Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Sunday, December 27, 2009

My diary during semester holiday


Salam

Wah .. tak sempat nak update hape2 .. agak bz atau terlalu bz pon dah tak dapat bezakan .. ni dia, diary ku sepanjang sebulan

17 November 2009 - Selasa
Last paper - Process Control and Dynamic

17-18 November 2009 - Selasa & Rabu
10pm- 4 am
Mandi di Kolam air panas Baling, Kedah. Sesi mandi selama 2 jam, 12am-2am
Dua kereta - 6 orang












18 November 2009 - Rabu
6.30am
Hantar coursemate ke Bayan Lepas & Breakfast Epal Hijau

19 November 2009 - Khamis
Persidangan dengan YDP MPD USM, yang datang, wakil daripada Aman Damai, Saujana, Restu, Bakti Permai, Fajar Harapan dan Cahaya Gemilang. Bincangkan halatuju MPD 2010-2020. Daripada pagi sehingga malam.

20 November 2009 - Jumaat
Compile file halatuju dan melawat tanaman Epal Hijau serta bergerak pulang ke rumah.

23 November 2009 -Isnin
Menuju ke USM, kerana ada perkara-perkara ad-hoc tentang Baktisiswa Perdana 2009.
Risau kat ibu yang nakkan anak ye duduk di rumah semasa cuti

24 November 2009 - Selasa
Sampai di USM Kampus Induk pukul 4.45 pagi dan memandu ke Kampus Kejuruteraan, sampai pukul 5.30 pg.
Selesaikan segala masalah Baktisiswa Perdana, berkaitan jadual, pembayaran dan kepastian.

25 November 2009 - Rabu malam
Pulang ke rumah setelah segala urusan selesai

27 November 2009 - Jumaat
Raya Haji. Secara live tgk orang sembelih lembu. Excited jap. Kami sekeluarga buat korban seekor lembu.
Sanak saudara bertandang ke rumah.

28 November 2009 - Sabtu malam
Hantar Apis ke LCCT, yang pulang ke Kelantan

29 November 2009 - Ahad malam
Perjalanan pulang ke USM.

30 November 2009 - Isnin pagi
Dalam keadaan mamai, sampai di Kamunting dan ditinggalkan oleh bas atas alasan, bas tidak lalu ke kawasan Parit Buntar. Minta bantuan daripada Ain yang memegang kunci kereta kancil aku, untuk mengambil aku di stesen bas Kamunting. Perhatian, Konsortium bas yang tak guna.. hahaha
Semua peserta baktisiswa siap sampai. Meeting pkul 9 mlm di Bilik Aktiviti Pelajar. Persediaan sebelum ke Pahang.

3 Desember 2009 - Khamis petang
Semua peserta baktisiswa ke USM kampus induk untuk kursus.

6 Desember 2009 - Ahad pagi
Bertolak ke Bentong,Pahang. Sesat masa nak sampai ke asrama pelajar wanita.

7 Desember 2009 - Isnin pagi
Majlis perasmian di Bentong, Pahang.
Bertolak ke Kampung Dada Kering, Mukim Kechau, Daerah Kuala Lipis, Pahang.
Mendapat keluarga angkat yang muda. Ayah angkat dipanggil Pokcu, umur 35 tahun, emak angkat dipanggil akak, bekas jurutera awam dan sekarang seorang guru, anak 2 orang, yang sulung, 6thun berada di Temerloh (sesi tadika yang belum tamat) dan anak no.2, 4 tahun.

8 Desember 2009 - Selasa
Gotong royong bersihkan balai raya, buat tugu dan pasangkan papan tanda

9-12 Desember 2009
Macam-macam aktiviti. heehehe
Sukaneka bersama masyarakat, bbq, malam kebudayaan, gotong royong untuk kenduri.
Dapat rasa daging pelanduk dan daging landak. Yummy .. hahaha































































12 Desember 2009 - Sabtu
Bertolak pulang ke USM melalui jalan Cameron Highland. Singgah membeli barangan.

13 Desember 2009 - Ahad
Menghantar Syukri ke Pulau Pinang. Meminta tolong Soleha untuk tunjukkan jalan ke Pulau Tikus kerana menghantar telefon bimbit 5730 (yang baru berusia 2 bulan) ke Nokia Centre.
Aku, Syukri, Faiq, Soleha, Kak Syuhada - berjalan sehingga sampai ke Time Square
Petang - tonton wayang

14 Desember 2009 - Isnin
Bergerak pulang ke rumah dengan bas menghala ke KL. Mula bergerak pada pukul 2 petang, dan sampai pada pukul 7 malam. 9malam sampai di Terminal 1, Seremban, dengan bas SKKL.

14-20 Desember 2009
Tempoh berehat serehat-rehatnya dan bertenang



20 Desember 2009 - Ahad
Bertolak pulang ke USM dengan menaiki pesawat Air Asia. Terpaksa bangkit pada pukul 5.30 am, bertolak 6.15 am. Penerbangan 8.45am - 9.30am. Sarapan Epal Hijau serta wayang.






21 Desember 2009 - Isnin
Urusan mengenai Kem Kempimpinan MPDJ.
Result klua. Naik sebanyak 0.03. Alhamdulillah.

22 Desember 2009 - Selasa
Bertolak ke Sungai Sedim

23 Desember 2009 - Rabu
Rafting, tubing, flying fox dll



















































24 Desember 2009 - Khamis
Blind trail - kasut basket aku koyak
Bertolak pulang ke USM kampus Kejuruteraan
Belanja makan malam Dr SAS dan Dr MHU di Dikir Seafood

25 Desember 2009 - Jumaat
Kejutan Epal Hijau

26 Desember 2009 - Sabtu malam
Tayangan Sherlock Holmes bersama coursemate dan Dr MHU.
Beli kasut baru - kasut basket yg keempat di sini











27 Desember 2009 - Ahad
Gotong Royong bilik untuk semester baru
Menaip post ini

Fuh giles ... byk betul menda nak taip .. hahahah

Doa

Salam

"ya Allah, jika benar dia jodoh ku.. kau satukanlah kami.. jika benar dia milikku, kau dekatkanlah hati-hati kami dengan kasih sayang yang mendalam.. jika benar dia yang terbaik buatku.. kau peliharalah perasaan cinta antara kami.. agar kami saling mengasihi.. agar kami saling menghormati..


jangan ya Allah.. kau uji hati-hati kami dengan ujian yang tidak sanggup kami terima... sungguh ya Allah, aku lemah dalam mengharungi segala ujian yang engkau turunkan.. benar ya Allah, aku sangat mencintai dirinya dan keluarganya..

Tapi seandainya kami tidak dijodohkan untuk bersama.. dan dia bukanlah yang terbaik untukku ya Allah.. kau tunjukkanlah kebenaranMu agar hati ini akur atas kehilangannya.. Kau jauhkanlah hati-hati kami yang dulunya bersatu atas dasar kasih sayang.. kau berikanlah kekuatan buat hati-hati kami agar kami redha dengan ketentuanMu ya Allah..

Jangan Ya Allah.. jangan kau jauhkan hati-hati kami dengan perasaan benci dan saling berdendam.. Engkaulah yang Maha Berkuasa memegang hati-hati kami... Engkau berhak ya Allah.. untuk menjauhkan hati-hati kami kerana Kau Maha Mengetahui yang terbaik buat kami...

Aku mohon ya Allah, cekalkan hati ini.. lindungilah dia jauh disana.. pertemukanlah dia dengan insan yang lebih baik dari sebelumnya.. Agar dia terpelihara, agar dia bahagia....

Jika dia tidak lagi jodohku dan bukan milikku.. kau pertemukanlah aku dengan insan yang boleh membahagiakanku......"


Sunday, November 15, 2009

7 Wonders Of USM Engineering Campus #1

Salam ..

Ok, hari ni nak tunjuk antara 7 Wonders yang ada kat kampus kejuruteraan (pada hal tak kira pon ada 7 atau tak) ... uhuuuh ... prepare to be amaze, as you will not believe in what you seen ..

Ok, menda-menda ni, aku takleh nak namakan, cuma boleh cerita je laa ... untuk sementara aku yg org pertama bgtau menda ni, kita namakan 'Ruangan Dwifungsi' (nak ngomel aku bg nama tak sedap pon, silakan)

'Ruangan Dwifungsi'
'Bifunctional Square'




Ok.. gambar menunjukan semua kawasan yang terletak berhadapan Perpuskataan, hadapan Pusat Islam, belakang Jabatan Pendaftar dan juga mengadap Kompleks Dewan Kuliah ..

Ruangan ini terdapat air pancut di tengah-tangah ye ..

Kalo nak jiwang2 kat cni, hemm ok kot, cuma kene tahan kerengga laa .. ouch ..

Jadi apa kelebihan ye ?? ape wonders ye ??

Wonders ye berlaku apabila, hujan lebat melanda USM Kampus Kejuruteraan .. hahahha.. jadinya begini ;




Menjadi sebuah kolam ... kui3 ... Wonders tak ?? wonders tak ??

Friday, November 13, 2009

Over 'REACTION'


Salam ..

Yeah ... Reaction's paper is finally over... and seriuously, it is preaty damn hard to finish it .. for me, I need 1 hour more to finish it all .. aiyaa .. I HATE when I do much of thinking while answering paper ... That's why it call ' The Horrifying REACTION' .. marks? don't wanna to think of it, and surely I lost lot of marks because of time ...

Picture of yesterday and today ...


Studying ..


And 1 paper more to go ..

'THE MIGHTY PROCESS CONTROL'
Next Tuesday !!!


Thursday, November 12, 2009

Separation Process Completed

Salam

Jeng3 ... Just finished the 3rd paper, Separation Process ... huwaaa ... Conclusion, I think I can answered all of the question with 30 minutes extra time .. so, I lost bout 10 marks from it .. another 10 marks for definition and explaination part ... uhuhuh ...

So, wanna know what happen last nite ?? (while studying for today's paper)

My own note .. neat (puji diri sendiri plak ..)

This is my roomate ;

initial state


Final state (that just take roughly 15 minutes to reach this state)

Ok, then there someone is preparing in the last minute;

'pulun'ing ..

Then, it start to rain .. gosh, all my pillow calling me (desperately) to go to bed ..

Rain and start to flood ..

So, 10 minutes before I went to bed, we have some short activites, to occupy ourselves and release the tense .. ahhaha


origamy of small ship .. hehehe .. eh sampan laa ..


Next I would like tell you guys bout this;



this cat have been around since early this week ... I have seen my neighbour playing with it and even bathed it .. hahah ... isn't it cute ??


And bout this picture .. try download it and tell what do you see at the plate number .. and, don't ever try to snap picture while driving ok ??
Ok, that's all for now .. going back to library for tomorrow's paper ...

The Horrifying REACTION !!!!

Tata ..

Monday, November 9, 2009

Apa yang saya buat di library ??

Salam

Perpuskataan .. dalam eenglishnya library ... apakah fungsi library ? fungsinya adalah menyimpan buku di suatu tempat yang sejuk supaya buku itu tahan lama (definisi dari segi USM kampus Kejuruteraan) dan menyediakan tempat yang tenang untuk belajar ... uhuuhuh

Bagi aku, library ni aku guna bila ada masa senggang .. duk di library, baca newspaper dan pura-pura baca novel ... dan selalunya pula, tak pernah ada masa senggang .. hahah .. maka, tidak ke library pun .. Selain itu, masa minggu persediaan peperiksaan, library adalah tempat paling sesuai aku belajar ..

Mengapa library ?? sama juga persoalannya jika saya tanya kenapa anda suka bermalasan untuk berjalan tetapi anda perlu berjalan (angkat kening sebelah kanan, sambil buat muka pelik - tak paham) .. abaikan .. jadi, library menyediakan tempat yg paling sesuai untuk aku study .. yer selama 14 minggu tak paham apa yang pensyarah ajar, dan maka di saat ini laah dan di tempat ini lah saya akan memahamkan segala apa yang diajar oleh pensyarah ..

Pelik tapi benar .. di bilik, saya tak boleh study sebab ada bini no 1 (Laptop) .. sangat nakal dan menggoda saya untuk bermesra dengannya .. bini no (takde nombor - katil) mengajak untuk baring-baring seketika .. uhuhhu .. Maka, library laa tempat yg bini2 tak leh sampai ... kecuali bini no 2 (handphone) ... kui3 ...

Setiap sem aku datang ke library, ada je menda baru yang wujud ... uhuhu ... untuk sem ini, menda yg baru adalah, Komputer OPAC (nak search buku - siap boleh search facebook skali .. ops kantoi) dah upgrade ... kat floor bawah ada wide screen tayang National Geographic .. dan, ada PC touch screen (best woo men menda tu)..

Maka, sapa2 yang tak pernah datang ke library, sila-sila laa datang ... ade tingkat atas tanah, tingkat 1, tingkat 2 dan tingkat 3 .. saya selalu study tingkat 3 sbb tgkat ni adalah tingkat yg plg tak sejuk ... heheeh

Meh tengok gambar time bosan2 kat library ..


Kalau anda hebat cuba baca tajuk buku itu ye ..



Buku ke-4 atau ke-5 yang dipinjam daripada library sejak 1st year .. muahaha


Buku yang menarik ... sekolah yang saya '.....' dulu


Geng study sem ni ..


Sunday, November 8, 2009

Nak post ape ek ??

Salam ..

Fuh lama dah tak post .. baru habes study part Dr. Shariff Hussein (Pensyarah Paling popular Dalam award Chemical Night 2009 - pensyarah foreigner yg bleh cakap bahasa melayu dengan fasih .. uhuhu)

So, exam ... buat pertama kali ye, exam kali ini adalah lain daripada exam yg sebelum nie .. kalo sebelum nie, rilex-rilex, cool-cool je study time study week .. tapi exam kali ini, rasa gerun sentiasa ... (hmm agaknya sebab trauma sem lepas kot .. nak cam ne dah rezeki kita kan)

Jadi, tak tau apa akan terjadi dengan sem ini .. tak nak berharap, nanti jatuh dari tempat tinggi susah ... jadi rilex2 sudah tapi, 'usaha mesti 120%' (pinjam ayat Mrs. Hasni - Redaksi SASER 2005)

hmm .. pulun je laa .. setiap orang ada matlamat ye sendiri dan masing2 ada masalah dan rintangan yang dihadapi ... mungkin, rintangan ini kita rasa seperti tidak sanggup nak tempuhi maka ramai yang ambil jalan mudah untuk tinggalkan ia .. org itu silap kerana, dengan perbuatan itu, ia akan membuatkan lebeh parah ..

Apa yang perlu anda buat ? Usaha ... usaha itulah cara terbaik, pilihan terbaik dan jalan terbaik .. susah macam mana pon, usahakan saja .. berjaya atau tidak lain kira .. dari situ, kita akan kenal diri kita sape .. dan ia akan dijadikan aset dan harta pada diri sendiri ..

(stat merapu dah tuh)

Ok itu saja .. nyte2 ... semoga berjaya semua .. kepada 3rd chem eng, pulun ... kepada 4th yr, jeles gile korg abes awal .. tak aci .. patut ye bg paper korg last2 week .. baru adil .. kepada yg lain2, jalani rintangan anda dengan sikap tabah dan sabar .. InsyaALLAH..

Salam

P/S (kepada berkenaan): Buat kerja baik2 tau..

Thursday, October 29, 2009

Kata dia

Salam ..

Di suatu tengah hari ..
Aku taip

Study atau wat keje ??
atau pg meeting ??
Sem depan amek subjek EUT 302: Meeting .. (senang sket kot)

Si Dia reply

study .. wat keje .. meeting..

jawapan die..

hahahaha

DATING!!~


So, masing2 bz nak buat keje .. byk keje mahu disettel kan .. uhuhuh

PS : sian dia kene pulu wat keje ... u can do it ... go go go !!

The End

Tuesday, October 27, 2009

List

Salam

-Baktisiswa Perdana
-MPDJ-Baju aktiviti, kursus Laman Web, SUKAD, TOT, Kem Kepimpinan
-Chem-E-Car
-Mohon Tempat Latihan Industri
- Exam

Eh nape exam dalam list last skali .. adui ... workoholic sangat ni .. cuba laa percayakan kerja2 itu kepada orang lain ... kata saya kepada aku ...

Esok Dr. Afta balek .. get ready to get BOOM BASSSS TICKKKK !!!!!!!!!!! (Gigil-gigil nieh)

Monday, October 26, 2009

1 Gambar utk 1000 Perkataan #1

Haa ..

Orang kata, 1 gambar leh menceritakan 1000 perkataan .. kalo 2 gambar, 2000 perkataan .. kalo 3 gambar, 3000 perkataan .. kalo 4 gambar, 4000 perktaan .. kalo gambar ade 5, 5000 perkataan .. kalo 6000 perkataan, ade 6 gambar yg terpampang .. kalo 7 gambar, 1000 darab ngan 7 perkataan .. kalo 8 kali dengan 1000 perkataan, ade 1+1+2+2+1+1 gambar .. kalo bilangan gambar ade 9, ade laa perkataan sampai 9000 kot ..

Dan, kalo ade 9.5 gambar, ade laa juga 9500 perkataan .. (tengah study td .. nantok plak)

Jadi gambar ye adalah ..



Jeng3 .. ni laa gambar ye ... hehe

Kepada yg sedang 'tido'; rehat baik2 ye ... esok, jgn sampai main badminton jatuh2 lagi ..

Sunday, October 25, 2009

Perut Buncit ..


Salam ..

Haa, apekah penyebab perut buncit ???


Sebab ye makan byk !!!!! HAHAHAHAH


Kami makan kat Seoul Garden kat Juru Auto City ... uhuhuhu

Dah lama dah nak plan makan kat sini, tapi masing-masing asek busy je ... maka, selepas sebulan daripada hari yg kami decide nak makan di sini, akhir ye dpt juga merasa makan di sini ...


Apa yang menarik ?? Huish .. byk2 ..

- menda yang disediakan adalah bahan2 mentah .. contoh ye, daging ayam yang berempahkan black pepper .. uhuhu
- bile dah mentah, maka, masak sendiri kat meja ... ade laa, tempat masak yg kecik tp, cukup laa ruang utk 5 org ..
- air leh refill byk2 kali
- makanan pon, leh tambah banyak2 sampai korg tersandar kat kerusi ... hahaha
- bahan mentah yang ade - ayam yg bermacam rempah .. ikan bermacam rempah, sotong, sayur utk direbuh, bahan mentah yg sesuai direbus, salad, buah-buahan, ais krim, mee, bihun, mee sanggul .. dan bermacam2 lagi ... uhuhhahaha

Ni haa, gambar tgh makan

fuh, tgk gambar ni, rasa cam nak mkn lg ... hahah .. owh ye, pasal bayaran, hem sekepala RM 28 kot .. n kalo utk air yg leh refill tuh, tmbh RM 4 lg .. n yg ade sup tom yam tengah2 tu, RM 4 juga .. uhuhuh

Haa, kedai makan ni sesuai utk org yg kuat makan ... serius, org yg tak kuat mkn, tak digalakkan pergi (macam aku yg tak kuat mkn berbanding rakan2 yg lain) .. tapi kalo nak try utk pengalaman, boleh je kan ... satu sebab tak digalakkan tuh adalah, tak leh tinggalkan sisa makanan yang tak dimakan yg melebihi 100gram ... kalo tak charge RM4 .. uhuhu..

So, amacam ... try r .. best ..

(tengah study tadi, tibe2 nantok plak ... post2 laa kejap .. hahaha)

Owh sebelum terlupa, selamat ber'exam' kepada semua yg akan ade paper ... bagi yg 'akak2' final yer yg tak de paper, buat keje2 yg sepatut ye sampai siap ye .. hehe

Saturday, October 24, 2009

Final Class Session of semester 1 ..

Salam

Fuuh .. finally all of us can take a deep breath, the class for semester 1 session is over .. uhuhuh .. .. because of our school is quite 'skema', our class is on friday .. not like other school, they already finished their class earlier of d week .. uhuhuh

The final subject is, Process Dynamic And Control ... yup .. the most complicated course of the semester, and it has the extended 'version' incoming semester .. uhuhuh .. if i get an 'A', maybe i would consider to take it, 'Advance Control' .. haha ... if not an A, not a chance .. ahaha

So this final session started at 8.30 am (is 9 am actually) till 1 pm .. fuh, IT IS A PRESENTATION .. uhuhuh .. some picture of it ..

Read this post for further info .. Essemen Yang SUSAH

Dr Suhairi (left) and Dr Nurashid (the profesional in this subject .. he had several conference throughtout the world regrading this field)


Me, Raja, Bob n Syahmi .. picture of the last session !!

Dr MHU present too? (talking with DL) .. funny thins is, he came exactly when I were about to start presenting ..


Raveena .. watching 'The Proposal' through my laptop ..after our group presentation end .. I wonder why she keep on smiling for 15 minutes of the movie ..


Last part of this post
Some appreciation to my control group .. They being so supportive throughout the project .. a lot of thing that we got through .. with this project, I haven't sleep for a night ... uhuuhu .. that's a new for me .. and the unique is the '1 Malaysia' value present in my group .. hahah .. thank you to 3 of you ..

Front : Tan Bin Bin, Me, Back : Raveena Chithra A/P Vettivellu, Nur Amirah Bt Mohd Ali

The End
close button
ShoutMix chat widget