Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Friday, August 31, 2012

Semua orang kata

Salam

Semua kata (Semua ke?):
Masa kecik-kecik, nak cepat-cepat jadi dewasa .. Bila dah dewasa, nak jadi mcm budak2 balik;


Masa belajar, nak sgt dapat kerja cepat-cepat, nak beli macam-macam .. Bila dah kerja kata nak jadi budak belajar balik, sebab tak perlu fikir pasal duit nak bayar macam-macam ..

Kenapa tidak kita tidak hargai setiap waktu itu dengan sebaiknya. 


Gembira, Sedih, Suka, Marah, Senang, susah, kenyang, lapar .. 

Mengapa perlu difikirkan benda yang tiada pada kita

Setiap yang berlaku adalah nikmat. Yang positif tu, nikmat. Yang negatif tuh, nikmat untuk mengingatkan nikmat positif kita ..


Percaya pada Qada' dan Qadar.





You will be surprise what will you obtain at the end of day. Heads up, and gayah aje laaa !!


P/S: Dua tiga menjak ni, rindu laa dengan rumah. 

Thursday, August 23, 2012

Eid Mubarak 2012 @ Jubail, KSA

Salam

Selamat hari raya aidil fitri diucapkan kepada rakan blogger, rakan taulan dan pengujung blog ini. Maaf zahir batin. Maaflah tahun ni tak nak buat kad-kad raya multimedia untuk member-member. Tak macam tahun lepas, siap dapat kad raya special daripada rakan blogger. 

Mungkin sedia maklum bagi rakan-rakan yang rapat, tahun ini merupakan tahun pertama aku beraya di perantauan. Haa, nak sangat dulu berangan dapat beraya kat luar, dapat betul-betul rasa nak menitik air mata =P 

Malam Raya
Disebabkan masing-masing malas dan sibuk, malam raya baru nak terhegeh pergi cari daging untuk buat lauk raya. Dan tidak disangka, ramai orang (yang kebanyakkannya India) datang memborong daging juga. Sehingga harga daging asal 30 riyal sekilo naik sebanyak 45 riyal sekilo. Kesudahannya tidak dibeli daging tersebut.


1 Syawal

Saudi Arabia puasa terlebih dahulu daripada orang-orang di Malaysia. Namun, sambutan hari raya jatuh pada hari yang sama. Maka dengan itu, di Saudi Arabia berpuasa selama 30 hari dan di Malaysia berpuasa selama 29 hari.

Solat sunat Aidilfitri berlangsung selepas satu jam (lebih kurang) waktu solat Subuh. Solat subu masuk pada pukul 3.50 pagi dan solat sunat berlangsung pada pukul 5.30 pagi. (Jangan bayangkan 5 pagi macam Malaysia. 5 pagi waktu Summer sini macam dah pukul 7 pagi waktu Malaysia)

Di pagi hari, makan dengan juadah hari raya

Menu nasi impit (terima kasih kepada Saudara Azahari yang membeli paket instant semasa di Malaysia), kuah kacang (buatan Manaf dan Haziq) dan rendang (tak berapa nak jadi)


 Rakan rumah sebelah dan rakan yang datang dari rumah kompleks office.
Rumah ni menyajikan menu special, rendang sate (Kredit kepada Saleh sebagai tukang chef ye)
Ada beberapa orang tiada, kerana beraya di Mekah


Habis je makan-makan, masing-masing duduk depan laptop/smartphone/telefon masing-masing call family di Malaysia. Tak pasti ada yang nak nanges ke tak ? Aku ? Tak nangis ok! Aku kan orang kuat =P


 2 Syawal

Disebabkan aktiviti raya di sini adalah terhad (tak macam Malaysia boleh pergi wayang atau window shopping), kami tekad pergi ke Hasa National Park.

Perjalanan yang jauh dan memenatkan

Apa yang ada di sana ?

Meh baca petanda oren ni;
The Al Gara Mountain & Cave is considered to be one of the most important tourist and natural landmarks in Al-Hasa. It consists of sedimentary rocks. Layers can be seen with the naked eye. It is also famous for its caves known as Judas Cave. It has become one of the most famous nature sites in Arabian Gulf region. The caves of the mountain are known to be cool in the summer and warm in the winter.


Disebabkan papan tanda yang tidak begitu baik, dan sesat beberapa kali, akhirnya kami sampai di Hasa National Park, pada waktu Maghrib 6.50 ptg. Laluan masuk utama ke dalam gua sudah ditutup, dan kami hanya dibenarkan berada di sekitar luar bukit dan kawasan memanjat.
 Member dengan bentuk kepala unta


 Kawasan celah bukit


 No komen


Hari ini, hari raya keempat dan merupakan hari terakhir bercuti raya. Esok akan bermula hari-hari mencabar sebagai seorang pencari rezeki di bumi Arab.

Selamat Hari Raya Semua. Maaf Zahir Batin

Wednesday, August 15, 2012

Pertama kali bayar zakat fitrah sendiri

Salam

Hee, ada member2 seU dah bayar zakat fitrah first time tahun lepas. Uhuuh. Kita masuk kerja lambat sikit. Tahun ni baru start first time. Alhamdulillah.

(Motif ber'kita' ?)



Friday, August 10, 2012

Iftar di Malaysian Kitchen Al-Khobar, KSA 2012

Salam

Lama sangat menyepi daripada blog ini. Maaf ye rakan-rakan blogger yang datang menjenguk blog usang ini. Semoga Ramadhan ini membawa keberkatan kepada kauorang sekelian.

Semalam dapat merasa makanan Malaysia di Malaysian Kitchen di Al-Khobar. Dan ia sangat tidak mengecewakan dimana makanan-makanan yang dihidangkan memang menghampiri rasanya dengan makanan yang biasa dimakan di Malaysia.

1 pax = 69 riyal
Menu:
Nasi tomato
Ayam gulai
Daging kmbing
Chicken wing 
Laksa
Mee goreng







close button
ShoutMix chat widget