Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Thursday, March 31, 2011

Web browser yang korang suka ?

Salam

Tadi kawan-kawan kelas aku sedang blogwalking, aku duk kat sebelah dia tengah wat kerja-kerja sekolah. Terjumpa laa, satu post yang cam semart gila. So, just berkongsi dengan korang suma.

Original source: Web Browsers News and Reviews,


Yang aku heran sangat tuh, masih ramai pakai IE. Adeh2 .. Kenapa ???? Firefox dan Google Chrome lagi senang dan best guna kot. UHuhuh. 

Korang guna web browser ape ek ?

Wednesday, March 30, 2011

Deco Deco Beng Beng Boong !

Salam


Mari join. Aku dah lama tak join Ben punya aktiviti. So apa lagi join je laa. Huhuh. Meh laa join sekali. Klik kat


 Haa, janga lupa buat benda ni juga;
Sewaktu hendak meninggalkan  url korang di ruangan entri ini , sila tulis , SAYA SUDAH CUNKAN BLOG SAYA !  SILA LA SINGGAH KAWAN KAWAN ! kemudian barulah tinggalkan sekali dengan url

Lawatan Industri ke Petronas Penapisan Melaka

Salam

Daripada hari Isnin sampailah hari ini, tersangatlah busy. Semua benda yang dibuat terkejar-kejar. Ia dimulakan dengan lawatan industri ke Melaka, iaitu Petronas Penapisan Melaka.

Aku bercita-cita nak keja kat sini. Inilah tempat idaman aku. Jauh daripada bandar, takde jam, makan dan perbelanjaan yang murah. Wahai Melaka Refinery Malaysia, ambillah aku sebagai engineer korang.

Lawatan ini adalah diadakan oleh Dr. Suhairi dengan bertujuan untuk mendedahkan pelajar yang mengambil subjek 'Advance Process Control'  kepada topik yang sedang dipelajari sekarang iaitu, Model Predictive Controller. Nak explain, karang panjang plak, boleh google that keyword ok.

Delegasi bergerak pada petang Isnin dan tiba kembali ke USM pada pukul 2.15 pagi hari Rabu. Di Melaka, kami semua menginap di Universiti Teknikal Malaysia. Menariknya di UTEM ini, asramanya tidak berada di dalam kampus. Kami yang menginap di Kolej Kediaman Emerald (Lelaki) dan Kolej Kediaman Bunga Raya (Wanita) mendapat pengalaman yang berbeza menginap di kolej kediamaan ini. Kolej kediaman mereka berada di luar kampus, dan biliknya merupakan rekabentuk seperti rumah. Yang dalamnya mempunyai 4 bilik kecil. Bilik kecil ini boleh memuatkan 2 orang pelajar yang dilengkapi dengan almari, katil dan meja belajar. Setiap hari, mereka akan di hantar ke kelas dengan menggunakan perkhidmatan bas UTEM. Jadi, kalau dah bangun lewat, susah laa ek? EHehe.

Enough said bout UTEM, budak-budak UTEM lagi banyak tahu, tanya je diorang. Meh tengok gambar pasal trip tuh.
Dr. Suhari dengan engineer MPC Petronas Melaka. Brother ni sempoi je


Group kami yang baru sampai dengan semuanya berbaju merah

Waktu Zohor di Surau An-Nur Petronas Melaka. Semua pakai baju kuning ni. Cam stylo gile


Pelajar Mixed mode juga join trip ni.


Bila dah abes trip, jalan-jalan kat Bandar Hilir. Hee, aku g naik ke A Famosa, nampak couple tengah duk tangkap gambar wedding. Apa lagi, aku join sekali tangkap laa.


Group yang sampai A Famosa dulu, then nak turun dah

Bandar Hilir Melaka dengan Menara Taming Sari


A Famosa


Gadis-gadis Chemical Eng


Geng-geng shopping
Dalam pukul 6 petang, kami semua bergerak pulang ke kampus, dan selamat sampai ke USM. Bagi aku, trip-trip macam ni laa diperlukan oleh student. It is true for engineer to have strong theory, but, if they don't know what they are calculate, then we would not have sense of number. LOL

Ada kisah best lepas balik tuh, sampai aku tak dapat tidur pukul 4 pagi tadi. Nasib still leh pergi kelas kul 9 tadi. uhuhuh.

Monday, March 28, 2011

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

Salam

Di kala ini, aku berada di dalam bas untuk ke Melaka, lawatan industri. Hehe .. Semalam ngada-ngada kata AFK, tapi boleh plak nak mengepost. Hak3. Memang gila blog aku ni dah datang balik dah. Siap buat scheduled post lagi. Hak3.

Ok, cuma nak share pasal benda ni je. Churp Churp. Kalau korang ada blog, digalakkanlah sangat join Nuffnang and letak iklan kat blog.

Untuk Churp Churp ni, untuk korang yang ada twitter. Maka, marilah buat dan join Churp Churp. Klik kat bawah ni. (Aku baru daftar 2 hari. Ngah3. Macam takde keja sangat. Jap lagi jerit kuat-kuat kerja tak siap lagi)

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

Marilah join !!

This is my story | What will I be in 2030

Salam

What will I be in 2030 ? 

This is my story


Saksikan kisah kejayaan tentang seorang siswa istimewa yang belajar di Pusat Pengajian Kejuruteraan Kimia, USM, Kampus Kejuruteraan dan memenangi berbagai penghargaan dunia.

Tag: Give me 5

Salam

Tibe-tibe kena tag dengan Cik Put. Maka kena laa jawab !! huhuh

5 Nama Samaran
  1. Naufal -Selalunya kawan kat sekolah, matrix, kat U semua orang panggil nama ni
  2. Ahmad - Huhu. Nama ni sekejap je orang guna. Ada English teacher kat Pusat tusyen Cambridge, tak reti nak sebut Naufal. Hak4 ..
  3. ipai - Family besar dan kecil semuanya paggil nama ni. Dan juga teman-teman rapat guna yang ini.
  4. apai - Pertukaran daripada ipai, sebab bunyi lagi best. Ye ke ??
  5. ah pai - Daripada apai juga, cuma yang ni dah macam chinese dah. Hehe

5 Tarikh Penting
  1. 23 Mac - My Bday !!
  2. 8 May - Her Bday !!
  3. 6 Sep - Anniversary
  4. 11 Nov - Ayah ye bday !!
  5. 21 Oct - Ibu ye bday !!

5 Perkara Saya Buat Semalam
  1. Beli kasut jogging baru. Yeay !! Oyen !!!
  2. Mengenali twitter
  3. Update blog
  4. Makan benda yang sedap
  5. Berjogging

5 Perkara Buat Saya Heppi
  1. Update blog
  2. Kerja FYP, Project APC dan Design siap (Waa, tak siap lagi)
  3. Pergi tengok wayang (waa, dah lama tak tengok wayang)
  4. Berjumpa dengan Cik ..... (ngeh3 .. lama dah tak jumpa)
  5. Berjalan dan berjogging

5 Sebab Jawap Soklan
  1. Cik Put tag
  2. Nanti sampai ke sudah tak berjawab
  3. Gedik nak update, padahal ada je menda lain yang kena buat
  4. Modal nak update. Ngeh4.
  5. Nanti orang baca pasal nama tuh. Sebab macam takde idea sangat

5 Orang Yang Saye Nak Tag
  1. Wani
  2. Suya (Serba salah nak tag, sebab Suya nanti tak boleh resists)
  3. Aidil
  4. Izyan
  5. Putra87

Sunday, March 27, 2011

Away From Keyboard (AFK)

Salam

Huhu .. Teringat zaman masa main Ragnarok Online dulu masa form 3 .. bila dah main game, semua chatting dalam tuh nak kena guna singkatan. Huhu. Antara benda yang aku belajar first skali dalam tuh adalah AFK, yang maksudnya Away From Keyboard. Huhuh

Jadi aku AFK selama dua hari kerana student yang amik Advance Process Control mau pergi Petronas Penapisan Melaka. So, jumpa hari Selasa malam nanti ye.

P/S: Aku maybe bawak laptop. Er, tak decide lagi sebenarnya. Kalau bawa, takde lah AFK sangat. LOL

Oyen !!!

Salam

Haish. Aku beli kasut lagi ? Hee, dah lama dah tak main basket ball. Geng basket pun dah takde. Jadi sekarang ni, banyak jogging je. But then, kasut basket ball tuh, tak bagus untuk jogging. Dah ramai tegur dah, even lecturer pun ada yang tegur. Jangan pakai kasut tuh. Setelah lama ku mencari, akhirnya ku temui jua, kasut yang aku nak. Sedap dan murah. (Biasa laa tiruan kan. Hak3) Nanti aku dah ada gaji, dah ada duit, aku beli yang original k. Sekarang ni, beli je yang murah-murah dulu. Lepas ni dah tak pakai dah. (Budget kaya gila laa lepas ni).

Terima kasih kepada Cik Wani, kerana sebab dia yang nak beli kasut pada mulanya, tapi last-last aku yang beli juga. Hak3. Dan kepada Cik Ain, kerana menolong kami dalam tawar-manwar harga kasut. Penting ni nak tawar-menawar. Tapi sangat tak reti.

Aku kira, ini adalah hadiah present birthday kepada diri sendiri laa. Hee, nak mintak, tak reti. Maka beli sendiri laa ye. Huhuh. Perasaan: Tak sabar nak jogging.

SASER Namamu Teratas !!

Salam.

Aku selaku bekas pelajar SASER, berasa sangat sedih kerana nama SASER akan ditukarkan ganti kepada nama lain. Rasanya daripada nama SASER tuh sendiri mempunyai aura yang dapat membangkitkan semangat untuk terus membara.

Aku tak tahu adakah pertukaran nama ini ada sebab-sebab tertentu atau sengaja ditukarkan untuk glamour, tapi nama asal tuh lagi sedap bagi aku, yang sudah masuk 9 tahun lamanya.


Banyak kenangan aku kat sana. Kalau aku tak masuk sekolah ni, aku tak tau laa apa nak jadi dengan diri aku pada masa kini. Sebab, kebanyakkan benda yang aku belajar dan kenal adalah pada waktu aku sekolah kat sini.

Apa-apa pun kepada junior-junior sekolah (mungkin dah sampai 9th dan 10th Batch), teruskan usaha untuk letakkan nama SASER kat sebagai result SPM No. 1 antara SBP Malaysia !!! (Tahun ni punya pun aku tak cek lagi, dapat No. 1 atau tak, dah berapa tahun tak cek dah =P). Da kepada yang dah fly-fly sana sini, jangan lupa balik Malaysia. hahaha

SASER Namamu Teratas
(Moto bes)

Oh ye, lupa nak bagitahu nama baru yang ditukarkan adalah;

Sekolah Menengah Sains Tunku Munawir

Yang berkuatkuasa 8 Mac 2011. Tu pasal ada yang perasan, logo ni dalam Profile Picture kat Facebook. Kononnya parade laa. Huhu. Mungkin nama pendeknya STM kot.

Earth Hour 2011

Salam.

Rasanya semua dah tau pasal Earth Hour 2011 ni. Jadi tak perlu explain panjang-panjang, aku post gambar yang aku tangkap masa event ni kat kampus aku je. Huhu. Ada yang kena edit skit, sebab pakai kamera cikai. Nak kena pergi sambung buat thesis plak. Enjoy !!!!

Cubaan membuat LOVE akhirnya berjaya !!

Lilin '60'

Lilin 'LOVE'

Lilin 'Buluh Rebung' -> Lambang APEX USM

Cubaan 'BINTANG' tak lengkap

Camera model:
Kodak EasyShare MD30
12 MP

Mode:
Candle Light
Orait. Sambung buat FYP report !!! Yosh !!!

Saturday, March 26, 2011

Blogger USM Engineering: Jom Gathering .. Tarikh cadangan

Salam

Ok, so ramai yang dah tau kan ? Maka sorang pun tak berani nak bagi tarikh lagi, jadi kita start dengan satu tarikh dan kita bincang k.

Aku propose;
1 April 2011
Jumaat
3.00 PM
Secret Recipe, Parit Buntar

Amacam ? Ok ke tak ok ? Kita datang, makan kek ramai-ramai.

P/S: Aku ada terfikir pasal nak suh kedai tuh sponsor skit .. heheh ... kan kita blogger, konfirm2 laa kita cite pasal kedai tuh .. hhehe .. kalau dapat list sapa yang pergi, meyakinkan juga kan ?? Uhu .. Just cadangan, tak buat lagi ni ..

Update 5.16 PM, 24 Mac 2011

Kepada semua blogger USM Eng. Untuk proposal support gathering ni, jangan expect terlalu tinggi k. Mungkin dapat n mungkin tak dapat. Kalau dapat pun, mungkin sikit. Maka dengan itu, kalau rundingan ni berjaya, aku akan mintak kerjasama korang semua untuk buat satu post khas pasal Secret Recipe, Parit Buntar. Ok ? Baru boleh impressed manager. Jadi sebelum itu, tolong konfirmkan senarai nama blogger yang nak pergi.

Kepada yang berminat .. Pliz2 tolong jangan segan. Aku tau korang mesti segan nak tonjolkan diri sebab korang tak update blog korang etc. Just datang dan kenal dengan orang-orang satu kampus. Tukar pendapat. Ok ?? Kita semua serupa je tak update. Semua busy study kan ...

Kalau dalam senarai tuh, korang takda, bagitahu je, aku update ok ? Kalau ada, tapi tak dapat pergi, bagitahu juga. Sebab nak bagi data konfirm dekat manager Parit Buntar.




Pearl’s world
D2z’s blog
::Nur Hafizah Binti Mohd Suhaimi::
"aS sImPlE aS mE"
Life In Noir
MY PaGe MY RuLe!!!
Idea-mix
my life is my world
Terbaek Dari Aku!!!
Di Bawah Langit Biru...
aLkiSaH...|
NiKiLLaS™
The Story Of A Young Boy | putra87®
Me Suya


||Laman Atikah||
love me...not    
NURi
Bill Kayroon's Unlocked Diary
~iNi bLoG aKu yG pUnYa~
uNcLe DeeN's BLoG.....


norifa's blog
HIKARI KAZE
::seHIJAU BLOSSOM THIra::

Friday, March 25, 2011

Care4Kids on my Birthday !!!

Salam

On the day of my birth, my LHP 456, Spoken English group need to conduct a safety awareness to the kindergarden kids. My group, Safety Angels choose Safety at Escalator. The lucky kindegarden selected was Tadika Anakku, located behind the Desasiswa Utama, USM. Prior to the preparation activity Phase 1 and Phase 2, this is the final phase of the project, execution.

Camera madness. Bong Jouk Ya and Lai Chin Hoi

 Busy oragnizing the materials

Preparation for the mascot, Meego. Thank you Mr Azri.

Miss Anisza arrived

Anchors for the program, Ayshah, Meego and me

 Boys ??

Gurls ??

Teaching not in English. LOL ensure the objectives are achieved.

Chicken dance

Practical pop quiz

 More pop quiz !!

1 by 1 session. All faci going bottom down to the kids. 

Leader, Mr Rudy !!

Last session, Enjit-enjit semut song

Thank you adik-adik. Next week will be coming back for our next group, Safety Bears on Road Safety.

Yeay !!

Wednesday, March 23, 2011

The Story Of A Young Boy | putra87®: Selamat Hari Lahir Lisa Surihani

Salam

Wah aku tak tahu plak besday aku sama dengan Lisa Surihani ... heheheh .. Bangga plak rasa .. ngeh2 .. Lepas ni boleh laa ngurat Lisa dengan modal sama tarikh birthday .. hehehe ..

Untuk maklumat lanjut, klik laa post asal di bawah ni. Thank you putra87 kerana kongsi info !!!

The Story Of A Young Boy | putra87®: Selamat Hari Lahir Lisa Surihani

P/S: Actually, memang ramai dah aku jumpa orang-orang yang lahir pada 23 Mac ni.. Ramai gilos ..

Tuesday, March 22, 2011

The art of prank

Salam

Di suatu petang yang hening, hujan baru sahaja berhenti dan menunjukkan hari yang beransur cerah. Kelihatan seorang jejaka berada di dalam bilik melakukan kerja projek, iaitu simulation di dalam Simulink Matlab.

Jejaka tersebut berasa sangat tertekan kerana simulation yang dikerjakan itu tidak dapat seperti yang dimahukan dan dia tidak dapat mengenal pasti masalahnya.

Tiba-tiba, telefon berdering, menandakan panggilan masuk. Kelihatan di skrin 'Ain'. Lalu jejaka itu menjawab.

"Yup Kenapa ?"
"Haa tayar pancit ??!!"
"Ada kat mana tuh ?"
"Blok 2. Ok. On the way ke sana sekarang"
Kata-kata daripada jejaka tersebut.

Keluar daripada bilik, kelihatan rakannya Bob sedang lepak di depan bilik, bermain iPod. (Kenapa perlu main iPod di depan bilik?)

Lalu berjalanla mereka berdua, si Jejaka dan Bob ke Blok 2 untuk menyetelkan masalah tayar pancit itu. Sedang sibuk jejaka itu bekerja menukarkan tayar, terjadilah begini;
Perasaan pada masa itu;
"Arghh.. Apakah menda putih sejuk-sejuk ni?!!!" 



Begitu laa al-kisahnya di'prank' kerana birthdaynya.

The Making of Birthday's Prank
Resipi Tepung


Sesi Ops Tepung yang diketuai oleh Naim


 
5 saat selepas dimandikan

Dalam hati "Wah, impian aku mahu jadi putih, menjadi nyata"

Kek pun sampai. Kek disponsor oleh
Miss Green Apple.
"Thanx Dear"


The Prankster !!

Tarikh kejadian : 20th Mac 2011. 3 hari awal daripada birthday
Lokasi : Blok 2, Lembaran

Thanx kepada semua. Aku akan ingat korang semua. 
Dan kalau ada prank lagi, bagitahu ek, aku nak balas dendam baik punya !!

Aku nobatkan ini sebagai

The Best Birthday's Prank Art Ever !!

Have you looked at Blogger lately? | Terbaek Dari Aku!!!

Have you looked at Blogger lately? | Terbaek Dari Aku!!!

Nice kot ..

Care4Kids Phase 2

Salam

Wah .. Pagi-pagi baru nak update .. Semalam terlalu penat.. pagi ni pun bangun lambat .. Adeh .. =P

Untuk phase yang kedua, semua orang dalam Group Safety Angels ni akan prepare booklet untuk budak-budak Taska Anakku. Booklet ni mengandungi bahan-bahan yang akan digunakan untuk beraktiviti dengan budak-budak taska itu.

Macam biasa, En Jay menunjukkan kecumelannya


Yang baju putih tuh, en Ketua kami


2nd Front page by En. Jay


Aktiviti perhiasan booklet


Sesi taklimat aktiviti


Booklet yang dah siap, dan Cik Ecah sedang menulis lirik lagu kanak-kanak







P/S: Adeh. Aku rasa takut gila nak pergi taska ni. Takut apa yang diplan tak jadi. Adeh. Tak pernah rasa secuak ni dalam buat projek. Nape ek ?
close button
ShoutMix chat widget