. Sorry bad picture.

Second Squirrel. Sorry also bad picture

Second stork

No. 3 and no. 4 stork

Prawns King Bird aka White Brested Kingfisher.
Have to enchance the light balance using photoshop to brings up the colour of the bird
The actual picture is too dark

No. 6 and no. 7, No. 5 just flew by.

Er.. I don't know the species.

It is the bird's couple.




And last but not least;
Ok. They are not wild animal. They are PALAPES.


A few animals that I didn't encounter that morning;
Eagle aka Winston
Snap it with handphone's camera when I am on my way to lab.
Read about Eagle in USM


Big Lizard aka komodo besar
[No Picture]


And not to forget. This one; Cali
Source : Google



Ok guys. There will be no #7 Wonders.

Tuesday, January 25, 2011

Update ringkas je...

Salam

Penat sangat. Pergi Career Fair then sambil bekejar buat final year project.

- Pergi interview untuk SlumberJ - Esok ada second screening

- Pergi interview K.Kem - Ada peluang besar bolehlaa pergi Arab Saudi. Dan brother interview tuh, sempoi sangat. Sampai tukar cakap Bahasa Melayu je.
Soalan teknikal yang tak dapat jawab (malu gile tadi) 1kPa = ? psi .. Hahaha .. Aku tak hengat !!!

- Pergi interview Western Digital. Mat saleh tuh macam best je. Cuma dia tak sure dia boleh amik chemical engineering atau tak. Kalau dapat, dia hantar kat plant yang baru bukak kat Penang dan Thailand.


Fuh.. Penat. Makan tengahari pun below. Kuiz advance process control terlepas. Pop kuiz actually. So memang SUPRISE je laa .. Jumpa lecturer pun, dia macam nak bagi chance tapi dia nak jadi strict juga.

Saya rehat dulu. Ingatkan malam ni nak post 7 Wonders tuh. Tunggu ek.. sikit je lagi ..

Career Fair 2011

Salam

Wah, hari ni start Career Fair. Walaupun resume aku salah upload sampai tak dapat nak masuk dalam list interviewSlumberJEH tuh, aku kena tabah dan usaha lain plak. Kata dia, rezeki aku kat tempat lain. Thanx atas nasihat itu.

Maka, kejap lagi bersiap, settlekan benda-benda di lab dulu dan kemudian ke Career Fair. Survey-survey dulu. Then, kalau ada mana-mana panggil interview, pergi bersiap untuk formal.

Resume - Siap print dengan result
Baju - iron dah
Kasut - kilat dah
Jaket hitam - ada dah, nak stylo mylo hari ni

Tahniah kepada AJK Career Fair 2011. Macam yang aku kata sebelum ni, saban tahun, Career Fair makin mantap. Dan tahun memang paling mantap aku tengok. Siap ada kursus pergi Langkawi lagi untuk student 4th year (Tak buat post pasal benda ini lagi. heheh). Kali ni siap daripada Kampus Induk mai kat sini nak pergi interview SlumberJEh, budak-budak Geophysic.

Maklumat lanjut, sila ke;

Good luck semua !!!!!!
P/S: Dua hari ni, (25 dan 26 Januari) mungkin busy sikit. Kepada yang singgah, nanti aku datang balik
Salam

Monday, January 24, 2011

7 Wonders of USM Engineering Campus #5

Salam

Yeah .. Now we are reaching to #5 of Wonders of USM Engineering Campus. What would it be ???? Could you be expecting it ??

So the #5 Wonders is like a magnificent phenomena, which happen once a year in USM Engieering Campus. It only happen right after the monsoon season (what I mean is the rain season). There are some spesies of flower which I did not recognise it (by name), will bloom beautifully. Only after the rain season because, commonly it will look like this;


When the rain season ends, the flowers will bloom, in white and purple .. Bloom and shine, and we called it  
Spring Sonata 


And during this spring season, all engineering student will be like this;


The spring sonata is so special as if you feel like you are in Korea and Japan (Quote from Putra87). 
Seriously said, I felt same way as he does. We all here in Engineering Campus felt it.

Sorry, I don't have my own pictures for this wonder, because the spring sonata have not show up yet for this current year 2010/2011. So I have to borrom pictures from a friend of mine.Wani.
Or you can just browse Wani's Facebook for this particular event k? Link*Link
Thank you Wani !!!!

You might wanna to check these;


Burung Winston hisap rokok Winston

Salam

Haa. Tahun lepas aku ada baca berita yang best tau. Tapi tak sempat nak post nak kongsi kat sini sebab time tuh, busy yang teramat sangat. Meh baca jom, walaupun panjang, gagahkanlah diri anda baca.



23 Januari - Kehadiran beberapa ekor helang merah (Brahminy kite Haliastur Indus) di kampus Universiti Sains Malaysia (USM) memberi petanda yang persekitaran yang sesuai dengan keperluannya. Terdapat sekurang-kurangnya empat sarang di kampus USM sekarang ini yang disesdari kehadirannya sejak bulan Disember 2008 yang lalu.

Naib Canselor USM, Prof. Tan Sri Dato’ Dzulkifli Abdul Razak berkata, kehadiran burung-burung helang ini di kampus USM sangat bermakna dalam usaha universiti melaksanakan usaha kelestarian alam yang menekankan kepada persekitaran yang sesuai untuk pelbagai hidupan.

“Kita akan berusaha memastikan kehadirannya tidak diganggu, apatah lagi mengancam kehadirannya di dalam kampus,” kata Naib Canselor dalam sidang media di sini.

Menurut ahli Zoologi dan Persekitaran USM, Mohamed Hifni Baharuddin, burung helang merah ini sudah lama tidak kelihatan bersarang di dalam kampus USM terutamanya dalam jumlah yang lebih dari satu sejak lebih 20 tahun lalu.

“Inilah jumlah terbesar burung ini bersarang di dalam kampus, iaitu di pokok Araucaria di sekitar Bahagian Hal-Ehwal dan Pembangunan Pelajar, Kompleks Sukan USM dan pokok kasuarina sekitar Desasiswa Gemilang,”jelas Mohamed Hifni dalam sidang media yang sama.

Burung helang merah ini biasanya bersarang di sekitar kawasan bakau yang terlindung atau persisiran pantai. Burung yang dianggap amat cantik dan gagah ini juga terdapat di kawasan sawah padi dan kawasan paya. Burung ini banyak terdapat di hutan bakau Perlis, Kedah, pulau pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka.

Burung ini bersarang di pokok setinggi melebihi 20 meter manakala di kawasan bakau biasanya di pokok yang lebih rendah, bergantung kepada persekitaran yang dapat melindunginya dari musuh dan mudah mendapat air dan makanan.

Menurut Mohamed Hifni, ini adalah kerana sifatnya yang amat sensitif dan sentiasa melindungi dirinya dari diserang musuh-musuhnya.

“Saya percaya kehadirannya di USM berpunca dari persekitaran kampus yang dijaga dengan baik sesuai dengan habitat dan ekosistem yang ada. Apatah lagi dengan adanya kawasan hijau yang masih terpelihara yang menariknya untuk bersarang di sini,” kata Mohamed Hifni lagi.

Pada masa ini terdapat lebih 100 spesies burung yang singgah dan sesetengahnya bersarang di dalam kampus. Terdapat kawasan dalam kampus USM yang telah diisytiharkan sebagai kawasan santuari burung oleh Naib Canselor kedua USM, Allahyarham Tun Hamdan Sheikh Tahir.

Menurut Mohamed Hifni, burung helang makin berkurangan di negara ini akibat pembangunan dan pencemaran alam yang tidak terkawal. Malah, di negara-negara seperti Filipina, Indonesia dan Bangladesh, burung helang merah kian pupus.

Burung helang merah ini juga mempunyai nilai estetika, persekitaran dan pasaran yang tinggi. Malah dalam mitos-mitos kepercayaan dan amalan sesetengah agama, helang dipandang tinggi seperti mana kepercayaan masyarakat Iban dan budaya Mesir purba. Malah helang juga memberikan inspirasi kepada penulisan puisi mahu pun muzik serta menjadi makanan eksotik yang mengancam kehidupannya.

“Oleh yang demikian, usaha untuk memastikan kelestarian alam melalui usaha konservasi helang merah sangat penting yang akan memberi kesan besar kepada alam sekitar,” tambah Mohamed Hifni.

USM akan berusaha mengambil langkah-langkah yang perlu untuk melindungi helang dan burung-burung lain sekitar kampus sesuai dengan usaha membangunkan Universiti Dalam Taman serta membangunkan kawasan yang melindungi hidupan dan tumbuhan hijau di kampus, tegas Naib Canselor pada akhir sidang media tersebut.
(Sumber: www.usm.my)


Ok. Dah habis baca dah ? Yup, ni dekat Kampus Induk tau. Kalau korang nak tau, kat kampus engineering pun ada. Tapi takda laa sampai ada sarang burung helang kat sini - sebab dalam kampus tak de area bukit, burung helang ni kan suka sarang kat tempat tinggi-tinggi.

 Tapi apabila kita nampak burung ni kat kawasan kita, untuk menandakan yang persekitaran tempat tuh sesuai dengan keperluannya yang aku tafsirkan sebagai bersih. Pengalaman aku nampak burung Winston  yang paling best dan dekat ini adalah, aku berada di dalam kereta nak pergi kelas, lepas tuh, aku nampak seekor helang ni, terbang turun menerkam mangsa kecil (aku tak nampak apa benda tuh), kat atas jalan raya. Time tuh, jarak kereta aku dengan burung helang tuh, dalam jarak (tambah tolak darab bahagi) 15 saat gitu. Tak sempat nak tangkap gambar.

Dalam USM ini, sampai sekarang terdapatnya kempen kelestarian dan salah satunya kempen kelestarian kepada alam sekitar. Jadi ini bermakna, apa yang USM buat sekarang ini, memang memberi kesan kepada alam sekitar dan juga haiwan yang terbabit dalam habitat tersebut.

Haa, bukan helang je tau, ada banyak lagi spesies lain. Nanti aku kongsikan dalam 7 Wonders of USM Engineering... Tunggu .................. 

Maka, kepada korang semua, jagalah alam sekitar. Jangan sampai  akan datang, anak-anak kita, tak kenal burung helang. Ok ?

iPad dah murah dah !!

Salam

Haa.. Dah murah ? Macam mana laa aku boleh kata murah, sebab sampaikan ada parti yang berkempen menggunakan iPad. Gila style. Cuba baca berita semalam <- Nampak sangat laa aku ni, lambat benor baca paper ye.


LABIS 23 Jan. — Gajet moden seringkali menjadi peralatan yang penting dalam melaksanakan tugas seharian namun bagi (Nama parti - untuk mengelak unsur-unsur politik), komputer tablet terbaru iPad, yang dimajukan dan dipasarkan oleh Apple, menjadi peralatan terkini yang digunakan untuk membantu petugas parti semasa berkempen
(Sumber: Berita Harian) 

iPai .. eh salah iPad. Source: malaysiahotelnews.blogspot.com

Apa pandangan korang apabila pada masa akan datang, anda nak pergi mengundi, anda nampak orang-orang yang berkempen sedang menggunakan iPad. Adakah anda terpengaruh dengan imej mereka ? 


Korang rasa diorang stylo ? Adakah ia sedikit sebanyak dapat mencuit hati anda untuk mengundi mereka juga ? huhuh


Aku tak moh jawab, cuba korang fikir sendiri. Renung-renungkan dan selamat beramal

Sunday, January 23, 2011

Yeay Boleh Guna duit Nuffnang Pergi Shopping dah !!!!

Salam

Korang !!! nak share ni, yang tajuk post tuh saja nak kasi gempak je .. Hehehe ..  gempak x ?? Sebenarnya, baru je dapat Nuffnang UP sikit daripada minggu lepas.

Aku dah dapat SERINGGIT !!!!!!!!!!!!!!!
Untuk aku yang baru daftar Nuffnang ni, baru 2 bulan (bertahun buat blog, baru je daftar Nuffnang) 
Ok wat, RM 1 untuk 2 bulan pertama .. Hahahaha

Nanti nak UP lagi, lepas tuh pergi shopping !!!! hahahahah .. shopping kat ...



JOM SANTAI BERSAMA BEN ASHAARI

Salam

Hee. ... join segmen bro BA ni lagi .. Kali ni pasal header plak ... Siapa-siapa yang berminat nak join, sila laa klik banner Ben Ashaari yang baru ni .. Rasanya, banner ni nampak lagi santai .. hehe ..




Soalan-soalan yang perlu dilengkapkan

Banner aku ... cuba halakan mouse korang ke banner tuh ... kalau takleh, try yang atas punya .. kalau takleh, refresh .. kalau tak leh juga .. tutup laptop/pc, g tido jap .. hehehe




  • Sapa yang buat header tersebut
     Diri sendiri yang buat

  • Perisian yang digunakan 
    1. Guna Adobe Photoshop
    2. Banner ini boleh gerak, sebab ikut tutorial kat sini .. http://d2zack.blogspot.com/2010/12/how-to-create-rollover-image.html

  • Maksud header tersebut
    Reminiscene bermaksud mengenang kembali. Bila kenang kembali pengalaman kita, banyak menda kita boleh belajar.
    Yang lain dalam gambar tuh, sebab nak tunjuk analisis aku ni macam mana, tanpa tengok muka.

  • Jangkamasa yang diambil buat header itu 
    30 minit je kot. Sebab yang lama ye, nak cari idea, dapat idea, memang sekejap je nak buat.
     
  • Header blog lain yang anda suka tengok

    http://idea-mix.blogspot.com/ - haa, aku tau dia ni buat header sendiri. Aku suka artwork yg jenis gini

    http://hot-shit-form.blogspot.com/ - haa, ni senior aku yg power gila BI. Menarik gila sebab tajuk banner dia pun menarik .. ingatkan dia ckp menda merapu sebab ada 'shit' rupanya, hot shit from here tuh bermaksud, fresh !!!

Follower yang ke-50

Salam

Yeay ... (Aku saja nak gedik nak sambut follower ke-50) ... Yeay !!!!!!!!!!!!!!!

Berikut adalah follower yang bertuah tersebut ...



TAHNIAH KEPADA CIK peLangi !!!!!!!!!!

Tidak lupa juga setinggi penghargaan kepada semua-semua yang berada di followship box tuh..
Anda semua memang best !!!!!!
Kita semua adalah pemenang, tiada pengalah !!!!!!!!!!!!!!!

Saturday, January 22, 2011

Aku masih mentah

Salam

Sambil-sambil menunggu badan cooling down daripada larian 5 pusingan di trek bar lapan (saja je nak poyo jap), aku pun duk berpusing dan berlegar di alam maya blogger.

Terjumpa dan terbaca pelbagai post daripada berbagai ragam pemikiran manusia. Ada yang memuji, ada yang berkongsi, ada juga yang menegur dan ada juga yang bercerita yang happy-happy.

Ada di antara mereka yang lagi muda dari aku, dan ada juga yang lagi tua. Tua muda tak begitu penting dalam blogging ni, yang membezakan mereka adalah pengalaman.

Walaupun aku sudah bertahun berblogging, mula-mula stat cerita pasal diri sendiri, lepas tuh on off, on off sebab busy yang terlampau. Tak pernah nak sempat nak blogwalking.

Tapi kini,  aku jadi serius. Post yang aku suka cerita kat orang dan free-free pergi la blogwalking. Tak tahu kenapa ? Cuma yang aku dapat, aku dapat menyalurkan tumpuan aku kepada sesuatu hobi yang bagus (sebab aku ada terlalu banyak hobi sampai tak terlayan dan yang mengurangkan duit poket - shopping, berjalan, main game, bola keranjang-> takde geng dah '_' , makan). Maka blogging ni, dapat menggantikan (agak menggantikan) semua hobi aku tuh.

Dan dalam dunia blog yang kini aku kenal, rupanya ada juga kisah-kisah drama yang tersendiri. Macam drama TV, cumanya dalam blog. Heheh. Aku tak tau sebenarnya. Aku ingatkan semua orang dalam blog tenang aman tenteram je, tapi ada juga yang garang-garang. Jauh lagi perjalanan aku.

Dan di situ, baru aku sedar, yang Aku Masih Mentah.

(Cikgu bagi kerja rumah tadi, buat karangan dengan berakhirnya, Aku Masih Mentah)

Dah abis kerja rumah, mak suh timbang berat jap kat iwebtool

er.. tak tau berat ke tak .. nanti aku try korang-korang punya, then aku bagi analisi aku ye. (P/s: Tengok kat size)

7 Wonders of USM Engineering Campus #4

Salam

So, now we reach at number 4 !!!!!! We are going to take a look at the Satelite view of USM Engineering Campus !!

This is the map of USM Engineering Campus in Nibong Tebal.

The 4th Wonders will be using this map. So bear with me, as I will reveal it one by one.


The first one is the USM Engineering Campus is Campus in a plantation field.
You can see in the white circle is the location of the palm oil plantation.
The white circle is the plantation in the campus and the yellow circle is the plantation outside of the campus.











Ok next is the, number of small lake exist in the campus. As you can see in the picture, there are 11 small lake present in the campus. For me, it is quite of number within in small area like Engineering Campus.


 So, lastly (Credit to IR Bob), the shape of the engineering campus. Who ever still remember what you have learn during your fourth former (Pure Science), you realised the engineering campus looks like a heart. Try to compare the original map with the heart's picture below.


So that's it. The #4 Wonders of USM Engineering Campus. Hee

List of 7Wonders


close button
ShoutMix chat widget