Hari terakhir 2011

December 31, 2011 iPai 7 Comments

Salam

Wah, tiba-tiba ngigau menaip blog kan. Nak conclude sikit pasal tahun 2011. Secara amnya, memang banyak laa perbezaan pada 1 Januari 2011 dengan 31 Desember 2011. Sebabnya, pada awal tahun aku masih sibuk dengan tugasan harian dan juga final year project yang dirasakan tiada berkesudahan.

Dalam banyak-banyak tahun pelajaran, tahun terakhir inilah merupakan tahun yang paling banyak mendapat ilmu teknikal dan yang aku sedang gunakan dalam kerja sekarang. Walaupun ia sekadar benda yang remeh temeh, namun, ia merupakan satu aset yang besar kini. Itulah habuan terbaik bila kita pandai menghargai ilmu.

Pada tahun ini juga aku telah membuat pelbagai keputusan-keputusan drastik untuk hidup aku. Daripada pilihan untuk sambung ke bidang master, penilaian offer kerja di WD di Thailand, atau hanya menatap ke siling rumah bertanyakan nasib sendiri. Kesabaran itu terbayar dengan harga yang lumayan dan kini aku bekerjaya.


Siapa sangka rezeki yang kita dapat. Kini, aku berada di Kingdom of Saudi Arabia untuk mendapatkan pengalaman dan rezeki. Tiba-tiba aku teringat doa-doa yang aku panjatkan semasa berada di tingkatan 5 iaitu;

Mahu melanjutkan pelajaran di luar negara

Setelah 6 tahun kemudian, doa itu telah dimakbulkan dan ya, melanjutkan dan meluaskan pelajaran sambil bekerja di luar negara. Alhamdulillah. Syukur nikmat.

Inilah yang aku dapat simpulkan selama 6 tahun;
Janganlah kita menilai benda-benda yang tiada, nescaya kita tidak berasa puas.
Nilailah apa yang dikurniakan, dan bersyukurlah terhadapnya. Kerana dengan syukur itu akan dikurniakan nikmat yang melimpah ruah.

P/S: Selamat ulang tahun Reminiscence yang pertama !!! Yeay !!!

7 comments:

Ku tergoda pada wanita yang

December 29, 2011 iPai 9 Comments


Wah macam tajuk yang keluar dari post Abang Stalker plak kan. Ramai yang mengatakan bentuk fizikal ni takdelah penting mana, dan yang penting adalah kecantikan dalaman. Namun, mata tidak dapat menipu hati, kerana benda yang cantik akan diakui jua. Tidak kira jika penilaian itu berbeza-beza, pandangan akan tetap menilai.

Sudah menjadi lumrah lelaki melihat benda yang cantik. Dan cantik itu datang dari wanita. Kalau pergi shopping complex, bila aku nampak awek cun, aku tak tengok awek cun tuh (ok, aku tipu, aku tengok sat ja), yang aku tengok adalah lelaki di kawasan sekeliling yang akan tengok awek cun tuh. 

Jadinya, kecantikan pada wanita ini memang banyak; mata, bibir, rambut, hidung. Dan bagi aku, aku sangat tertarik dan kelemahan besar aku adalah pipi. 

So aku saja-saja nak listkan awek Holywood yang aku rasa comel di pipinya. Mereka adalah (tidak disusun mengikut yang aku suka) ;

Anne Hathway
Terjumpa masa cerita Princess Diaries 


Mary Elizabeth Winstead
Jumpa kat cerita Scott Pilgrim VS The World
Tapi patut leh jumpa kat Final Destination (Yang keberapa ntah) 


Nina Dobrev
Terjumpa kat cerita TV Series Vampire Diaries 


Jessica Biel
First time jumpa masa cerita Blade 3 kot 


Vanessa Hudgens
Terjumpa kat cerita High School Musical 


Zooey Deschanel
Terjumpa kat cerita 500 Days of Summer
Cerita Yes Man pun dia ada


 Hee. Comey tak ?



9 comments:

Jubail

December 26, 2011 iPai 6 Comments

Salam

Inilah bandar yang aku duduk sekarang. Jubail terletak sebelah timur, berhampiran perairan Persian Gulf. Bandar yang dahulunya dipanggil 'Bandar Lama Al Jubail', merupakan sebuah perkampungan nelayan hinggalah pada tahun 1975, ia membangun sebagai kawasan perindustrian.



Pada tahun 1975, Jubail telah dijadikan sebagai bandar perindustrian rasmi oleh kerjaan Saudi Arabia, dan sejak daripada itulah ia membangun dengan pesat. Bandar perindustrian baru ini kemudiannya diberni nama; 

Madīnat al Jubayl aṣ Ṣinā`īyah (Bandar Perindustrian Jubail)

Bandar Perindustrian Jubail ini merupakan kawasan industri yang TERBESAR di dunia yang mengandungi industri petrokimia, baja, besi dan pelbagai industri sampingan. Bandar ini juga terdapat kawasan tentera Saudi Arabia iaitu Royal Saudi Naval Base dan Commercial Port  and Military Air Base. Di sini juga terletaknya syarikat terbesar dari kawasan Timur Tengah dan syarikat petrokimia ke-4 terbesar seluruh dunia iaitu SABIC (Saudi Basic Industries Corporation). Jubail juga merupakan tempat letaknya pemprosesan pengnyahgaraman air laut yang terbesar di dunia (untuk bekalan air harian) iaitu, MARAFIQ. 

6 comments:

Aku yang kena kuat

December 21, 2011 iPai 10 Comments

Salam

Alam pekerjaan memang lain kan. Aku membayangkan suatu suasana yang seronok di mana rakan-rakan sekerja kita bersama-sama berusaha mengejar target syarikat. Sangkaan aku meleset. 

Memang dalam dunia ni mempunyai pelbagai jenis orang, namun aku tak sangka walaupun jauh daripada tanah air, sesama bangsa juga masih tidak dapat bersatu. Adakah ini yang Tuhan nak tunjukkan ? Bahawa orang sebangsa dengan aku ni orang yang cepat iri hati. Sedih aku melihat perkara kecil  yang diperbesarkan. Menyangkal hak orang lain, dan mendakwa diri sendiri lebih layak untuk semua hanya kerana pengalaman. Tidakkah mereka tahu, setiap orang mempunyai kelebihan yang berbeza-beza dan setiap orang telah Allah janjikan rezeki yang terbaik untuk diri kita. Iri hati kepada orang lain, maksudnya tidak bersyukurlah dengan apa yang kita dapat.

Mereka juga ada yang mendakwa, aku tidak layak ke mari. Hanya kerana aku tidak berpengalaman dalam bidang yang ditawarkan oleh syarikat. Tapi apa salahnya, kepakaran yang aku ada selama 4 tahun dalam ijazah dapat digunakan sebagai tambahan dalam bidang ini. Adakah orang lain tidak dapat mengembangkan bakat mereka dan mempelajari sesuatu yang baru ? Adakah salah aku masuk ke bidang yang hanya sipi-sipi dengan aku.

Aku jadi tidak duduk bila dengar kutukan dan sendaan yang dibuat. Walaupun hanya nada bergurau, ia terlalu pahit untuk didengar. Walaupun ia untuk orang lain, aku sendiri merasa percikannya. Ada banyak isu lain yang boleh dibuat gurau, tetapi bukan isu yang memperkecilkan orang lain. 

Aku pun tidak patut merungut sebegini. Dan ini harus aku jadikan sebagai satu rintangan untuk ditempuhi agar aku lebih kuat pada masa akan datang. Cuma, apa yang aku coretkan di sini supaya dapat menyampaikan mesej kepada yang membaca, agar tidak mudah iri hati kepada orang lain. Berharaplah kepada Maha Memberi agar dapat apa yang dipinta dan janganlah berharap kepada manusia, kerana ia akan dikembalikan kepada manusia juga.

P/S: Ada beberapa orang kawan pergi umrah bermula malam ni. Aku tidak berani nak pergi lagi. Merancang pada masa akan datang. InsyaALLAH.

10 comments:

Seronok melihat kawan berjaya

December 15, 2011 iPai 9 Comments

Salam

Berusaha mencari masa dan idea untuk blog yang dirindui. Walaupun internet sudah boleh di-acess di rumah, namun tetap blog tidak ber-update. Apa bezanya bila ada internet dan bila tidak. Aku tidak lari daripada lumrah sifat normal manusia, yang hanya tahu memberi alasan dengan benda yang tidak ada. Walhal aku lupa, orang terdahulu berpunjangga; 'Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan'. Kemahuan yang tiada jalan, di-komplennya, tetapi bila jalannya ada, sedikit pun kemahuan itu tidak dipenuhi. Ah, cukup saja aku membebel di situ. Alhamdulillah kerana tersedar kelemahan ini, untuk aku berusaha membaikinya.


Aku seronok melihat rakan-rakan aku sudah ke sana dan ke mari. Dahulunya kami bersama-sama mengharungi cabaran dan dugaan selama 4 tahun, kini kita semua berada di merata tempat meluaskan pengalaman dan bakat serta menyara diri sendiri dan keluarga.

Mungkin masih terlalu awal aku bayangkan, rakan-rakan yang sudah bekerja di tempat berlainan, dapat berkumpul dan berkongsi pengalaman sesama sendiri. Di kala itu juga, berkesempatan juga menyelit kisah-kisah silam semasa berlajar bersama di kampus.

Setiap manusia akan menempuhi berbagai dugaan. Dan setiap dugaan itu adalah ujian kepada kita untuk mematangkan diri kita. Kebiasaannya, setiap dugaan yang mendatang akan diberi 2 pilihan untuk direspon;

1. Mempersoalkan mengapa perlu bersusah payah

2. Menerima dan berusaha untuk lebih baik 

Alangkah ruginya kita bila kita memilih respon yang pertama. Kita mempersoalkan susah payah yang dilalui. Mungkin juga terlalu iri hati dengan orang lain yang boleh duduk senang lenang. Kita tidak sedar, yang orang lain dapat duduk senang lenang adalah kerana telah bersusah payah terlebih dahulu. Maka ia, akan menjadi tidak masuk akal jika kita berkehendakkan kesenangan tanpa usaha yang setimpal.


Betapa untungnya, jika respon yang kedua. Kerana setiap dugaan yang dilalui dapat menjadi pengajaran kepada diri sendiri. Walaupun ia hanya pengalaman sekecil belajar menggunakan mesin photostat. Pengalaman yang kecil dapat dikumpulkan hingga menjadi besar.


Aku doakan semua rakanku berjaya. Buat rakanku yang masih menunggu, jangan putus harapan. Teruskan usaha untuk mendapatkan yang terbaik. Dengan izinNya, ia akan tiba.

P/S: Menahan kesejukan yang teramat sangat.

9 comments:

Akhirnya Mobiliy penuhi permintaan kami

December 09, 2011 iPai 8 Comments

Salam

Sebelum ni, aku sendiri tak tahu kat KSA ada musim sejuk.
7.30 AM

Penantian kami selama sebulan lebih akhirnya terjawab jua. Kami akhirnya dapat satu pakej internet. Walaupun tidak memnuhi kriteria untuk menampung 7 orang yang menggunakannya, tapi dengan toleransi sesama sendiri, ia sepatutnya mencukupi bagi penggunaan asas internet.

At least boleh juga guna. Alhamdulillah 
Pakej 2 MBPS Unlimited
SAR 1260 selama 17 bulan
Murah siot

Dengan adanya internet ni, makin ramai plak yang duduk sahaja. Lebih melayan internet daripada tolong member masak kat dapur. Untuk beberapa hari terawal, aku pun sama, tapi bila fikir pasal member yang masak tidak ditolong, rasa bersalah plak.

Dengan adanya internet ni, harapnya aku dapat la update blog nanti. Mungkin tidak sekerap dulu, tapi cukuplaa nak berkongsi idea dan juga menyediakan ruang untuk rakan lain menumpahkan sedikit komen dalam isu dibincangkan.

Jadi aku minta maaf laa banyak-banyak sejak dulu hingga selamanya kalau jarang membalas kunjungan korang. Terima kasih atas sokongan yang diberikan, dan aku mendoakan korang juga akan sentiasa dalam keadaan baik.

Aktiviti berkelah hari tuh

8 comments:

Jubah merupakan fesyen

December 04, 2011 iPai 8 Comments

Salam



Di Malaysia, nampak sahaja yang berjubah akan dianggap Pak Imam atau anak pak Imam. Dan kerana itu sukar, kita melihat orang kebanyakkan memakai jubah. Ini kerana risau akan dianggap sesuatu yang bukan dirinya sendiri.

Namun di sini, insan yang baik atau jahat, akan berjubah. Kerna jubah merupakan fesyen bagi masyarakat penduduk arab. Pakaian jubah juga merupakan pakaian rasmi dan formal ke pejabat. Jadi ia tidak dianggap janggal malah ia merupakan fesyen bagi lelaki.

Kalau pada musim biasa (panas) akan kelihatan penduduk arab lebih selesa dengan berpakaian jubah putih. Maka ketika itu, mata kita akan merasa jelak dengan warna yang sama.

Namun, apabila tiba musim sejuk (dah mai dah musim sejuk tuh), penduduk arab lelaki mengenakan jubah berwarna dan bercorak. Sedap sikit mata memandang dengan kepelbagaian warna


8 comments:

Projek yang 1st tak habis lagi, kena export ke projek baru

November 28, 2011 iPai 6 Comments

Salam

Projek pertama aku di sini masih tidak habis lagi, dan aku telah diimport ke projek baru. Dan yang lebih mengejutkan aku diminta menjadi Person In-charge dalam projek yang baru ini. Pada mulanya aku menolak kerana, aku baru sahaja berada di syarikat selama sebulan. Tetapi atas saranan oleh pihak atasan, aku terpaksa gagahkan jua untuk mengajar staff baru untuk projek yang baru ini.

Client bagi projek yang baru ini bukanlah calang-calang client. Client ini merupakan plant petrokimia antara yang tertua di Saudi Arabia iaitu;


Moga semuanya akan menjadi ok.


6 comments:

Lelaki tak selamat di Saudi Arabia

November 24, 2011 iPai 16 Comments

Salam

Yang sebenarnya, lelaki asing yang hidup di bumi Saudi Arabia ni tidak selamat. Aku dah lama nak cerita kat korang, tapi hari ini baru dapat bukti gambarnya. Yang nasib baiknya, ini bukan aku ye.

Kalau di Malaysia, perempuan sentiasa berhati-hati kerana gangguan seksual berada di mana-mana. Namun di sini, perempuan akan selamat, dan yang tidak selamat adalah lelaki.

Contohnya seperti;

 Kawan aku yang ber-Tyvex (baju putih) di*****

Untuk gambar yang lain, sila lihat lokasi tangan jejaka berbaju biru itu

Believe it ? Believe it !!

P/S:
- Korang doakan aku selamat k. Aku pun ada hampir terkena dalam situasi yang lain (Kena kejar dengan lelaki di kawasan pasaraya)

16 comments:

Cucur Pisang

November 19, 2011 iPai 13 Comments

Salam


Mataku celik. Aku dapat melihat persekitaran sekelilingku masih dalam keadaan gelap. Hari ini hari Jumaat. Hujung minggu bagi pekerja di sini. Syarikat biasanya akan cuti pada hari Khamis dan Jumaat tetapi syarikat aku hanya cuti pada hari Jumaat sahaja.

Jam menunjukkan 5.50 pagi. Jika diikutkan waktu Subuh akan tamat dalam beberapa minit lagi mengikut waktu kiraan bagi kawasan Al-Jubail.  Kalau di Malaysia, inilah waktu masuk solat Subuh. Betapa teruknya aku asik berSubuh Gajah di sini.

*** Mandi dan solat ***

Aku bergerak ke dapur untuk mendapatkan minuman. Aku lihat terdapat 3 pisang yang berada di dalam peti ais. Mataku meliar ke sekeliling menganalisis bahan lain yang ada untuk menu sarapan pagi.

“Masak cucur pisang pun sodap ni”

Sambil menyanyikan lagu iklan ‘Tepung Cucur Adabi’ aku masukkan bahan-bahan seperti pisang yang dilumatkan, sedikit gula dan juga tepung. Setelah ku gaul hingga sebati, aku masukkan ia ke dalam kuali berisi minyak hangat dengan api yang kecil.

Setelah siap masak, aku merasakan cucur tersebut.

“Hmmmm”
“Pisang terlalu sedikit dan tepung yang berlebihan. Tapi sedap !!!” Sedikit kembang sebab dapat sediakan sarapan pagi hari ni.
“Tapi kenapa cekodok ni tak bulat ek?. Mungkin akan datang boleh masukkan telur sebiji ke dalam cucur pisang ini.”

Sekarang ku mengerti mengapa ada lelaki yang begitu minat memasak. Aku merasakan seperti sedang berkarya dan hasil daripada karya itu, dapat membuatkan orang lain kenyang dan puas.

“Nanti aku dah pandai masak, boleh aku masak untuk family aku ek. Tapi segannya”

13 comments:

Nama Malaysia gah di mana-mana

November 12, 2011 iPai 7 Comments

Salam


4 sekawan memasuki ke kawasan klinik diketuai seorang staff senior. Ia merupakan klinik utama bagi bangsa asing selain daripada bangsa arab. Mereka semua dapat memerhatikan pelbagai jenis bangsa yang sedang menunggu giliran untuk mendapatkan rawatan dan nasihat doktor. Antara mereka terdapat warga Bangladesh, warga India, Filipina dan tidak ketinggalan juga Indonesia.

Kebisaannya staff yang baru sampai akan dibawa ke klinik ini untuk menjalani ujian jenis darah. Ujian jenis darah ini merupakan keperluan oleh pihak industri petrokimia kawasan Jubail. Berbeza di Malaysia, ujian yang diperlukan lebih terperinci seperti ujian x-ray, ujian darah dan sebagai. Namun di sini, ujian jenis darah sudah mencukupi. Aneh.

Selepas membayar di kaunter, mereka berlima bergerak ke tingkat tiga untuk ke bilik uji darah. Kelihatan seorang nurse yang lengkap berpakaian jubah dan purdah hitam sedang sibuk mengisi dokumen. Purdah yang hanya mendedahkan bahagian mata sebagai keperluan nurse itu untuk melihat. Namun keperluan melihat itu dapat dinikmati oleh 5 sekawan kerana nurse tersebut mempunyai sepasang mata yang cantik.

4 sekawan sudah bersedia untuk menjalani ujian. Antara mereka teringat dengan cerita-cerita yang didengari daripada staff lama bahawa nurse Arab ini kasar. Kasarnya mencucuk jarum untuk ujian darah seperti mahu jari tuh dirobek sebesar duit syiling.

Setelah sabar menunggu, tiba masa untuk rakan yang ketiga untuk menguji darah. 2 rakan yang terdahulu telah menjadi mangsa kekasaran nurse Arab yang merobek kasar jari hantu semata-mata hanya untuk diuji. Rakan yang ketiga bersedia dengan jari kental untuk menahan sakit.

Sedang dia bersedia menghulurkan jari hantu untuk dicucuk, tiba-tiba ..

Are you from Malaysia ?”, tanya nurse tersebut.
Terlopong seketika. “Oh yes, I am from Malaysia”.
Nurse tersebut mula mencucuk jarum ke jari.
Ouch, is it hurt ?” prihatin nurse tersebut.
No. no. It’s ok.” Mula merasa pelik mengapa tidak seperti yang diceritakan 2 rakan terdahulu tadi.

Cerita yang digembar-gemburkan itu tidak berlaku kepada rakan yang ketiga itu, kerana layanannya benar-benar lain daripada dua rakan yang terdahulu.

Pabila selesai, staff yang membawa 4 sekawan untuk ujian darah itu pun menjelaskan bahawa orang Arab sangat sukakan Malaysia. Apabila mereka mengetahui kita ini daripada Malaysia, kita akan dilayan seperti seorang artis. Bangga sungguh orang Arab ni apabila dapat berkenalan dengan warga Malaysia.

Cuma, sekali imbas rupa paras orang Malaysia memang serumpun dengan Indonesia dan Filipina. Dan dengan kerana itulah layanan itu kita tempias sama. Namun, pabila mereka mengetahui kita orang Malaysia, mereka menjadi ramah.

Tipsnya hanya mudah. Berilah salam apabila masuk ke kedai. Maka, sangkaan pertama mereka yang menyangka kita adalah daripada Filipina akan meleset.

Terima kasih kepada pemimpin Malaysia yang menjadikan nama Malaysia gah di mata dunia !!


P/S:
-Autopost. Kembali masuk ke plant petrokimia. Maaf tak dapat nak update blog selepas ini.

7 comments:

Ibu bekerjaya

November 09, 2011 iPai 14 Comments

Salam


Jam sudah pun menunjukkan pukul 5 petang. Kelihatan matahari pun sedang melabuhkan tirainya menandakan waktu solat fardhu Maghrib bagi kawasan Jubail, Kingdom of Saudi Arabia. Aku bersama 3 yang lain berada di  dalam kereta yang dipandu oleh bos pulang ke rumah. Aku yang berada di tengah-tengah seat belakang menoleh ke kanan. Kelihatan kawan ku, M merangkap chef rumah kami sedang asyik termenung keluar. Entah apa la yang dimenungkan tuh.

***** Imbas kembali di office *****

“Weh menung apa tuh? Jauh benornya menungnya”
“Aku tengah fikir resipi apa nak masak malam ni”, kata M
“So, ko nak masak apa malam ni ?”
“Aku rasa, aku nak masak kicap laa”, kata M lagi
“Hahah. Hari tuh, kau kata kau nak masak kicap, tapi yang keluarnya kari juga”
“Hahah. Hari tuh tak cukup bahan laa”, jelas M

**********

Hmm, mesti M tengah fikir nak masak apa malam ni. Tak kisah la, apa yang kau nak masak M oii. Yang kau masak tuh tetap kami sepuluh orang serumah makan. Bagi aku, M memang tahu asas dalam masakan. Selama aku membantu dia dalam memotong bahan masakan, banyak juga info yang dikongsikan dalam ilmu memasak. Resipi yang aku pelajari dan paling aku gemari adalah resipi ayam KFC. Huhu

Aku dapat merasakan beginilah pemikiran seorang ibu yang bekerjaya. Setiap hari pulang daripada kerja mereka akan memikirkan apa yang ingin di masak untuk sekeluarga. Alangkah hebatnya ibu bekerjaya ni memasak walaupun sudah seharian penat bekerja di pejabat.

Sekurang-kurangnya aku dapat merasa keadaan dan situasi mereka.



14 comments:

Fast food in Arabic ?

November 01, 2011 iPai 13 Comments

Salam

Besok hari rabu ek ? Kalau buat post bergambar awal 3 jam leh tak ?

 Haa, sama tak bunyi 'Ketchup' dalam arabic tuh ? 
Kat sini takde sos cili T_T


 Cuba eja 'Pizza' tanpa furuf 'Pa'
Heeehee


Haa, cam ne nak eja 'Chicken McNugget'
Gigih mengeja ok !! 





I'm lovin it !!

13 comments:

Komunikasi adalah sangat penting

October 30, 2011 iPai 11 Comments

Salam

Komunikasi adalah satu benda yang sangat penting dalam apa jua urusan. Tanpa komunikasi, kita tidak dapat menghantar mesej dan menerima mesej daripada orang lain. 

Walaupun perbezaan bahasa dan kekangan bahasa yang digunakan dapat menyebabkan mesej yang ingin disampaikan menjadi terhad. Jadi, tidak kisah bahasa kita teruk, atau dia tidak dapat menagkap penggunaan bahasa tinggi, gunakanlah bahasa yang mudah dan ringkas.

Janji mesej disampaikan !!!

Masalah komunikasi memang berlaku di mana-mana. Kalau mengajurkan projek kecil di universiti pun boleh jadi serabut, apa nak di katakan dengan alam pekerjaan. Jadi sentiasalah ingat di dalam kepala, dapatkan mesej yang betul dan sampaikan mesej dengan jelas.

Baju hijau dan baju hitam tuh adalah geng company aku

Yang baju coklat tuh, wakil client Engineer daripada Gulf Farabi
(Sini kan, orang arab jadi bos je. Engineer banyak daripada India)



11 comments:

Cari duit di Saudi

October 27, 2011 iPai 17 Comments

Salam


Ada yang bertanya, ‘Weh, kau kerja mana weh?’
Aku jawab, ‘Aku kat Jubail, Saudi Arabia.’
‘Wah, mesti dalam bidang oil and gas. Mesti banyak duit ni’

Ya, memang betul aku berada dalam industri oil and gas. Cuma yang korang kena tahu, aku adalah fresh grad dan peluang untuk masuk ke dalam bidang oil and gas ini sangat susah kerana kebanyakkan syarikat berkehendakkan orang yang berpengalaman paling minima 5 tahun.

Yang ingin aku sampaikan adalah, gaji yang aku dapat di sini, tak seperti digembar-gemburkan dan yang selalu korang dengar; ‘Gaji kerja kat Saudi mesti besar’. Gaji aku setanding dan seiring dengan bidang kareer di Malaysia. Namun bagi gaji seorang fresh grad, ia memang tinggi dan berbaloi.

Kelebihan yang ada di sini, aku tak perlu risau nak membayar duit sewa rumah dan membayar duit bulanan kereta untuk pengakutan ke tempat kerja. Tempat hiburan di sini sangatlah kurang, tiada wayang. Di situlah aku sepatutnya dapat menyimpan duit dalam pecahan yang tinggi. (Kononnya nak menyimpan le. Sekali dapat 1st gaji, keluar plak iPhone4 atau laptop baru =P.)

Apa-apa pun, kemudahan menghantar duit ke Malaysia sangat sukar. Perkhidmatan yang ada sangat terhad di mana kita kena longgokkan dan hantar ke satu akaun di Malaysia. Kemudian baru diagihkan kepada orang lain.

Dulu ibu aku pernah berpesan, hantarlah duit ke ibu bapa daripada sebahagian gaji yang kita dapat. Tak banyak pun takpe, janjinya ada. Bukan mengharapkan nilai yang banyak untuk membayar segala duit ibu bapa kita guna kepada diri kita.

Aku ada nampak Bank Al-Rahji kat sini, tapi malangnya tiada connection kewangan ke Al-Rahji di Malaysia. Namun tidak mengapa, inilah rintangan yang harus diharungi.

P/S:
- Alhamdulillah dapat rasa first gaji sendiri.
-  

17 comments:

Perihal internet yang sedang ditunggu-tunggu !!

October 26, 2011 iPai 10 Comments

Salam 

Apa kabar semua ? Pertamanya aku nak minta maaf sangat sebab dah lama tak update blog. Keduanya minta maaf sangat sebab tak dapat balas kunjungan. Sudah genap sebulan aku di Al-Jubail, Saudi Arabia. Kini projek pertama aku dalam syarikat ni sudah bermula sejak 2 minggu lepas. Aku dengan geng aku ditugaskan ke plant petrochemical Gulf Farabi. Dan sejak daripada itu juga la aku tidak dapat online kerana, di Gulf Farabi, tiada perhubungan internet yang disediakan kepada kami.

Gulf Farabi

Perihalnya line internet yang mahu di beli untuk penggunaan di rumah menemui jalan buntu. Kami serumah sepakat mahu membeli pakej line internet yang berkapasiti tinggi, namun setiap cawangan yang kami pergi menyatakan alat broadband untuk pakej tersebut sudah habis. Bila mahu ditempahnya alat broadband itu, mereka tidak membenarkan kerana tiada konsep tempahan sebegitu di sini.

Begitulah konsep yang dipegang oleh Customer Service di sini. Jika produk yang korang guna mempunyai masalah, korang akan membuat aduan dengan Customer Service kan ? Tetapi di sini, jika korang komplen, mereka tak begitu prihatin dengan pelanggan. Jadinya, jika ada masalah korang akan diberi pilihan oleh Customer Service sama ada nak teruskan atau berhentikan perkhidmatan. Maka terima sahajalah. Nak lawan tak boleh pulak.

Kami tengah nak pilih syarikat mana yang mempunyai liputan dan jaringan internet yang lebih bagus supaya dapat menampung kami serumah 11 orang. Pilihannya adalah antara Mobily dan STC.


Logo syarikat Mobily
Macam Celcom ek

Logo Syarikat STC
Tak tahu macam Maxis ke tak

 Inilah pakej internet yang kami tunggu sampai 2 minggu lebih sampai takde stock tuh.
Boleh menampung sehingga 42 MBps. Laju wooo T_T


Jadi kini, sudah kembali ke office asal kerana kemudahan alat eletronik adalah lebih mudah di office sendiri. Yosh !! Berusaha nak buat kerja.

P/S:
- Banyak benda nak cerita kat korang !!
- Sini cuti raya haji seminggu, tapi aku nak buat OT !!!!
- Secara seriusnya, aku rindu nak blogwalking kat blog rakan-rakan blogger tersayang aku.


10 comments:

Abang Stalker nak tahu pasal wanita Arab

October 15, 2011 iPai 15 Comments

Salam



Hee .. Entri ini merupakan request daripada Abang stalker .. Kalau dah masuk bab ni mesti orang tanya wanita arab cantik ke tidak, cun ke tidak ?

Terus-terang aku katakan, semua wanita arab yang aku nampak di sini memakai jubah dan purdah warna hitam. Haa, cam ne nak agak diorang cantik ke tidak. Tapi kalau tengok mata je memang dah cukup cun la. Itu pun tak leh nak tenung lama-lama. Silap haribulan kena maki terus-terang di tempat awam. (Tips: Pandang jeling sekali, then lepas tuh jangan pandang lagi =P )

Wanita bukan Islam juga perlu mengenakan jubah di tempat awam. Kebanyakkannya boleh dilihat kepada wanita Filipina di sini. Dah laa muka aweks Filipina ni memang dah macam Melayu, memang macam usha awek Malaysia juga laa.

Jadi abang stalker cukup tak info pasal awek arab ? heheh

P/S:
-        - Tapikan kalau nampak ada wanita arab yang hanya pakai tudung biasa mesti ramai yang usha. Memang cun @_@ 
--



15 comments:

Entri bergambar: Penanda Jalan

October 12, 2011 iPai 15 Comments

Salam

Menunggu kenderaan ke tempat kerja sampai

Erk, pakai cam skema kan ? 
Macam nak pergi kelas masa zaman Universiti la plak
Tapi best laa juga kalau takyah pakai formal


Pss:
Mari kenal dengan 2 orang awek ni
Mereka adalah;
Diorang kongsi blog ni membuatkan diorang comel


15 comments:

Achik suruh update, aku pun update: Satu-satunya duit syiling yang ada kat sini

October 09, 2011 iPai 21 Comments

Salam

Dapat satu komen daripada Achik minta updatekan blog. Aku nak minta maaf sangat kerana tak dapat nak update blog selalu. Di sini aku mempunyai kekangan internet yang sangat parah. Tambahan juga masalah masa kerana di rumah, aku tidak dapat acess internet. Dan pada hari ini plak, hari yang menabjubkan, internet di office ni jadi ok.

Jadi hari ni nak cerita pasal duit syiling yang ada kat sini. Kalau di Malaysia, kita ada syiling 1sen, 5sen, 10sen, 20sen dan 50 sen. Haa, tapi kat sini ada 0.50 riyal je.

Comel tak syiling dia ? 
Haa, nak dapatkan sekeping ni pun susah tau !!


Kat sini semua barangan yang dijual di kedai runcit semuanya digenapkan. Jadi tak main laa sen-sen ni. Semuanya Singgit dua ringgit, tapi dalam riyal laa. 

Jadinya kalau di Supermarket atau Hypermarket, yang sen-sen tuh akan diberi makanan yang lain. Contoh, kalau total barangan yang dibeli adalah 23.70 Riyal. Ada baki 0.30 Riyal kan ? Cashier tuh akan bagi chewing gum atau gula-gula yang sama harga 0.30 Riyal. Atau pun, korang kena halalkan sen-sen tuh.


So, aku rasa Malaysia memang unik dari segi matawang !!!


P/S:
- Terima kasih wish daripada Syaza atas ucapan wish tahniah untuk konvo saya !!!
- Tahniah buat Alisya sebab dapat doodle comel. Dia kata mulut aku masin. Memang masin pun sebab, ada certain pipe yang rasa air laut =P 


21 comments:

1 set makanan Saudi sama dengan 3 set makanan orang Malaysia

October 03, 2011 iPai 32 Comments

Salam

Syaza kata aku dah sombong sempat tak sempat nak blogwalking kat blog korang =P Heheh. Aku ingat kat korang k. Sibuk sahaja di sini. Masa nak taip post ni pon, taip putus-putus dan sambil-sambil curi masa daripada menunggu orang. Masih menyesuaikan waktu tidur kat sini, kerana selalunya aku akan celik dengan waktu pagi di Malaysia. Harapnya tak mengganggu waktu kerja aku nanti.

Jadi aku nak share dengan korang, kat sini satu set makanan sama dengan 3 set makanan orang Malaysia. Maknanya, orang-orang arab ni makan gedabak punya banyak.

Kalau mintak set paratha (roti canai)
3 keping dia bagi

Kalau bagi nasi dan ayam
Dia punya nasi besar 1 dulang 
sesuai 3 orang Malaysia punya makan

Kalau burger dia plak
Superb besar !!!!! 

Yang aku hairannya, selera makan aku kat sini makin meningkat. Kalau patut set nasi tuh, boleh makan 3 orang, set yang aku makan tuh, aku perlu partner sorang je sudah cukup untuk habiskan. Dan aku ye selera makan siap takleh miss untuk setiap breakfast, lunch dan dinner.  

Haa, mamat ni tak tau dia dapat set sebanyak ni
Capati tuh berlambak dia bagi
Sila percaya yang dia dapat habiskan semua
(ok tipu je, habiskan lauk tuh je) 


Nama burger ni burger zinger
Macam Burger zinger KFC tuh
Tapi besar dia, adalah sebesar 2 tapak tangan aku
Sangat besar ok !!!
Aku berjaya habiskan 3/4 burger ni 


 Haa, set nasi ye 
Makan atas plastik
Lauknya hanya ayam
Dengan sos tomato je 

P/S:
- Makan banyak pon aku tetap kurus. wakakaka =P
- Sini susah nak tangkap gambar. Pak arab sangat sensitif nampak kamera. Bila dia nampak kita tangkap gambar, dia kata kita ajen spy nak tangkap gambar.  

32 comments:

Kuala Lumpur - Bahrain - Dammam

September 30, 2011 iPai 29 Comments

Salam

Malaysia: 10.46 AM
Jubail: 5.46 AM (Dah Syuruk)

Gulf Air di Bahrain 

Perjalanan aku ke Jubail adalah melalui Gulf Air dari Kuala Lumpur ke Dammam dan transit di Bahrain selama 4 jam. Perjalanan selama 7 jam tidak begitu penat sebab layanan Gulf Air ni sebaik MAS di Malaysia. Dalam kapal terbang yang sama tersempak juga dengan student Malaysia yang nak ke Mesir untuk Medic.

 McD kat Bahrain

Di Bahrain, aku sangat terkejut yang mata wang Bahrain Dinnar (BD)  adalah lebih tinggi daripada US Dollar. Aku ternampak handphone nokia X1 yang di Malaysia harganya RM 150 dan di Bahrain BD 15 sahaja. 


Dammam waktu malam 

Sampai sahaja di Dammam, Saudi Arabia aku dikejutkan dengan senario perangai pegawai imigresen yang sangat teruk dengan etika kerja. Yang aku perhatikan dan diberitahu oleh orang sini, orang Saudi Arabia sangat tidak menyukai bangsa asing, sama seperti kita, orang Malaysia tidak beberapa gemar dengan bangsa asing. Sambil-sambil pegawai ni cek passport, mereka melambatkan kerja mereka dengan berborak dengan rakan-rakan, melayan telefon dengan nak main sms dan pergi berehat di kawasan bilik.  

Aku dan kawan aku tersekat dalam barisan beratur, bediri tegak selama 8 jam. Kami sampai pukul 6 petang waktu tempatan dan keluar dari kawasan imigresen pukul 2.30 pagi. Pengalaman yang paling dasat untuk aku dan daripada staf syarikat aku. 

Tips berada di sini, ringankan memberi salam kepada orang arab. Kerana pada orang arab mereka amat suka bila dapat tahu kita daripada Malaysia (kiranya boleh jadi double standard antara orang Malaysia dengan bangsa yang lain). Seperti bangganya mereka bila dapat kenalan daripada Malaysia. Tetapi kalau untuk 1st impression mereka anggap kita seperti orang Nepal yang lain.


P/S: 
- Masih menyusun jadual aktiviti dan waktu tidur. 
- Hari ni Jumaat, hari cuti !! 
- Terima kasih kepada Cik Atirah atas hadiah pilihan kek harijadi yang aku buat hari tuh. Doodle ni lawa !!!
Thank you Athirah !!!


29 comments:

Selamat tinggal Malaysia

September 27, 2011 iPai 35 Comments

Salam

Hampir 6 bulan aku duduk rumah. Jadi tiba masanya aku bergerak ke fasa hidup aku yang seterusnya, mula bekerja. Ramai rakan-rakan dah mula bekerja, dan sekarang rezeki aku pula sudah tiba untuk bekerja. 

Kepada rakan blogger, minta maaf sangat tak dapat nak balas kunjungan korang. Nanti aku dapat masa, aku cuba balas balik ye. Kepada yang tag, minta maaf tak dapat nak sempurnakan. Kepada yang bagi hadiah, harapnya dapat tunggu aku buat entri penghargaan kat korang k.

Terima kasih kerana menerima aku semasa aku berada dalam fasa blogger tegar !! Korang memang best !! 

 Kawasan yang aku akan duduk

35 comments:

Majlis Konvokesyen USM 2011 - Sidang Ke-8 Sarjana Muda Kejuruteraan

September 26, 2011 iPai 29 Comments

Salam

Sekarang rasa serabut, dan banyak benda yang kena buat. Maaf sangat-sangat sebab tak boleh membalas kunjungan kepada korang semua. Jadi hari ini hanya sajikan gambar-gambar konvokesyen aku di USM.

Kepada yang turut berkonvo, TAHNIAH !!!

Kepada yang akan berkonvo, SELAMAT BERKONVO !!!

Kepada yang wish konvo dalam entri yang lepas, TERIMA KASIH !!!

Kepada yang masih belajar, GO GO GO !!! Sikit lagi nak konvo !!! 


 Kalau konvo, tak sah kalau tak baling topi k



 Yang pakai stripe merah tuh dekan aku yang sempoi. Hahah



Dah macam-macam gaya plak 



Dengan lecturer plak 







P/S:
- Gambar sorang, malu nak upload. Haha. Tak reti possing =P
- Credit to adik, untuk semua gambar yang diambil ni.

29 comments:

iPai seorang Lecturer Sporting

September 23, 2011 iPai 28 Comments

Salam

Haa, sejak bila aku jadi lecturer ni. Aku baru je habis degree, boleh plak tiba-tiba jadi lecturer. Sekarang ni kelayakan minimum untuk menajdi lecturer pun mesti ada Master, baru boleh mengajar sebagai lecturer. Hee, yang sebenarnya aku dapat award

Lecturer Sporting July 2011



Terima kasih kepada Aimi atas hadiah yang menarik dan cantik ni =)

P/S;
- Nisa Kay mention aku dalam post dia la. Adeh malu aku, dah laa aku terngumpat dia kat post tuh 


- Gigih Syaza cari baiki RSS feed yang problem. Aku sendiri pun tak jumpa solution sampai skrang


- Thanx Abg Stalker nak kasi hadiah cenderamata !!!  Tengah tunggu hadiah sampai umah

 - Entri autopost. Tengah on the way ke Penang. Nak KONVO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hee


28 comments: