Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Wednesday, April 25, 2012

Rumah aku ada tv dah

Salam

Berkat mesyuarat rumah ari tuh, semua bersetuju nak beli decoder tv dan pasang tv kat depan rumah. Nasib baik tv dah ada (ada pak arab sorang yang baik hati bagi free, sebab dia beli tv baru).

Maka .....

Haa, nampak kecik je tv tuh kan. Agak2 berapa inci tuh ?

Aku bukan fan sangat dengan tv ni, tp bila orang rumah dah vote, kita kena laa support. Jadi cuma beli decoder dan servisnya. Pakej ni ada 1200 channel tv (memang tak tengok semua r), dengan harga 1200 riyal termasuk dengan servis pemasangan.

Dorang kata "Apa lagi, malam ni bola laa"


Monday, April 23, 2012

Beza waktu solat musim panas dan musim sejuk

Salam

Musim sejuk (Oktober - Mac)

Subuh - 5 am
Zohor - 11.40 am
Asar - 2.30 pm
Magrib - 5.15 pm
Isya - 6.30 pm


Musim panas (April - September)

Subuh - 3.30 am
Zohor - 11.50 am
Asar - 3.10 pm
Mahrib - 6.10 pm
Isya - 7.30 pm


Cabaran yang besar. Subuh yang sangat awal. Aku menggambarkan hari-hari Subuh gajah begini.



P/S: Belum lagi dikira time puasa nanti. Tempoh puasa lebih 13-14 jam. Hebat !!

Friday, April 20, 2012

Kerja VS Kareer

Salam


Dulu sebelum masuk ke alam pekerjaan, “Aku nak kerja dalam bidang Oil and Gas”.

Banyak bidang dalam oil and gas ni boleh kau masuk. Petrochemical, Subsea, Exploration, Refinery. Tu baru group yang besar, setiap yang aku sebut tuh, ada lagi pecahannya.

Kalau banyak pecahan, mesti banyak peluangnya. Logik.

Tapi adakah aku berada di salarun yang betul? Bagaimana nak cari saluran yang betul?

Apply melalui laman web ? Discover Petronas ? Shell Recruitment? Exxon Career?

Requirement pengalaman 10 tahun. Mana nak dapat ?

Takde recruit Junior Engineer in training ke?

Naik sedikit demi sedikit. Mula dengan sayrikat contractor mungkin.

Positif. Di mana-mana pun rezeki ada. Usaha mencari lebih penting

Wednesday, April 18, 2012

Dilema Melayu ke ?

Salam


Persekitaran di Ofis aku makin tegang. Bila dilihat dalam-dalam, tidak jelas isunya. Tapi ia ada. Mungkin aku tak rasa apa yang mereka rasa.

Ada saja yang tak kena. Tidak adil. Tertindas. Syarikat orang Melayu sinonim dengan pengurusan tak bagus ?

Sama pula keadaanya dengan politik di Malaysia. Pihak A dan pihak B, tak pernah nak sepakat. Jangan sampai ada pihak C datang mengaut keuntungan.

Adakah mungkin nanti apabila aku berada di atas, aku akan melakukan benda yang sama? Perkara yang sama juga berlaku dengan orang bawahan aku ? Walaupun sebagus mana sistemnya.

Mungkin orang Melayu ni tidak boleh bekerja dengan bangsa dia sendiri. Nilai-nilai yang terbaik akan keluar bila kita bekerja dengan selain Melayu. Begitu ?

Sabar penawarnya ? Kalau sabar saja, manakan dapat hasil !!
Kalau dah usaha, tapi tak sabar, takde hasil juga.
Sabar akan membawa kepada kemenangan. Sabar, lama-lama kena pijak kepala.

Dilema

Friday, April 6, 2012

Masak nasi tomato

Salam

Sekarang ni memang sangat-sangat 'ibu bekerjaya' (balik dari kerja, terus ke dapur dan masak) ye. Tiap-tiap hari fikir nak masak apa. Disebabkan partner memasak, Mr. M masuk plant 7 hari seminggu, pagi sampai malam, aku gunakan kesempatan keseorangan ini untuk mencuba masakan nasi tomato.

Dan hasilnya;
 Oh yeah. Nasi tomato hasil tangan aku. Memang 'Like a boss' r !!
(Haa, nampak cam lembik-lembik kan, masih belum kering lagi ni)


Lauk merahnya
(Nampak hitam? Tomato puri terlebih kot)

Dan hasilnya memang umpphh. Sedap ok !!! Cuma tak puas ati sebab tak sedap macam ibu masak. Aish. Sikit lagi.

P/S: Malam semalam masak nasi ayam. Tengah hari ni masak nasi tomato. Malam ni makan nasi putih dan sup ayam je. Haha. Tak larat hari-hari masak nasi kaler2 ni.


Monday, April 2, 2012

Jubail pun ada sendikit minta sedekah

Salam

Aku sendiri merasa terkejut dengan keadaan ni. Kat arab sini pun ada peminta sedekah. Dan bukannya orang yang susah, tapi dah macam sendikit, sebab kat banyak tempat ada. Macam mana nak cam depa ni ? Kebanyakkan peminta sedekah ni perempuan (bangsa yang kulit gelap) memakai jubah hitam sekitar kawasan traffic light.

Ada di antaranya siap bawa geng (anak-anak mereka) untuk join sekaki meminta sedekah. Bila lampu isyarat merah, mereka akan pergi ke setiap kereta dan mengetuk tingkap untuk meminta duit. Sampai laa lampu hijau, mereka akan kembali ke tepi jalan untuk memberi laluan kepada kereta.

Pada mulanya memang aku rasa kesian juga, tapi sejak aku pernah nampak peminta sedekah tuh bawa beg tangan jenama Gucci, aku jadi tak percaya. Yelaa, Wat the heck peminta sedekah ada beg tangan yang lagi mahal dari mak aku punya. HAhaha. Member aku plak pernah nampak, depa-depan ni ada handphone Blackberry. 

So macam mana ? Ada macam sendikit tak ?
close button
ShoutMix chat widget