Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Thursday, April 28, 2011

Eh goodbye USM ke ?

Salam

Eh ? dah abes ek ? Hehe .. Kalau korang baca blog Wani, Ogy, Apiz, Lan, Suya, Jai, korang boleh baca dan bayangkan keadaan kami sekarang kan ? Hee .. Sama laa dengan aku sekarang ni .. Hheee (Hee tak abes sebab suka sangat... suka suka suka sangat !!)

Source: ccs.saude.gov.br

Pukul 7 lebih tadi selamat sampai ke rumah yang tercinta. Lama betul tak balik. Last time balik, Chinese New Year ari tuh .. Itu pun dah macam-macam perubahan ada dah. Kat rumah aku, jangan cakap laa, rasa macam tak balik setahun .. Kat kawasan enterance umah aku tengah ada construction Tesco. Pergh lepas ni, mak cik- mak cik taman ni tak men r pergi pasar beli ikan dan sayur kat kedai. Pergi Tesco je .. Kalau pagi-pagi tuh, Pak Guard mesti leh buat game kira-kira sapa budak-budak yang datang pada tiap-tiap pagi tuh mandi pagi ke tak. Muahaha. Tapi, posibility masalah besar yang akan timbul kat situ adalah, jem !! Urgh !! Tak suka jem !!

Balik kepada topik semula .. Memang tak sangka nak abes 4 tahun .. 4 tahun tuh tempoh masa yang lama k .. jangan cakap kat aku, 'Baru semalam je rasa masuk daftar kat USM' ... Jangan nak membongak dengan eden haa (tiru ayat Nabil) .. Memang lama dan banyak sangat yang berlaku ..

Bagi aku (no offense k), aku tak suka juga bila nak abes ni .. hee, tak dapat nak malas lagi .. tak dapat nak bangun lambat-lambat, dan tak leh nak main-main lagi .. Macam lepas ni segalanya dah macam kena paksa jadi orang dewasa .. Aiyo .. !! Tak moh ! Tapi bila kita mula fikir macam tuh, kita akan mula cenderung untuk malas. Setiap orang ada perasaan itu .. Dan pada ketika itu, fikirkanlah saat pada masa akan datang .. Jika aku membuat sesuatu yang rajin, kecil, sikit demi sikit, pasti aku dapat menambah baik keadaan masa depan aku. Maka lakukanlah dan jangan teragak-agak. Anda mampu mengubahnya ..

Apa-apa pun jangan risau k, eden ado kat kampus tu haa minggu dopan .. apo-apo kes eko leh contact ngan eden .. eden ado sampai ari selaso atau rabu jo .. lepas tu losap .. tak tau mano nak poie laie ..

Mood: Mencari mood untuk buat jailbreak guna greenpoins0n ... urgh .. malas !! malas !! Fikirkan, anda mampu mengubahnya !!

Wednesday, April 27, 2011

Trivia: Ada duit dengan takde duit

Salam



Bila nak start nak cari kerja, semua orang fikir pasal duit. Bukan nak kata kita ni mata duitan, tapi semua orang mengakui yang tanpa duit, kita takleh buat pape. So, sentiasa beringat dan jangan sampai kita tergilakan duit k.
Trivia pada malam ini dapat daripada someone (Credit kepada someone tuh). Dia berkata, yang orang kata; (banyaknya orang kata)

Nak kenal seseorang girlfriend tuh,
check masa boyfriend dia takde duit.

dan

Nak kenal seseorang boyfriend tuh,
check masa dia ada banyak duit.


Haa, apa pendapat korang cuba cerita sikit. Kalau korang nak buat post pasal benda ni pon boleh, lepas tuh paste link kat komen bawah ni k. (Wah macam Ben pulak kan)

Tuesday, April 26, 2011

Aku, DSLR dan Taiping

Salam

Guru sekolah hilang ketika joging di Bukit Larut
2011/04/25

IPOH: Seorang guru Sekolah Menengah King Edward, Taiping dilapor hilang selepas keluar berjoging seorang diri di kawasan Bukit Larut, Taiping pagi semalam.

Kehilangan Abdullah Zubir Ismail, 29, disedari oleh rakannya apabila dia tidak pulang ke rumahnya petang semalam.

"Sehingga kini operasi mencari guru berkenaan masih diteruskan," kata Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Mohd Yusof Diah.
Beliau berkata, guru itu dikatakan berjoging seorang diri pada jam 10 pagi dan tidak pulang ke rumah sehingga jam 7 petang semalam.

"Rakannya yang juga seorang guru di sekolah yang sama membuat laporan polis mengenai kehilangan guru itu," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Mohd Yusof berkata, polis dengan kerjasama Pasukan Bomba dan Penyelamat dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) melancarkan gerakan mencari sejurus menerima laporan kehilangan guru berkenaan. - BERNAMA
PBA PBA SN

Pergh, bila baca berita kat atas ni cuak juga. Sebab pada hari yang sama kami dengan konvoi 4 kereta ke Taiping untuk berjalan-jalan. Huhu. Bila nak dekat habis ni, takkan nak duk lepak sorang-sorang, kena laa join benda cam ni. Nasib baik masa kitorang pergi takde siapa hilang. Hem, cuak juga ek pasal hilang-hilang ni. Marilah doakan cikgu itu dalam keadaan selamat dan dijumpai. Amin

Sesi makan tengahari

So, ke Taiping ni dicadangkan oleh geng Palap Kimia, terima kasih kepada cadangan yang best ni. Kami semua bergerak pada pagi Ahad itu seawal 11 pagi. Sampai je di sana, mencari tempat untuk makan tengah hari, dan kami sampai ke tempat (tak tau nama tempat) yang tempat makanan Melayu dan Cina sebelah-sebelah saja. Menarik betul.

Lepas makan, bergerak la kami ke Taiping Central. Bob bagi tahu aku, Taiping Central ni antara satu-satunya tempat yang ada wayang, dan baru sahaja berusia setahun lebih. Wah, cenggini Taiping. Tak lama lagi, naik laa ni. Kat sana , kitorang tengok wayang. Cite Penunggu Istana. Best laa juga. Biasa laa cerita macam Paranormal Activity, masa awal-awal memang bosan sikit. Last-last baru best.

Kemudian, bergerak laa kami ke Lake Garden Taiping tuh. Dah sampai sini, kena laa naik Swan tuh. Tapi aku, tak naik swan, tapi kitorang berempat, Bob, Ain dan Wani naik sampan. Susah juga nak menyampan ni, sebab kayuh tak balance. Huhu






Lepas penat kayuh, duk kat meja tepi tasik tuh, dan berpicnic sekejap. Sambil picnic ni, bertangkap laa gambar. Huhuh. Dengan meminjam kamera Wani, aku tangkap baik punya dan membuatkan perasaan mahu membeli DSLR membuak-buak. Huhuh. Macam nak beli satu, huhuh. Argh !! jangan dilayan perasaan ngada-ngada itu, kelak tak guna juga kamera tuh.

Pada waktu malam, pergi makan kat kompleks penjaja yang dekat dengan Balai Bomba. Pergh, banyak betul Yong Tau fu kat sini. Sedara Apan telah tunjuk kat kami kedai yang jual pelbagai menu aiskrim. Aku tengok numbering kat situ, ada 60 lebih menu aiskrim yang ada kat sini. Nama pulak memang standard nama macam kat kedai mahal, tapi murah je kat sini.

 Menu aiskrim yang banyak gila tuh.


Lepas dah kenyang and dah buncit, gerak pergi Zoo taiping pula. Untuk Night Safari. Pergh, kecoh zoo tu kitorg buat. Sebab rasanya, kitorang anta 3 group yang masuk zoo malam tuh. Huhu. Nampak gajah joget, singa main Chak-chak dan memerang gedik cam kucing. Comel je mereka ni semua. Uhuhu

Fuh, nanti jalan lagi ek. Sekrang, siapkan thesis dulu. huhuh

Monday, April 25, 2011

Jamuan BBq akhir Kelas 4 Kimia Kelabu

Salam

Kalau tengok kat Ogy punya blog, boleh baca update pasal update BBq ni. Hehe. Aku bukan nak hentam sapa-sapa, cuma aku cam rasa sedikit terkilan sebab aku expect semua orang yang datang lebih memahami pasal kenapa kita buat bbq tuh. Dan bukan duduk dalam kumpulan masing-masing dan juga buat tak tahu pensyarah yang datang. 

Nah, nothing. Hope you all understand in the future. All the best all !!



Ekspedisi ke Broga Hill

Salam 

Kepada sesiapa yang tak tahu, Broga Hill terletak di Semenyih. Kalau nak tahu macam mana jalan nak pergi sana, cari LEKAS highway, highway Kajang-Seremban tuh, dan exit Semenyih. Lepas tuh, Google je cam ne nak pergi sana. Hehe.

Bacaan doa sebelum memulakan perjalanan

Pada ketika aku nak pergi sana, penat lelah pergi Cameron Highland tak abes lagi. Kiranya daripada Jumaat 2 am tuh, aku drive sampai 12 am esok pagi ye, untuk aktiviti Cameron Highland. Malamnya tidur macam biasa, bangun pagi Sabtu, bangun awal, dan petang tuh gerak pergi Kuala Lumpur untuk ekspedisi Broga Hill ni.

 Bersedia untuk panjat

Broga Hill ni merupakan ekspidisi, yang dinamakan X-POPIA. Nama diberikan oleh kumpulan ex-student/ahli KRU USM induk. Kebanyakkan mereka-mereka ni dah berkerja. Yela, sebaya, tapi diorg kursus 3 tahun kan, so diorang kerja dulu laa. Bagus diorang ni, dah abis belajar pun, still banyak gathering and buat aktiviti luar, macam sebelum ni, diorang panjat gunung mana ntah. Trip 3 hari. Huhu. Kiranya, pendek kata hobi berekspedisi dari Universiti sampai bawa ke alam kerja. Dan bagusnya friedship diorang yang sangat-sangat rapat dan tahu perkembangan masing-masing. Kiranya yang datang ni otai-otai pendaki gunung kat Semenanjung Malaysia r. Huhu

 Kawasan rehat pertama

Masa sampai KL dalam pukul 11 malam, Cik Sayang MGA datang ambil dan bawa ke tempat yang diorang ni main badminton. Huhu. Sesi main badminton diorang ni dah stat sejak daripada pukul 10 sampai dan tamat pada pukul 1. Selepas tu, masing-masing bergerak ke rumah, dan bersiap. Pada pukul 3 pagi, semua orang berkumpul di depan rumah Cik MGA, dan mula bergerak ke Broga Hill.

Setelah sampai ke puncak kedua Broga Hill
Nak panjat Broga Hill ni kena datang. Sekarang ni ramai sangat yang datang ke tempat ni. Dalam pukul 5 pagi tuh, korang boleh nampak lampu suluh bersusun daripada track bawah sampai ke atas. Jadi, pukul 3 ni antara waktu yang paling sesuai untuk korang mendaki dengan rilex-rilex, boleh banyak stop dan juga tak ramai orang. Masa kitorang sampai kat kaki bukit pon dah ada 3 biji kereta. Haa, tu baru pukul 3, belum lagi pukul 4, pukul 5. Kalau start dalam pukul 3 ni, korang akan sampai ke puncak yang keempat dalam pukul 5 pagi dan korang boleh turun balik ke puncak kedua, dimana tempat tuh sesuai untuk korang lepak, sarapan pagi, solat subuh dan tunggu matahari terbit, macam kitorang buat.
Puncak ke-4
Dalam group ni, aku kenal beberapa orang sahaja. Yang lain semua baru first time jumpa. Jadi memang agak kekoklaa. Segan tuh memang ada, nak nak lagi aku ni jenis susah nak start cakap-cakap dulu. So, aku jadi budak senyap sikit laa. Hahaha.. That is so not me. Sampai naik gila jugalaa bila senyap lama sangat.

Baru lepas Subuh, dan sedang bersiap makan

 Puncak pertama yang penuh dengan orang

 Matahari terbit kat sini. Sowi, takde gambar matahari terbit.

 Bersiap nak turun

 Sambil turun memang sempat tangkap gambar lagi. Haa, tengok aja laa ramai punya orang datang kat sini.

Bila dah turun, semua orang bergerak ke Sungai Gabai pula. Pergh. Nak masuk tempat ni memang jauh terpelosok kat dalam. Jauh benar, tapi memang ramai yang datang mandi. Mana taknya, tengok saja laa air terjun yang superb ni. Huhuhu


 Air terjun Sungai Gabai


. Haa, ni la semua orang kecuali En. kameraman, Razis.

Mari baca update daripada Cik Puteri, Brogabai dalam ingatan

Sunday, April 24, 2011

Aku dan part time model

Salam

Korang ada terfikir nak jadi model tak ? Tak kisahlah kan, model baju ke, model jam tangan ke, model bawa kereta ke, model duduk depan laptop ke , janji model ..

Bagi aku nak jadi model ni bukan senang. Yela, first benda penting yang korang kena ada, adalah pakej. Pakej ape tuh ? Pakej maksudnya ada muka yang hensem ke, jambu-jambu sikit ke. Then, badan pon kena ada shape tegap seksi-seksi sikit.

Lagi apa yang kena ada ek ? Korang ingat model ni senang ke. Kalau senang, dah ramai dah jadi model. Muka hensem sikit je dah jadi model kan. Maka, di sini kita dengar ramai kata pasal bakat. Model pun memerlukan bakat. Macam mana nak dikatakan bakat tuh, haa bila orang nak snap gambar tuh, model tuh tahu nak pandang mana, nak possing cam ne, supaya hasil gambar photographer tuh nanti sangat cantik. Itu yang membezakan model-model yang wujud sekarang ni.

Kenapa laa aku membebel pasal benda merapu ni ek ? Haish. Dah abis exam laa kot. Kepalo pon nek mengong. Ni haa, nak cerita, aku ye suit tempah ari tuh dah siap. So petang tadi dah pergi amik. Suit tempah ni adalah untuk suit graduation bulan September nanti. Cepat ??!! Owh ayah aku memang begitu, disuruhnya aku tempah sebegini awal. Duitnya dah bagi, kalau tak tempah, alamatnya nanti duit tuh aku bawa pergi berjolilaa. Mampos plak nak pergi tempah, dan duitnya takde.

Maka dengan pertolongan encik roomate, terjadilah karya

'Aku dan Part Time Model'

So, actually bukan aku jadi model yang sebenar-benarnya part time model tapi just suka suka je. hehe

Saturday, April 23, 2011

Lagi benda baru !!

Salam

Tak leh cerita. Sebab, picture is worth a thounsand word. So, satu gambar dah seribu, tambah lagi nanti dah panjang. Ui, takleh-takleh.

Sekarang, sangat suka benda ni. Suka !! Suka !! Terima kasih MGA sebab bagi . Hehehe.
Hehe. Suka lagi (Tibe-tiba saje lagi)

Finished and I'm back to business

Salam

Thanks and praise to God the Almighty, I finished my last paper yesterday, EKC 462 - Advanced Process Control. I would say, if I might further my study in Master of Engineering, I will continue in this field. So, for the time being, just check and browse around to find some info with the Master's title list that I got from Dr. Zainal's blog.
Not everything that we planned will work out. Some might get what they really want, but I should say most of us failed to get it. Do have faith in Allah. Allah knows the best for you, with you are making effort towards it. For example, I did not plan on taking EKC 462, but I end up taking it. Even I really love this subject. (Tips: If you really hate something, that something will come back to you and you really like it. So, if you dont want get a girlfriend or boyfriend that you did not like it, dont hate them. LOL)

If we look back and reminiscene what we have gone through for 4 years, w could see a lot of different, improvement hopefully, have taken in our life. For me, I could see 4 past years younger me, do not have plans on what to do, thinking why I am taking this super hard Chemical Engineering Degree, and just follow the life current flow.

But now. errr ... still follow the life flow but, I do have vissions. I do have aims. That's why I am excited to be out there. But, I keep remind do not be too excited or I will get hurt. So, I just play cool. Like people will now say, CHILLEX.

Actually, I really not in the mood of working. I feeling like want to lie down all day, do nothing till I get bored. And till that day, I will start looking for jobs, but it might frustrated me as its hard to get jobs this day. With the opportunity given by Western Digital, I should grab it and just all out. If not, I will get lazy and trying so hard to start again with low gear.

So, now I'm back for my blog. I will try to post as best as I could !! Thank you for supporting me and thank you for reading. For those who are done with exam, Congratulations !! , and for those who preparing for incoming exam paper, All the best !! Pray for your sucess !!

Oh yes, I almost forgot, want to share a Facebook post by my lecturer.
Oh yes, we have BBQ last nite. Nah, I quite tired for all nite, so I don't want to update about that. Back to about my lecturer, he is the most supportive lecturer that I met. Huhu. The one that go out together and wathed movie. Huhu. Thank you dr !!

Now, it's done !!

Thursday, April 21, 2011

Trivia: Pinggang atau bahu

Salam

Aku tengah perasan something, dan aku nak verify dengan membuat satu soalan survey. Jangan risau, 2 soalan je.

Soalan 1
Anda lelaki atau perempuan ?

Soalan 2
Selalunya, yang mana akan lenguh cepat, pinggang atau bahu ?
 
 
(Yang wanita sila anggap dalam keadaan biasa dan bukan pada bulan mengambang)

Apa kata anda ?
Lelaki akan lenguh pada bahu lebih cepat compare perempuan akan lenguh pada pinggang lebih cepat daripada bahu.



Tuesday, April 19, 2011

Ekspedisi Cameron Highland (22 jam) - Part 1

Salam

Post ini dihupdate sedikit demi sedikit. Huhuhu. Kalau tak moh baca yang ini, boleh baca kat Wani.

Opz, tajuk salah ke ? Post sebelum ni kata 20 jam, ni 22 jam pulak. Heheh. Seharian tak tidur tuh yang otak jadi mengong tuh. Hee, panjang nak cerita ni, jadi kena ubah ikut timeline. Kalau tak melalut laa aku cerita nanti.

Sebelum kita pergi jauh pasal cerita timeline ni, aku cuma nak bagitahu, sebab kenapa trip ini dibuat. Trip ini diadakan bagi meraikan hari birthday Cik Nurulain yang sudah masuk 23 tahun. Dah tua dah. Dan trip ini juga diadakan kerana sudah habis segala viva di school Chemical Engineering, USM bagi batch kami ini. Maka, 2 geng kereta telah dibentuk dan bergerak ke Cameron Highland untuk melihat matahari terbit dan matahari terbenam !!!! Wargh !!!!


Friday, 15 April 2011

1.30 pagi
Aku baru bangun daripada tidur selama 1 jam 30 minit. Tengok telefon, tiada miss call tetapi ada message. Bila dilihat, message Cik Wani yang sedang mengejutkan aku bangun dari tidur. "Aik, anta message je, cam ne nak bangun macam ni". Selepas ngadu kat Wani pasal sudah lewat 30 minit, aku pun pergi ke Bilik Bob dan kejutkan dia sampai bangun. 2 kali juga laa nak gerak dia.

2.00 pagi
Panaskan enjin. Geng wanita sudah bersedia di perkarangan blok. Aku menunggu Bob turun daripada blok

2.30 pagi
Semua anggota unit sudah berkumpul di Blok 3. Sedang mengemas bonet serta semakan kereta kali terakhir. Saufi tolong aku menyapu bahan kimia untuk membantu cermin membilas air sebagai persediaan hari hujan.

2.45 pagi
Baru keluar daripada school bahan, selepas Cik Ain menghantar sesuatu kepada bilik yang aku tak pasti. Kami bergerak terus ke tol Bandar Bharu.

3.45 pagi
Sampai di Perhentian Sungai Perak. Berehat ? Minum pagi ? Bergelak ketawa yang menimbulkan kekecohan di RnR tersebut. Dan kami mula bergerak semula pada pukul 4 pagi ke persimpangan Simpang Pulai

4.30 pagi
Sampai di Stesen Minyak Petronas di jalan sebelum naik ke Cameron Highland. Aku mengisi minyak. Semua bersiap untuk bergerak ke Cameron Highland pada pukul 4.45 pagi.

6.00 pagi
Sampai di Masjid di area Brinchang. Semua yang sampai mengambil baju tebal dan bergerak ke arah masjid untuk ke tandas dan membuat persiapan solat Subuh.

7.00 pagi
Berada di perkarangan Equitorial Hotel. Setelah berpusing-pusing mencari port untuk menunggu matahari terbit.
Tapi malangnya, matahari tak timbui-timbui. Ini mungkin kerana keadaan musim hujan yang menyebabkan lindungan matahari oleh awanan hujan. Bukan rezeki kami laa tuh

8.00 pagi
Bergeraklah kami mencari alas perut. Medan selera di Brinchang menjadi sasaran kami. Kata Saufi, 'Makanannya boleh tahan'. Tahan atau tidak tahan, badan sudah sejuk, maka disapu jua.

9.00 pagi
Pengembaraan diteruskan dengan perjalanan ke Bharat Tea Farm. Tak minum teh, tapi duk photoshoot saja.
Tapi sebelum sesi photoshoot bermula, celebration besday Ain sekejap. Simple je, janji ikhlas kan.
Dengan Strawberry Cheese Cake

Dan maka, sesi photoshoot pun bermula 


10.00 pagi
Lepas tuh bergeraklah kami ke Bee Farm. Mencari produk-produk madu dan lebah. Siapa-siapa yang berminat nak cari tempat prewedding, haa, meh laa datang ke sini ye.


11.00 pagi
Lepas tuh, singgahlah kami ke satu tempat yang sudah mati kedainya. Terdapat satu air tejun yang kecil sesuai untuk gambarku di atas itu. Maka selepas itu, bersiaplah kami ke masjid untuk solat Jumaat.

Bersambung...

Monday, April 18, 2011

Tidak hupdate dan Program Pertauliahan Profesional

Salam

Pergh. Lama gila tak hupdate. Dari Khamis sampai Hari Isnin ada aktiviti. Daripada ke

Cameron Highland 

sampai laa ke

  
Bukit Broga. 

Nanti sahaja aku update ye. Nak kena fokus kat benda lain dulu dan tidak dilupakan juga exam. Good luck kepada yang akan amik exam !! All the best !!

Jadual aku dah macam full pulak sekarang. Tak tahu bagus ke atau tak bagus, cuma ikut flow je skarang ni. Tengah tak larat nak fikir.
Kursus (10 May 2011 - 2 June 2011) 
Kerja kat WD (6 June 2011 Mula)

Jadi post kali ini untuk promote sikit sapa-sapa nak join benda ni. Baca laa ekh.

Tolong foward benda ni kepada yang berminat (Student USM sahaja student U lain sila rujuk di U masing-masing). Bagus untuk mengisi masa lapang sebelum minta kerja. Junior-junior pun boleh amik untuk isi masa cuti. Bagus sebab kursus macam ni, kat luar bayar beratus, tapi yang ini free. Disertakan dengan buku, software (tak berapa pasti) dan certificate daripada badan yang diiktiraf. Yang kena bayar, hostel dan makanan sendiri je.

Info pasal 3P
http://3p.prestariang.com.my/

Offer Course
1) CompTIA A+ Certification (10 May 2011 - 2 June 2011)
2) Microsoft Certified Technology Specialist: Office Project 2007 Managing Project (16 June 2011 - 29 June 2011)
3) Adobe Photoshop (16 June 2011 - 29 June 2011)  <- Tak berapa pasti, boleh emel dan tanya mereka-meraka tuh

Jika berminat, boleh isi borang untuk berada di dalam waiting list untuk kursus ini dan emel ke

3P Support Team for USM, support_usm@3p.pestariang.com.my

Setakat ni, dapat tahu Kursus no 2 dan kursus no 3 ada kosong sorang.


Personal

First Name :
Middle :
Last Name :
Nationality :
IC NO :
Passport No :
1st Mobile No :
2nd Mobile No :
Email : 
Race : 
Gender :

Institution Faculty

Institution Name :
Campus Name :
Faculty Name :
Program Name :
Student/Staff ID :
Cisco ID :
Part/Semester : 
Candidate Type :
Graduation Status :

Current Address

Address :
Home No :
Mobile No :

Permanent Address

Address :
Home No : 
Mobile No :

Selected Certification Program

Course Offered :
1st choice :
2nd choice :

 
Required Hostel ? :


P/S: Aku ada kat kursus CompTIA .. Nanti roger-rogerlah aku kalau join sama.

Saturday, April 16, 2011

Ekspedisi Cameron Highland (20 jam) Tamat

Salam

Baru balik daripada Cameron. Gerak daripada 2 pagi semalam, tunggu sunrise, sunset dan akhirnya kembali ke USM. Nanti aku cerita ek. Nantok. ZzzzzZZZz  (Driver berdedikasi kot). Sikit lagi kena tahan speed limit polis tadi.


Updated 2.44PM, 16 April 2011

Rasa macam tak sempat nak update post blog yang paling baru. Ada satu lagi ekspidisi malam ni sampai esok malam. Uhuuhhu.

See you guys soon !!

Thursday, April 14, 2011

Meet Ping Fairy Tales

Salam

Have you ever try to read other language blog ? Hehe. Let me introduce one of my good friend here, Teng Siaw Ping, my Plant Design teamate. Nowdays, technologies are more advanced than we were. Previously, we could not exchange thought with someone which located far away from us, then comes the letter. Then, telephone invented, closer the gap. Finally the internet make the world's life easier. With that, a lot of gadget been invented too. And the one that I want highlight here is the Google Translate.

For those who using Google Chrome, the Google Translate are embeded into the browser, and can be use directly. For other browser, you can just search Google Tranlate or just click the link up there. So, back to our title here, she is one of friend. A good friend. She is nice, sweet also. Anyone who want to know her, just contact me. A good candidates for good wife and mother. Hehe.

 From left, Teng Siaw Ping and Aziem.

One day, after Advance Process Control meeting, I caught her typing a post. I quickly memorised her blog address and search as soon as I got back to my room. And starting from that moment, I read her blog by using the Google Translate. Eventough, some word and phrase mix up and make no-sense but, at least I got some the general idea. (But mostly I could not understand after translation, may cause from the sentence structure). So, the one that I understand, I will put a comment. Hehe.

To Siaw Ping, if you are reading this, please continue to write and post interesting post and don't bother about type it in English. Thank you for your help and support during Plant Design and Advance Process Control. Hope you will achieve things that you desired. All the best for you

3 tips on how to get better search in Google

Salam



Google is powerful tools and now even it have become a verb of it. If you did not sure of it, people would say,

"Just Google it"

But sometime sometime, most of the people do not have the correct way to google it, they just put the common keyword, and hope it will direct you to the most suitable and resourceful site that you want. But it does not work that way. So here, I just highlight, some of the basic method of google which will help you in the future.

1. The use of (site:)

This is the first technique that I learned from my ex-roomate. This method is to use to search within the specific site that you want. For instance, in my case, I always use this keyword in searching song in the host (e.g 4shared). So, let say you want to search a new movie in 4shared, you type in the google box as shown below;

site:4shared.com Source Code Movie (2011)

It also can be apply to search within a blog web;

site:ipai-ans.blogspot.com ipai tersangat hensem dan cuba mengurat nisa suka menaip


2. The use of (" ")

This one, is use when you have a phrase to search. In ordinary case, when you search a phrase Google ussually give results base on the words present in the Google box, without considering the arrangement of the words. Most of your search might end up with thousand results and its must be difficult to filter it out. But sometimes, this method, might not gives better results also, because your results have constraint to the phrase only. For practical, you may try to Google your full name, with the phrase search and without phrase search. Compared it;

"Your Full Name" -> Google it
Your Full Name -> Google it

You will get, the one with search with phrase will gives you less result than the one without the phrase search. And also check which results that reffering to your correct profile e.g Facebook, Friendster, twitter


3. The use of (-)

This is use to eliminate the term to the reference that you stated. Ok, let's focus to the applications, let say you wanna search about Kodak and you do not want any refference to camera. You type;

Kodak -> Google it
Kodak -camera -> Google it

As you try it, when you put to search the Kodak keyword, the first results came out with camera keyword (digital camera). Sometimes, you want this keyword being eliminated so that you can filter the one that you wanted. For this technique, you can discard as many keyword as you want.

Kodak -camera -software -photograph

In some point, if you put this particular search you might end up with something that you never cross before. Like, for example, I got a Material Safety Data Sheet for Kodak !!! LOL . For those who did not know about Material Safety Data Sheet or MSDS, MSDS is a sheet of paper which giving us information about the safety of the chemicals (commonly). It includes the toxicity, the flamable range and whatnot.

That's all for now. Happy Googling !!!

Opss. Sorry, there is only one more tips that you might want to try out. It is call;


Type keyword in the lmgtfy box (same like Google box), then click button 'Google Search'. After that, there is one link appear below, copy that link and copy paste to the address bar (the one that you put http://www......) or just click blue button 'Go'. Its really help you to get 'better' result.

Wednesday, April 13, 2011

Viva and Presentation ALL DONE !!!

Salam

DONE !! Now I can focus to other things. LOL. Done with all vivas and presentations. A few hours earlier, I done my FYP's viva. I think it is quite ok because, the lecturer is not as dasyat as Miss Wani had (Sian kat dia tau, jadual bertukar-tukar). Is not that she did not prepare earlier, but she plan her time already and supposely she have her session tomorrow, but suddenly its change for today session. Plus the examiner is quite dasyat. (Rilex ek wani, jap lagi kita bawa pergi jalan-jalan)






Everytime you done something, do not regret in what you did, because you might end up to be sad for things that already pass. But what you can do is, look back and see what improvement that you can make. Because, you can read a lot of viva tips, but only a few you can apply. When you check back, you should realise something that you can improve. For instance, myself, I like to prepare slides last minute, because (most of us will say), you afraid that you might forget your point and what you study. But I tried so hard to prepared it as early as Monday. Then, I keep readings the the slide while finding keywords that I should know.

So, in that way, I keep on reading materials till the time I have to go to the viva room. So, its just me, your strategy might be different from me. For those who will go for viva's session, ALL THE BEST !! and GOOD LUCK !!! Pray for your success !!

P/S: Now, cuti 5 hari sebelum nak study day for 22nd April Paper. What only one paper ?

Tuesday, April 12, 2011

Jom Gathering Blogger USM lagi @ Manhattan Fish Market !!

Salam

Jom Gathering Blogger USM lagi !! Hahah !! Serius macam dah giler gathering. Haha !! Huhu !! Tapi kalau jadi apa salahnya .. Yang junior pergi study elok-elok untuk exam eh . Kasi chance senior-senior enjoy !! Hakakakaka.

Nak tahu kat mana ? Kita pergi dekat .......

Manhattan Fish Market !!!!

Haa, nak tau kenapa ?? Sebab ada Student License !!! uhuhuh. Aku takda selalu sangat makan kat Manhattan Fish Market sebab mahal gila babeng kot. Memang mahai betul. Seingat aku, baru tiga kali je aku makan kat sini. Tapi kan, sekarang ni ada promotion makan murah punya !!


Ura-ura mengatakan RM 10 tuh dah termasuk dengan kiraan tax beserta dengan air isi semula. Wah syiok ni. Kui kui kui.

Student Promotion ni hanya valid bila kita dine-in saja, iaitu 'makan dalam'.
Sampai 29th April 2011 saja !!
Daripada Hari Isnin hingga hari Jumaat (Public holiday dan Sabtu Ahad, tarak !)
Jangan lupa tunjuk matrik kad masa nak order

Tidak dilupakan juga, ada kupon 50% off tambahan untuk desserts. Pergh.
Download gambar ni, pergi print dan tunjuk sekali masa nak order Student set tuh


Amacam ? Air liur dah jatuh-jatuh dah ? Jom pergi makan MFM !!!

Plant Design Viva DONE !!!

Salam

Like I mentioned in the previous post, for the chemical engineers to graduate, we need to have 2 big projects which equivalent important which are the plant design project and the final year project. The plant design project is a project consists of 4-5 members of the group to conduct the plant design as it were so real and started from nothing.

Which mean, we need to find the location, the raw material and calculate the equipment for our process. So, it is quite tough course, because for me, I personally felt that, the plant design is more crucial than the final year project.

So, at 12 PM, my group officially finished te presentation sucessfully. I am so glad that all of it come to the end. Huhuh.

Then after that, we went to Old Town White Cofee to celebrate. Yuhuu !!!









Thank you, you guys !! Best group ever !!!!!! 
close button
ShoutMix chat widget