Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Sunday, August 18, 2013

Eid Mubarak 2013

Salam

Eid Mubarak! Selamat hari raya Aidil Fitri! Maaf Zahir batin! Kepada semua yang mengenali aku. Moga semuanya berada sihat sejahtera dan bergembira bersama keluarga sepanjang sambutan raya.

Ramadhan macam biasa, hanya di sini dan menjalankan hari-hari biasa. Boleh baca banyak lagi kat sini.

Aku menyambut raya di perantauan lagi. Kali ke-4 kalau dikira dengan raya haji sekali. Hahah

Nak share laa macam mana menyambut raya di sini. Atleast pengalaman member sekali kat sini aku cerita. Sebab kalau ikut style aku raya, lame skit. Aku suka duk rehat, dan tunggu orang bawa aku jalan-jalan, baru aku ada hati nak pergi beraya. Hahaha. Jadinya sepanjang raya ni, aku duk umah je. Makan, masak, tido. Kekeke.

Disebabkan member kat sini dah ramai (nak dekat 60 orang), memang banyak ragam yang ada. Dan ofkos meriah sikit laa tahun ni. 

Raya kat Madinah

Ingat lagikan aku cerita pasal KRMJ. Kelab komuniti orang Malaysia yang handle trip pergi Mekah dan Madinah dan lain-lain. Bagi sesiapa yang tak balik, mereka propose pergi ke Madinah. 

Kenapa tak ke Mekah? Sebab minggu sebelumnya dah ada trip ke Mekah, dan malam raya sangat ramai orang. Ada yang gambarkan, ramainya orang tu melebihi orang pergi haji. Orang kata laa, aku tak tau. Haha

Biasa trip Madinah, pergi hujung minggu, balik sampai rumah pagi hari Sabtu dan terus pergi kerja. Bila hari raya ni, banyak masa yang ada untuk berjalan sana sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang sejarah awal Islam di Madinah.

Dan menurut member yang turut serta, ada ustaz (yang dah duduk lama kat Madinah) sukarela nak bawa diorang ni jalan tempat sejarah di Madinah.


Raya kat Dubai

Ada juga 3 orang member ni take short gate-away to Dubai. Tak semua orang boleh pergi sebab mostly dari kami takde resident visa. Kami hanya ada temporary visa, kalau keluar dari Saudi, alamatnya kena patah balik ke Malaysia buat visa baru dulu.

Jadi menurut mereka bertiga ni, bercuti di Dubai memang sangat berbaloi. They said, they found civilization there. Haha, over sangat, nampak sangat orang kat sini sangat kuang ajau.

So of course mereka ke Burj Khalifa dan tempat-tempat lain tu. Aku pun dah tak ingat sangat mana diorang pergi. Katanya bestlaa senang cerita. Mentaliti orang sana berbeza sangat-sangat kata mereka lagi.


How do I spent my raya?

So the main issue is, how do I spent my raya? Hmm, I remember I woke up early that morning. It is 4 am, and it is already iqamah for Fajr prayer from nearby Mosque. I washed up and performed solah at house (pemalas betul aku ni pergi masjid. Haha). Then get to the kitchen and starting to cook that I planned a day before. Masak kuah lontong.
The Eid prayer started 5.30 am, and again I missed it AGAIN. Busy preparing the food. We set up and prepare our meal and by the time people that just got back from Eid prayer, we just sat together and eat.

We had nasi impit, which we already kept it for almost one year (some of it dah ada kutu beras haha). We have kuah kacang, we have kuah lontong, we have 2 roll lemang instant. Hahah. Kesian. Ergh, I cannot recall what else we had that morning. Basically, we enjoyed our Eid that morning.

Until 8 am, most of us already went to PC or smart phone to call our parent and family back home, wished for Eid and ask for forgiveness. 

I kinda preserve my excitement for raya. And I always do that. I never realize why. It just felt emotionless. Maybe, so that something in the future can't hurt me.  

Boring me. Bleurgh. Nak tido.

Well, Eid Mubarak 2013. Looking forward to next Ramadhan.

Friday, August 9, 2013

Lagi, persoalan terjawab

Salam



Selamat hari raya semua
close button
ShoutMix chat widget