Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Sunday, August 18, 2013

Eid Mubarak 2013

Salam

Eid Mubarak! Selamat hari raya Aidil Fitri! Maaf Zahir batin! Kepada semua yang mengenali aku. Moga semuanya berada sihat sejahtera dan bergembira bersama keluarga sepanjang sambutan raya.

Ramadhan macam biasa, hanya di sini dan menjalankan hari-hari biasa. Boleh baca banyak lagi kat sini.

Aku menyambut raya di perantauan lagi. Kali ke-4 kalau dikira dengan raya haji sekali. Hahah

Nak share laa macam mana menyambut raya di sini. Atleast pengalaman member sekali kat sini aku cerita. Sebab kalau ikut style aku raya, lame skit. Aku suka duk rehat, dan tunggu orang bawa aku jalan-jalan, baru aku ada hati nak pergi beraya. Hahaha. Jadinya sepanjang raya ni, aku duk umah je. Makan, masak, tido. Kekeke.

Disebabkan member kat sini dah ramai (nak dekat 60 orang), memang banyak ragam yang ada. Dan ofkos meriah sikit laa tahun ni. 

Raya kat Madinah

Ingat lagikan aku cerita pasal KRMJ. Kelab komuniti orang Malaysia yang handle trip pergi Mekah dan Madinah dan lain-lain. Bagi sesiapa yang tak balik, mereka propose pergi ke Madinah. 

Kenapa tak ke Mekah? Sebab minggu sebelumnya dah ada trip ke Mekah, dan malam raya sangat ramai orang. Ada yang gambarkan, ramainya orang tu melebihi orang pergi haji. Orang kata laa, aku tak tau. Haha

Biasa trip Madinah, pergi hujung minggu, balik sampai rumah pagi hari Sabtu dan terus pergi kerja. Bila hari raya ni, banyak masa yang ada untuk berjalan sana sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang sejarah awal Islam di Madinah.

Dan menurut member yang turut serta, ada ustaz (yang dah duduk lama kat Madinah) sukarela nak bawa diorang ni jalan tempat sejarah di Madinah.


Raya kat Dubai

Ada juga 3 orang member ni take short gate-away to Dubai. Tak semua orang boleh pergi sebab mostly dari kami takde resident visa. Kami hanya ada temporary visa, kalau keluar dari Saudi, alamatnya kena patah balik ke Malaysia buat visa baru dulu.

Jadi menurut mereka bertiga ni, bercuti di Dubai memang sangat berbaloi. They said, they found civilization there. Haha, over sangat, nampak sangat orang kat sini sangat kuang ajau.

So of course mereka ke Burj Khalifa dan tempat-tempat lain tu. Aku pun dah tak ingat sangat mana diorang pergi. Katanya bestlaa senang cerita. Mentaliti orang sana berbeza sangat-sangat kata mereka lagi.


How do I spent my raya?

So the main issue is, how do I spent my raya? Hmm, I remember I woke up early that morning. It is 4 am, and it is already iqamah for Fajr prayer from nearby Mosque. I washed up and performed solah at house (pemalas betul aku ni pergi masjid. Haha). Then get to the kitchen and starting to cook that I planned a day before. Masak kuah lontong.
The Eid prayer started 5.30 am, and again I missed it AGAIN. Busy preparing the food. We set up and prepare our meal and by the time people that just got back from Eid prayer, we just sat together and eat.

We had nasi impit, which we already kept it for almost one year (some of it dah ada kutu beras haha). We have kuah kacang, we have kuah lontong, we have 2 roll lemang instant. Hahah. Kesian. Ergh, I cannot recall what else we had that morning. Basically, we enjoyed our Eid that morning.

Until 8 am, most of us already went to PC or smart phone to call our parent and family back home, wished for Eid and ask for forgiveness. 

I kinda preserve my excitement for raya. And I always do that. I never realize why. It just felt emotionless. Maybe, so that something in the future can't hurt me.  

Boring me. Bleurgh. Nak tido.

Well, Eid Mubarak 2013. Looking forward to next Ramadhan.

Friday, August 9, 2013

Lagi, persoalan terjawab

Salam



Selamat hari raya semua

Wednesday, August 7, 2013

Persoalan terjawab

Salam



Tuesday, August 6, 2013

Sesi interview dengan Solvay

Salam


Disebabkan aku dah nak habis kontrak kat sini, haruslah aku mencari kerja yang lain. (Takkan nak tunggu kerja tu datang bergolek jemput kita kan?). Jadi kesempatan yang lalu, dapatlah aku apply process engineer position dengan Solvay.

Solvay ni merupakan Belgian chemical company dalam manufacture Hydrogen Peroxide. Company ni akan buat joint venture dengan company di sini, Sadara (Company yang besau gila babeng, paling terbesar akan di bini setakat tahun 2013)

Aku jumpa position ni pun secara tak sengaja. Bila dikata tempat bakal bekerja di Jubail, Saudi Arabia, aku terus apply. Dalam kepala dah berangan dapat duduk di negara arab dan berdikari sendiri. Poyo! -_-a

Online assessment
Seingat aku, selepas beberapa minggu aku apply, dah ada orang follow up dengan online assessment. Biasanya company yang dah international macam ni, memang ada test2 macam ni. Ada 3 kategori;  

1.Ujian kira-kira
Dia bagi table/pie chart/ dan segala macam chart dengan soalan-soalan yang korang kena kira. Tak de kira-kira macam matematik tambahan yang kene derive bagai tu. Yang paling penting korang cekap tangkap data untuk dikira. Biasa memang tak sempat abes jawab pon. Tips yang aku pakai, mesti jawab semua (walaupun salah) =P

2. Ujian kefahaman (English)
Diorang bagi petikan/ karangan pendek. Lepas tu dia bagi pilihan jawapan Yes/No/Cannot Say. Simple je. Hahaha. Simple laa sangat. Yang susahnya Cannot say tu untuk info yang tak de dalam petikan. Haish susah sangat nak explen, nanti kalau korang jumpa, korang tau laa. 

3. Psikologi
Yang ni tak yah fikir panjang, jawab sudeh!
 
Phone interview
Lepas tu phone interview. Dengan aku tak perasannya e-mel dia bagitau nak telefon. Nasib juga aku alert baru lepas masak makan malam. Kalau tak, tak berjawab telefon tu haa. Orang yang call pun daripada Solvay branch UK, duk tanya napa laa aku nak sangat kerja yang diorg offer tu. Habis dung dang dung dang, akhir kata tanya, boleh datang UK minggu depan untuk group interview. Pergh, dia ingat pergi UK tu macam Malaysia pergi Singapore ke. Dan menjawablah aku, pasai short notice, tak boleh datang.

Face to Face interview
Haa, jangan ingat peluang aku terkubur sahaja bila tak dapat datang UK. Rupanya depa ni ada nak datang Saudi untuk menguruskan pendaftaran company diorg. Sambil-sambil tu diorg panggil orang yang nak interview. Dengan segala yang dipermudahkan, aku dapat menghadiri ke tempat interview. Yelaa, kereta tumpang orang, pakat dengan driver company. Siap main rahsia-rahsia lagi. Tak kecoh-kecoh, takut ada orang tahu. 

Ada 3 orang yang interview aku. 2 orang Belgium dan sorang orang Tunisia. Sorang Plant Manager, sorang Process Manager, dan sorang lagi Plant Superintendetn. Semuanya jawatan besar-besar ni. Aku pun perkenalkan diri sendiri, cerita experience sikit. Dan lepas tu diorang stat tanya soalan susah-susah kat aku. Susah wa cakap lu;
 
Kenapa tinggalkan Malaysia yang cantik dan datang bekerja di Saudi Arabia yang takde pape ni?

Aku pun dah tak ingat apa yang aku goreng. Kemudian dia tanya sikit pasal kerja aku. Tanya sikit pasal basic chemical engineering (siap bagi satu soalan masa aku first year lagi) dan soalan teka-teki. Dan ada juga dia bagi drawing suruh explain apa yang aku faham dalam drawing tersebut.

Kemudian habis. Secara keseluruhan memang best kalau interview dengan orang belah Europe ni. Diorang tak kondem2. Bila aku tanya, macam mana performance aku, apa yang dia jawab adalah; interview process bukannya nak tengok performance bagus ke tak, tetapi melihat orang yang diinterview tu sesuai dengan kerja yang diorang nak offer. (Dalam hati budget nak dapat laa)
 
Proses tunggu keputusan
Tunggu keputusan adalah benda yang tak best. Korang tunggu punya tunggu dan tak tau apa nak fikir. Macam tak keruan. Sampai tarikh yang dijanjikan, diorg jawab company registration tak settle lagi. Tunggu plak tarikh kedua, baru laa boleh bagi jawapan, itupun still diorg tak settle dengan register. Agakan aku, perkara biasa je tu dengan orang Saudi. Lambat itu normal. Hahaha

Jawapannya;
Tak dapat

Nak lagi best, mula-mula dia kata kalau first choice (orang) diorang kata 'No', baru laa job tu dia offer dekat aku. Nak wat cane kan. Takde rezeki. Start dari situ laa, aku mula bergiat cari kerja di Malaysia.

The end

Sunday, July 28, 2013

What I need

Salam
I need time to learn. I need time to make mistakes. I need time to learn from mistake. I need time to rebound back. I need time to grow. I learned to live many years ago. I learned to love the journey, not the destination. I learned that it is not a dress rehearsal, and that today is the only guarantee you get. I learned to look at all the good in the world and try to give some of it back because I believed in it, completely and utterly. I learned to be happy because if you do, you will live it with joy and passion as it ought to be lived. Live is too short to wake up in the morning with regrets. So love the people who treat you right, and forget about the ones who don’t and believe someday it's gonna be alright.
- Anonymous

Wednesday, July 24, 2013

Lagi lagi persoalan terjawab

Salam


Lagi persoalan terjawab

Salam



Puasa KSA

Salam

Rasanya aku tak pernah cerita macam mana keadaannya berpuasa di tanah Saudi ni ye pada tahun lepas. Atau mungkin aku pernah menceritakan hanya dengan sedikit details sahaja. 


Waktu berpuasa
Waktu berpuasa pada bulan puasa di negara yang bukan di garisan khatulistiwa akan bergantung kepada musim iaitu musim sejuk dan musim panas. Dan untuk sekarang, bulan Ramadhan yang jatuh pada bulan Julai dan Ogos adalah berada dalam musim panas. Apabila musim panas, waktu siang adalah lebih panjang daripada waktu malam.


Ini bermakna, kami bersahur pada 2.30 AM dan mula berpuasa apabila masuk waktu fajar 3.30 AM. Waktu berbuka pula aka waktu Maghrib adalah pada pukul 6.35 PM, kira-kira 14 jam berpuasa. 



Cuaca
Musim yang panas amat disinonimkan dengan haus. Cuaca panas dan bahang sedikit sebanyak merencatkan aktiviti-aktiviti kerja di site. 

Aku juga perasan yang pada ketika bulan Ramadhan ini, kelembapan air adalah tinggi berbanding pada bulan lain. Sesetengah orang berpendapat bahawa itu merupakan keberkatan bulan Ramadhan yang istimewa daripada bulan yang lain.


Pada ketika ini, cuaca adalah panas bahang yang mencecah hinga 45 degC dengan tiupan angin yang kering.


Waktu berkeja
Disebabkan bulan berpuasa, pihak kerajaan telah menguatkuasakan waktu kerja bagi orang Islam dipendekkan kepada 6 jam sahaja. Dan kebiasaanya telah disarankan untuk mengambil tempoh daripada 10 AM hingga 4PM.


Ini mungkin bersesuaian kepada kebanyakan orang arab yang tidak tidur hingga masuknya waktu sahur, dan akan mula tidur selepas sahur.


Bazaar
Aku tidak pernah perasan bazaar yang menyerupai bazaar di Malaysia. Namun, kelab rakyat Malaysia di sini bersepakat untuk membuka gerai jualan makanan mirip bazaar di Malaysia. Program ini dirancang terus diadakan sehingga ke 15-20 Ramadhan kerana mengganggap kebanyakan rakyat Malaysia akan pulang ke kampung halaman.


Harga makanan sudah tentu tidak akan dapat seperti jualan di Malaysia. Contoh 1 set nasi ayam/ nasi tomato akan di jual sebanyak 22 riyal = RM 17.

Kuih muih pula dijual dengan harga 1 riyal (RM0.80) untuk satu unit kuih. Pelik kerana seakan mahal, namun ia berbaloi bagi sesiapa yang merindui kuih-muih di Malaysia.



Solat terawikh
Waktu Isya' masuk lebih awal 8.10 PM. Namun seakan seperti ditetapkan bahawa azan Isya' di kesemua masjid akan mula bersolat pada pukul 8.30 PM. Dan ia seakan-akan menyerupai waktu solat isya' dan terawikh di Malaysia.


Masjid yang aku bersolat mengambil 8 rakaat dengan 3 witir. Bacaan mereka adalah bacaan pendek daripada juzuk Al-Quran di mana setiap waktu solat terawikh mengambil masa dalam 7 minit. 


Pada tahun ini, setiap kali solat sunat witir satu rakaat akan disertakan dengan doa Qunut Nazilah untuk penduduk Mesir, Syria, Palestin dan Iraq. Qunut nazilah ini dibacakan oleh imam masjid yang setiap hari mendoakan bacaan yang berbeza. Tidak dilupa juga dengaran tangisan daripada bacaan imam masjid ketika qunut Nazilah ini.
Giliran memasak di rumah
Di rumah aku, kami sudah lama mengamalkan sistem masak bergilir secara berkumpulan. Setiap kumpulan ada 3 orang dan setiap kumpulan akan bergilir memasak selama seminggu. (Haa sapa nak calon suami, pandai masak, bolehlaa pilih di antara kami).

Agak mencabar masak dalam bulan Ramadhan. Giliran aku pada minggu lepas. Benda yang paling susah adalah nak mengagak rasa dan garam. Ada orang kata boleh je rasa dengan lidah kemudian ludah balik. Tapi aku sendiri tak yakin nak buat. Haha. Karang rasa, terus masuk dalam mulut saje je kan.

Dalam pada masa yang sama kena laa prepare untuk lauk bersahur. Haa kalau nak bangun awal, memang itu bukan aku punya style laa. Apa group aku buat, adalah masak lebih masa berbuka, adjust rasa dan lauk masa lepas terawikh, dan panaskan masa sahur. Senang. 

Dapatlaa merasa kepayahan seorang isteri bangun awal masak pagi-pagi. Nasiblaa dijadikan isteri ni sayang kat lelaki, kalau tak, kebuluq laa jawabnya.


Balik raya
Ini merupakan tahun ke-4 raya aku korbankan kerana duduk di luar Malaysia (termasuk rayah Haji). Dah nasib kan tak dapat balik raya. Sebenarnya, boleh je balik raya tapi; 
1. Kalau dulu pakai visa, proses buat visa baru masa musim raya ni sangat lambat. Jadinya memang company tak kasi balik kecuali visa yang memang dah tak boleh nak renew lagi; 
2. Flight tiket mahai woi. Satu flight ulang alik paling murah dah 3 ribu. Kalau dibuatnya masa raya ni harga naik, memang bukan 3 ribu laa kan.

Jadinya beraya di sini laa jawabnya. Ada sesetengah rakyat Malaysia yang tidak pulang ke Malaysia membuat program sendiri, program kecilan seperti open house, ziarah dan beraya di Madinah atau Mekah atau Riyadh. Dan tidak lupa juga ada rakyat Malaysia yang melawat ke negara jiran seperti UAE (Dubai & Abu Dhabi)
Ziarah Umrah pada bulan Ramadhan
Sudah tentunya bulan ibadah ini, ramai yang merebut peluang menggandakan pahala di Mekah. Dengan gandaan masa (bulan Ramadhan) dan gandaan kawasan (Tanah Haram), berlipat gandalah pahala bagi hamba yang ikhlas mengerjakan ibadat tidak kira sunat ataupun wajib.

Pada tahun ini dijangka agak sesak, kerana kerja-kerja meluaskan Masjidil Haram masih dilaksanakan. Namun begitu, ia tidak mengurangkan bilangan manusia yang datang ke sana. Ada sumber mengatakan pada tiba bulan Ramadhan, bilangannya mungkin melebihi ibadat Haji. InshaALLAH perubahan ini akan dapat menampung peningkatan bilangan para haji tahun-tahun akan datang.

P/S: Baru dapat jawapan pasal offer kerja kat sini. Dengan itu, saya official kene balik dan cari kerja di Malaysia.

Persoalan dah terjawab

Salam

 
Maka, cari kerja kat Malaysia laa jawabnya.

Thursday, July 4, 2013

89 hari lagi

Salam

Dah July? Lama sungguh tak update cerita di sini. Dulu masa undergrade beriya betul laa nak kongsi cerita di blog. Kononnya dapat buat panduan untuk rakan-rakan dan adik-adik. Apa boleh buat, bila hangat tahi ayam inilah jadinya. Harapnya cerita yang ada bolehlaa membantu siapa-siapa yang meng-Google. Yang paling hot di sini adalah Peluang pekerjaan dan kerjaya dalam bidang kejuruteraan kimia.   

Maka update paling terhangat adalah, 2 minggu lepas aku dapat balik bercuti di Malaysia. Sepatutnya diberi sebulan penuh tetapi dipendekkan kepada 2 minggu sahaja. Sebabnya client (yakni pak arab sorang ni) berkehendakkan aku di situ untuk menghabiskan sisa-sisa kerja yang ada. Gila! 

Apa-apa pun Alhamdulillah. Dapat balik sekejap. Dapat merasa makanan Malaysia. Dapat nasi lemak, roti canai, pulut kuning, ikan bakar, tempoyak. Wow! Serius, mak aku memang paling terbaik!

Pada kesempatan 2 minggu di rumah, dapat laa push mak bapak pergi jumpa dengan mak bapak pihak perempuan. Ehem. Pasal kahwin laa. Al-kisahnya telah disampaikan hasrat murni ini sejak tahun lepas lagi. Namun, apakan daya company aku dan client tak melepaskan aku balik dan aku sendiri pun busy bekerja. Pendeknya, tarikh tunang dan tarikh kahwin sudah dipilih! Huhu! Pull stop, tak nak cite lebih =P

Perasaan aku? Er, sampai emotionless. Agaknya sebab nak fikir banyak benda dan yang paling difikirkan adalah 'Adakah aku kerja di Malaysia atau di luar Malaysia?'

Tak lama lagi aku akan tamatkan kontrak di company sekarang. Sesuka mana client (yang sampai tahan aku balik ni) kat aku, dia kena lepaskan aku untuk balik. Dan sudah tentunya aku tidak akan renew contract yang sedia ada kerana company banyak melanggar hak asasi manusia dan hukum alam. Dan kenapa aku tidak lari awal2? Well, diorang ikat dengan saman kat court.

Berbalik kepada soalan tadi; pada kesempatan 2 minggu itu juga aku sempat singgah ke festical K3G, karnival kerjaya untuk mencari peluang pekerjaan. Secara keseluruhannya, sangat teruk untuk aku graduate chemical engineering. Aku fikirkan kerjaya seperti aku tidak lagi dipasarkan di karnival kerjaya dan hanya dapat dicari di laman kerja (Jobstreet) atau syarikat spesifik.

Dalam benak: Takde ke syarikat di Malaysia ni nak terima aku kerja? Ke nak sangat aku duk luar Malaysia? (Bluegh, poyo gila). But seriously that's how I feel. Aku bersemangat hendak kembali di Malaysia, namun peluang masih belum ada. I have work on something (applying the job in my own strategy) but if still no response, I have to angkat kaki.

Di mana silapnya? Adakah aku perlu menerima kerja yang mana ada sahaja? Salahkah aku memilih? Hello, I work my ass up for 4 years, and I deserve to be picky in my career!

Karier di Malaysia tidak stabil. Industri penghasilan banyak tetapi dikendalikan oleh pelaku yang bukan pada bidangnya semata-mata untuk kurangkan kos. Bluegh, then why we produce a big number of engineer for saturated position. Mungkin aku salah, but that's how I feel. Engineer Malaysia hanya famous dalam bidang Sales Engineer. No offense to Sales Engineer, your knowledge is needed for the job and I just referring to our industry in Malaysia.

Eh dah panjang dah. Ok. Dulu nak taip panjang-panjang rasa macam bosan. Maybe I need to set my mind to be talkative (kepoh), poyo and a bit ambitious bila menaip.

Dan 89 hari di atas bukan countdown kahwin, tapi countdown nak habis kontrak! Yuhuuuu

P/S: Summer tahun ni macam teruk sangat je!! Sangat panas!

Sunday, May 12, 2013

Keceriaan K-Keng di hari minggu

Salam

Just post here, so I could come back in future to remind myself about sacrifice, hard work and friendship

Summer 2013, Pantai Fanater Corniche, Jubail Inds. City, KSA















Wednesday, April 24, 2013

Basicly, this is what I do for living ....

Salam 

This originally from ; http://www.inspection-for-industry.com/piping-inspection.html

Piping Inspection
The Piping Inspection article provides you with information about the inspection of piping and piping testing in a construction site, as well as in operational plants.
This article provides you lots of invaluable information about following items:
  • Inspection and Testing During the Construction Phase
  • Inspection and Testing During the Operation Phase
  • Piping System Codes and Regulations
  • Maintenance and Repairs

Piping Inspection article, alongside the other linked articles are useful for Construction Contractors Quality Control Personnel, Second and Third Party Inspectors, Purchasers, Sellers, Plant Inspectors, HSE Engineers, Integrity Engineers, Operation and Maintenance Engineers, and any Other Interested Individuals.

What is the definition of a pipe?
Based on API Code, the definition of pipe is a pressure-tight cylinder used to convey a fluid or to transmit a fluid pressure.

If you look to the refinery or chemical plant, you can see the jungle of pipes which are connecting the vessels together. Statistic shows that 40 % of total mechanical failures in the units are because of the process piping.

This article provides you information about site inspection of process piping as well as important points on in-service inspection in process plants.

What is the Process Piping Inspection Requirement at a Construction Site?
The construction code for process piping is ASME B31.3 Code and it covers the minimum requirements for design, materials, fabrication, inspection, testing, and commissioning.
With the above explanation, your inspection and test plan (ITP) for process piping needs to meet the requirements of ASME B31.3 Code.

ASME B31.3 refers you to the other ASME code sections for some activities. For example for welding refer to the ASME Code Section IX, pipe fitting design and selection to the ASME B16.5 and for Nondestructive testing to ASME Code Section V.

The process piping design and construction is not under the ASME Code scheme of stamped items. It means there is not certification for construction contractors by ASME, and it is the responsibility of owner to select a qualified and experienced contractor for its process piping construction project. This is the reason that in the ASME B31.3 code you cannot see the wording of “Authorized Inspector,” and instead the words “owner inspector” have been used. The owner inspector can be the owner's own qualified inspector or the inspector of a third party inspection company under contract with the owner. Throughout the ASME Construction codes, when you see the words “authorized inspector,” you notice there is an ASME Stamp scheme there. Contrary to the ASME B31.3, the ASME B31.1 code for power piping (boiler external piping) have the ASME stamp scheme. The construction contractor must be certified by the ASME organization and must hold the “PP” stamp. So the wording for inspector in the ASME B31.1 is "authorized inspector," which means that this person has specific qualifications and a commission card from NBIC.

For more details, review the Pressure Vessel Certification article. The certification process for the power piping contractor is similar to the pressure vessel.

The detail of inspection requirement in the construction field is addressed in the process piping inspection and test plan.

What is In-Service Inspection Requirement for Process Piping?
The In-Service Inspection code for your process piping is API STD 570.
The title of the code is Piping Inspection Code: In-service Inspection, Rating, Repair, and Alteration of Piping Systems.

The other API recommendation practices and codes are also necessary to be used in conjunction with this Code.

Some of these Recommend Practices are:
  • API RP 574 Inspection Practices for Piping System Components,
  • API RP 577 Welding Inspection and Metallurgy,
  • API RP 571 Damage Mechanism Affecting Fixed Equipment in the Refining Industry,
  • API 578 Material Verification Program for New and Existing Alloy Piping Systems
ASME construction and referenced code sections also might be used such as ASME B31.3 and ASME Code Section IX. For repair, the requirement of API STD 570, or ASME PCC-2 need to be met. The title of ASME-PCC-2, which was first published in 2006 is: “Repair of Pressure Equipment and Piping.” The API 570 Piping Inspectors are qualified persons to do the piping system inspection.

What are the Important Items in the Piping Inspection?
These are only important points or a summary of points for the process piping in-service inspection and should not be assumed as the entire piping inspection procedure.

A piping inspection procedure is a comprehensive document, which need to cover inspection methods to be employed, equipment and material to be used, qualification of inspection personnel involved and the sequence of the inspection activities at the minimum.
You may use the following content as a summary of points for the in-service inspection of the piping system.
  • Creating a piping inventory list indicating the line number, pipe specification class, rating, schedule, pipe origin location (from) and pipe destination location (to)
  • Creating piping isometric sketches to facilitate inspection and the recording of corrosion monitoring locations (CMLs)
  • Dividing whole unit piping into piping circuits based on process condition and potential degradation mechanism
  • Selecting appropriate NDE techniques for each piping circuit based on the circuit damage mechanism
  • Determination of CMLs points in piping isometric sketches based on the potential for general or localized corrosion and service specific damage mechanisms
  • Determination of piping service class based consequence of failure and instruction stated in API 570 or based on the Risk Based Inspection method.
  • Carry out external inspection for corrosion, leaks, previous temporary repairs, clamps, coating breakdown, insulation damage, vibration, misalignment, pipe support deterioration specifically in touch points and to air to soil interface, pipe hanger distortion or breakage and frizz damage
  • External thickness measurement on CMLs on each piping circuit
  • Corrosion rate calculation based on metal loss in a specific time interval
  • Retirement thickness calculation based on the minmium required thickness and minimum required structural thickness
  • Remaining life calculation based on the available thickness for corrosion and the corrosion rate value
  • Determination of piping circuit inspection interval based remaining life calculation and piping service class
  • Determination of piping inspection interval for non-thinning damage mechanism
  • Making supplementary inspection with the proper NDE method for piping circuits susceptible to creep cracking
  • Making supplementary inspection with the proper NDE method for piping circuits susceptible to the creep cracking
  • Making supplementary inspection with the proper NDE method for piping circuits susceptible to environmental cracking from Chloride SCC, Polythionic acid SCC, Caustic SCC, Amine SCC, Carbonate SCC, Hydrogen blistering and hydrogen induced cracking (HIC), etc.
  • Application of other NDE methods if it is necessary:
  1. PEC (pulsed eddy current), LRUT (long range UT), LREM (long range electromagnetics), RT for wall thickness loss, and CUI and neutron backscatter and infra-red thermography for detection of wet insulation
  2. MT (magnetic particle), WFMT (wet fluorescent magnetic particle), PT (penetrant testing), EC (eddy current), UT shear wave, AUT (automated UT), TOFD (time of flight diffraction), RT, ACFM (alternating current field measurement), AET (acoustic emission) for investigating cracking
  3. Thermography for detection of fouling and hot spots
  • Internal inspection in opened flanges for deposition, corrosion, localized corrosion, erosion, etc.
  • Internal inspection of clad or lined piping for disbanding, bulging and cracking
  • Internal inspection of refractory lined piping for erosion, deterioration of anchors, undercutting of refractory and coke build up behind refractory
  • Flange joint inspection for distortion and leakage and flange face inspection, ring groove and gasket for corrosion, erosion , cracking and mechanical damage
  • Internal inspection of dismantled valve for corrosion, erosion, mechanical damage and cracking
  • Specific attention and internal inspection of critical check valves
  • Inspection of injection points for localized corrosion
  • Inspection of dead legs for corrosion
  • Corrosion under insulation inspection of piping in susceptible temperature (-12˚ to 175˚ C) either by advance NDT or by removal of insulation and making visual inspection
  • Making appropriate reporting and report keeping and implement proper system for quick access to the records

Saturday, April 13, 2013

Kuatkanlah aku

Ya Allah

UjianMu ini sangat berat buat ku
Aku merasakan dunia aku akan berakhir
Tiada apa jalan yang dapat aku fikirkan
Untuk melepaskan diri daripada belenggu ini

Adakah ini dinamakan cabaran?
Adakah ada orang lain mengalaminya
Sama seperti aku?
Tak.
Aku rasa yang aku alami ini lagi besar
Lagi teruk

Mengapa mereka disekeliling
Tak susah macam aku?
Atau kerana aku sorang saja
Yang sakit kepala
Pecah kepala

Aku merasakan
Duduk di atas kerusi eletrik
Dan direnjat dengan arus yang kuat
Dalam pada masa sama
Air mengalir dari atas
Menambah alirannya

Dan aku
Tidak boleh berbuat apa-apa
Hanya terikat
Walaupun ikatan yang lemah
Tapi masih tidak boleh kemana-mana

Ya Allah

Aku memohon kepadaMu
Jika ini yang ditulis untukku
Aku hadapinya

Namun berikan aku kekuatan
Untuk menghadapi semua ini
Janganlah sampai
Aku rasa putus asa
Terhadap diri sendiri
Dan kepada Mu Ya Allah

---------

Susahkan?
Susah untuk senang
Kita tengok orang lain,
Nampak senang je
Kita plak rasa susah
Tak tenteram
Rasa macam tak boleh selesai
Rasa macam segala benda buruk akan bertimpa kat kita

Saturday, March 23, 2013

Selamat hari besday to Me !!!

Salam

Selamat hari besday to Myself ...

Well I am not prepared anything (present) for myself

Maybe a Doa that I recited while ago

Ya Allah, Alhamdulillah dengan kurnia dan kasih sayang Mu,
aku dapat bernyawa sehingga ke hari ini
Moga murah rezeki dan panjang umur
Jadikan aku hamba Mu yang taat
Amin

Well now I am still 18 (20+ actually)

Have a stressful career but still I can managed it. Haha

Looking forward to finish my contract (current job) on October

On the way home, transit at Dubai for a photo at Burj Khalifa. (If I receive Emirates flight ticket. Haha) 

Want to have good rest at home/Malaysia

Find a job that I really like (Hopefully, a process)

Then, I can plan for my wedding. Haha

Then, bring my wife to Umrah.

Ok dah merepek. Selamat hari besday to Me !!

Sunday, March 17, 2013

Balik Malaysia?

Dalam 2 minggu ni, ada satu batch (4org) yang habis kontrak 2 tahun.

Sape tak hepi, dah habiskan kontrak 2 tahun dan balik Malaysia jumpa family.

Yang bujang nak bertunang. Yang dah tunang, nak kahwin plak.

Dalam 4 orang yang balik tu, salah sorang ye aku rapat sedikit dari yang lain. Hampir setahun setengah sama2 datang kerje plant yang sama.

Bila flash balik masa first time jumpa, muka ganas. Macam gangster. Aku tak berani tegur. Haha. Takut.

Tapi bila dah kenal, baik sungguh.

Sayu sikit laa bila tengok dia nak balik hari tu. (Haha. Mampos laa kalau budak2 ni baca nanti, mesti kene bahan)

Member lain tengok dia balik pon jadi homesick plak. Haha

Aku? Nasib baik roomate countdown.

Mengikut roomate lagi 200 hari. Kalau ikut hari ni, kurang lagi laa kot.

Tengah kuatkan semangat nak tahan 200 hari lagi. Lepas tu, balik!!!!

Lain tahun aku datang kerja sini lagi. Itu pun dengan keizinanNya

Wednesday, February 27, 2013

Jom Sharing: Kerjaya dalam Oil Industry

Salam

Jumaat yang lepas diadakan satu program yang dianjurkan oleh KRMJ (Kelab Rakyat Malaysia Jubail) untuk anak muda dalam kerjaya. Secara langsungnya kami yang muda-muda ni la sasaran program ini.

Secara peribadinya, aku sangat lega dapat join sharing ni kerana dapat menjawab persoalan kerjaya yang mengahntui diri dan menyelesaikan dilema kerjaya yang aku rasa. Ia mungkin sangat terkesan di hati kerana speaker yang datang untuk sharing ini sangat menghampiri kepada dilema aku.

Wakil dari kami sebagai MC

 
 Speaker pertama Che Lah. Chemical Eng.

Speaker kedua Haji Ridzuan. Chemical Eng juga

Hj Fadly. Mechanical Eng. RBI engineer

 Sesi soal jawab

Apa yang aku lega sangat tu adalah; aku dapat contoh yang dekat dengan aku. Dua speaker pertama adalah chemical engineer. Speaker pertama mempunyai jalan kareer yang berbeza dengan speaker kedua walaupun keduanya graduan chemical engineering. Secara ringkasnya, speaker kedua berkongsi cerita kareer bagi typical chemical engineering (process engineering), dan sharing daripada speaker pertama banyak kepada pembabitan dalam projek yang pelbagai. Namun keduanya berjaya.

Tips yang dikongsikan daripada speaker pertama;
  1. Rebut peluang yang ada, walaupun peluang itu tidak sama dengan yang diharapkan. Contoh yang speaker pertama lalui, mengambil jawatan Instrument Eng. walaupun tidak ada kaitan dengan chemical engineering.
  2. Sentiasa berusaha keras dan mendalami segala aspek pengetahuan dalam kerja yang dipraktikan. Dengan erti kata mudah, belajar untuk jadi pakar.
Peringatan daripada speaker kedua;
  •  Kareer yang kita hendakkan tidak semudah pada zaman dahulu, di mana jawatan engineer banyak untuk di isi. Dan kini, kita bersaing untuk mendapat tempat. Maka, memilih bukanlah cara yang selamat untuk zaman kini.

Moga dapat dimanfaatkan kepada yang lain. Harap ada lagi program macam ni.

Friday, February 22, 2013

Umrah lagi

Assalamualaikum

Mengagahkan diri mencoretkan sesuatu yang baru di dalam blog ini. Setelah sekian lama aku tidak karang, aku bertekad pada malam ini ada coretan baru.

Ziarah sekali lagi .. Dalam pada masa yang sama, mengubat rindu ibu, ayah dan adik datang ke Mekah (tiada gambar, barangkali kemudian)

Dapat membawa 2 orang rakan yang pertama kali mengerjakan umrah

  Background, Masjidil Haram dengan major modification

 Kalau sebelum ini ke Jabal Nur, kali ini ke Jabal Rahmah
Tempatnya di mana Adam dan hawa bertemu
Orang kata, boleh baca doa bertemu jodoh
Nak doa panjang jodoh pun boleh
Nak doa, jodoh no.2, 3 dan 4 pun boleh diusahakan .. Haha

Atas puncak Jabal Rahmah

Kredit gambar kepada: KIW

Sunday, February 3, 2013

Kawan aku

Aku ada sorang kawan ni

Kawan yang rapat pada ketika akhir tahun

Ketika ini dia menghadapi dugaan yang besar dalam kerjaya

Kali terakhir yang aku dapat berhubung dengan dia, dia masih percaya pada rezeki

Harapnya dia benar-benar seperti yang ditonjolkan

....

Harap kau bersabar

Ya Allah kuatkan hati dia

Wednesday, January 16, 2013

Cakap

Susahkan nak cakap?

Bila time yang perlu cakap, sepatah pun tak klua

Bila time perlu kurang cakap, terlebih cakap pula.

Tak tentu masa, tak kene tempat

Jadi bila masanya kene tempat, kena masa

Setiap masa adalah tak kene tempat dan tak kena masa

Cakap dengan kata 'tegur'

Ia jadi kene ikut tempat dan ikut masa

Settle

(Aku dapat rasakan aku sudah lain dari dulu dana akan berubah dengan lebih extreme. Terima kasih environment kerana menjadikan aku sekarang)

Sunday, January 13, 2013

Umrah lagi

Alhamdullilah.

Dapat pergi lagi.

Kali ini disertakan dengan ekspidisi ke Jabal Nur.

Yang terletaknya Gua Hira'.

Naik teksi sorang 10 riyal ke Jabal Nur.

Dan pendakian ini mengambil masa 45 minit ke sejam, bergantung kepada kelajuan pendakian.

Harap sesapa yang nak naik, kaki kene kuat. Naik dan turun yang mencabar.

Pergi pagi pun elok. Sejuk sikit.

Banyak kawasan Mekah sedang renovate.

Hotel yang aku duduk dulu pon dah di musnahkan dah.

Akan datang mesti lain lagi

Insha Allah dapat datang lagi.

Gambar 1 - Gambar kat area hotel
Gambar 2 - Gambar Gua Hira'
Gambar 3 - Daripada puncak Jabal Nur berlatar Menara jam Mekah

Wednesday, January 9, 2013

Akhir 2012 - awal 2013

Sepanjang tempoh itu ada satu peristiwa berlaku yang memeningkan kepala aku.

Aku diberi tugas untuk bekerja dalam 2 projek berbeza dengan plant berbeza.

Plant SD dan Plant IZ.

Aku bukan specialist. Aku diarahkan menyempurnakan 2 projek ini.

Plant SD tak tahu. Plant IZ memaksa. Syarikat K campak aku ke sana ke sini.

Mana ada kerja duduk dua plant bergilir untuk siapkan projek.

Kalau boleh buat pun kualiti takde.

Dah tu, tak paham2 lagi nak paksa orang juga.

Aku malas nak argue kalau aku respond tak nak dengar.

Macam lembu mungkin?

Aku tak marah. Tapi aku minta penilaian logikal.

Aku tau terdesak. Tapi dah banyak kali terdesaknya dan tak amik iktibar.

Kali ini mungkin aku yang kene. Esok lusa orang lain plak.

Please laa. Ubah laa.

No pain, no gain.

Tak invest, macam mana nak maju.

Tambah orang baru. Walaupun takde projek. Training siap2. Senang.

Duit kepuk2 pun tak nak guna.

Tu yang malas nak cakap panjang2.

Dan kesimpulannya macam lembu.

Mooooooo.

close button
ShoutMix chat widget