Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Thursday, June 28, 2012

Waktu kerja bulan Ramadhan

Salam

Waktu Ramadhan sampai nanti. Waktu kerja pun berubah. Kalau kat Malaysia, kerja je macam biasa ek.


Day Shift from 05:00 am to 11:00 am.
Afternoon Shift from 11:00 am to 05:00 pm.
Night Shift from 05:00 pm to 05:00 am.

Lain plant, lain juga timing dia. Ikut juga cara bekerja. kalau kerja yang kena berjemur, memang amik awal pagi.

Bagus juga, boleh banyakkan rehat/tidur beribadat sunat.

Tuesday, June 26, 2012

Tips nak simpan duit

Salam

Aku ni bukan jenis orang yang menabung dari kecil. Jadi duit aku banyak ye habis, sampai laa aku menyesal sebab kehabisan duit selamat tamat belajar degree. Duit yang dikumpul sepatutnya boleh digunakan pada saat-saat memerlukan telah habis. Kini, aku bekerja dan menyedari kesilapan lama, berusaha menyimpan sebaik mungkin dengan strategi yang bagus.

Cubalah kalau boleh follow;

Tips 1: Buat excel file

Bila korang ada matlamat nak menyimpan, ia akan lebih cantik kalau korang ada plan untuk duit bulanan korang. Buat excel file untuk setiap sen yang dibelanjakan dan untuk bahagian yang disimpan. Kalau rasa excel file tu terlalu over obsessed, atleast korang ada pembahagian kemana duit itu pergi.


Tips 2: Jangan pergi shopping time frust/sedih

Senang punya cita, emosi boleh menganggu matlamat kita. Korang akan cenderung untuk berbelanja dan mengetepikan matlamat korang. Jadi elakkan pergi shopping complex time mood tak stabil. Dan berfikirlah dua tiga kali semasa hendakkan berbelanja. Tanyakan kepada diri sendiri keperluan atau kehendak.


Tips 3: Sibukkan dengan aktiviti/hobi yang positif dan menarik

Bila korang disibukkan dengan aktiviti dan hobi yang positif, menarik serta tidak melibatkan duit, dengan secara tidak langsung tidak dapat menganggu kewangan korang. Macam aku sekarang ni, hobi time weekend sukalah sangat pergi tepi pantai rasa angin pantai. Kalau rajin sikit, mandi-manda laut di pagi hari. 


Tips 4: Simpan sedikit dan istiqamah

Inilah amalan yang biasanya susah nak buat, tapi inilah asas kepada penabungan yang berjaya. Semua yang berjaya menabung banyak akan menyebut tips ni. So korang suka tak suka, ini benda basic yang korang kena pupuk dalam diri.


Tips 5: Asingkan duit nak berfoya-foya

Kesinambungan dari tips no.1, korang seharusnya mengasingkan duit nak pergi berfoya-foya. Contohnya macam aku yang gila sangat-sangat nak tengok wayang, tiap-tiap bulan ada budget RM50 sahaja (padahal kat Arab Saudi ni mana ada wayang daa). Kalau movie banyak, leh guna RM50 je, kalau movie kurang, leh foward RM50 ni ke bulan depan. 


Tips 6: Dapatkan khidmat nasihat

Errr, jangan mintak khidmat nasihat aku plak, aku ni semula jadi boros. Dapatkan nasihat dari kawan-kawan yang berjaya kumpul banyak. Berkawanlah dengan mereka-mereka ni. Bila kawan dengan mereka yang berjimat ni, kita pun jimat sama ye tak ?

Tak pun search je tips nak simpan duit, macam korang jumpa post ni. Dah tambahkan teknik yang baru. 


Some people learn by others experience and advice, and some people learn it by hard. I learn it by hard in which I'm broke and cannot do anything. So start you strategy and make it work, before its too late. Better  you spend well and you happy with it than you spend but you don't know where it goes.


Saturday, June 23, 2012

It will possible

Salam

I e-mail this one super experienced in engineering, asking about career path for one specific field in petrochemical, and he replied;

If you think it is possible, then it will be possible. All you need is a clear vision and choose the path that you wish to take, then plan your action accordingly with considerations of opportunities, your interest/passion.
I'm feel pump up with such positive comment from him. Hopefully we do our best and after that lets ALLAH decide the best for us. ALLAH's plan is the best



Tuesday, June 19, 2012

Self-esteem or self-confidence ?

Salam



Self-esteem or self-confidence.
Are there the same thing or not ?

Self-esteem - Self-esteem reflects a person’s overall evaluation or appraisal of his or her own worth.
Self-confidence - Self-confidence is a measure of your beliefs about your own judgment, skills and abilities. This includes the level of future performance you expect from yourself.

Reference: http://advancedlifeskills.com/blog/self-esteem-or-self-confidence-are-they-the-same/

-T-

Dulu, ada seorang rakan berkongsi;
"Aku tak yakin nak mintak company besar2, macam 'Company Besar' "
"Rasa tak layak"

Aku jawab;
"Takpe, minta je. Cuba habis baik"



Baru-baru ini, ada seorang rakan berkongsi;
"Si L dah nak jadi manager kat 'Company Yang Lagi Besar' dah"

Aku jawab;
"Wah bagusnya dia"
"Segan r nak mintak kat  'Company Yang Lagi Besar'  tuh"
"Kita tahu tahap kita kat mana"


Bila dibandingkan, 'aku' dalam keadaan pertama tidak sama dengan 'aku' keadaan kedua.
Malah 'aku' kedua SAMA dengan 'rakan' dalam situasi pertama.

Tiba-tiba aku rasa macam cakap tak serupa bikin.
Senang suruh orang lain mintak,
Tapi bila diri sendiri menghadap situasi yang sama,
jadi pengecut.

Mengapa yaa? Musykil. 


Friday, June 15, 2012

Aku nak jadi pembaca tegar

Salam


Aku nak jadi pembaca tegar

Sebab aku rasakan dengan membaca ilmuku dapat diperluaskan

Tetapi terlalu sibuk dengan tentatif lain

Sukar

Aku cuba lagi

Gagal

Aku cuba lagi

Pada suatu ketika nanti, aku akan sedar yang sudah banyak aku baca

Harus terus mencuba lagi

Tuesday, June 5, 2012

Wanita pakai polish kena halau daripada Mall

Salam

Menurut rakan rakyat Malaysia yang berpengalaman, Arab Saudi nilah yang paling terbaik dalam menjaga suasana Islamnya. Walaupun, Arab Saudi ada isu-isu berkaitan dengan perangai yang tidak menyenangkan, namun aspek agama adalah yang terbaik.

Ada kes baru-baru ni, ada 'pihak berkuasa agama' yang mengarahkan seorang wanita yang pakai polish nail, keluar daripada sebuah pasaraya kerana ia dianggap menyalahi undang-undang. Berita sini.

(Tugas pihak berkuasa agama: Melarang wanita memandu kereta, mengenakan pakaian hitam dari kepala hingga ke kaki, mengarahkan semua premis perniagaan ditutup semasa waktu solat)

Mengikut perbualan aku dengan seorang warga arab di sini, suatu ketika dahulu, wanita tidak bebas bergerak kemana-mana seperti dilihat pada hari ini.

Bagi aku, aku dapat menilai wanita di sini sudah berani menonjolkan diri mereka.

Saturday, June 2, 2012

Alhamdulillah

Salam

Rezeki kita sudah ditentukan sejak azali lagi bertebaran di seluruh dunia menunggu masa kita datang mengutipnya. Sentiasalah berdoa agar dimurahkan rezeki kita.


Next time nak datang lagi. Target bulan puasa plak
close button
ShoutMix chat widget