Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Tuesday, June 19, 2012

Self-esteem or self-confidence ?

Salam



Self-esteem or self-confidence.
Are there the same thing or not ?

Self-esteem - Self-esteem reflects a person’s overall evaluation or appraisal of his or her own worth.
Self-confidence - Self-confidence is a measure of your beliefs about your own judgment, skills and abilities. This includes the level of future performance you expect from yourself.

Reference: http://advancedlifeskills.com/blog/self-esteem-or-self-confidence-are-they-the-same/

-T-

Dulu, ada seorang rakan berkongsi;
"Aku tak yakin nak mintak company besar2, macam 'Company Besar' "
"Rasa tak layak"

Aku jawab;
"Takpe, minta je. Cuba habis baik"



Baru-baru ini, ada seorang rakan berkongsi;
"Si L dah nak jadi manager kat 'Company Yang Lagi Besar' dah"

Aku jawab;
"Wah bagusnya dia"
"Segan r nak mintak kat  'Company Yang Lagi Besar'  tuh"
"Kita tahu tahap kita kat mana"


Bila dibandingkan, 'aku' dalam keadaan pertama tidak sama dengan 'aku' keadaan kedua.
Malah 'aku' kedua SAMA dengan 'rakan' dalam situasi pertama.

Tiba-tiba aku rasa macam cakap tak serupa bikin.
Senang suruh orang lain mintak,
Tapi bila diri sendiri menghadap situasi yang sama,
jadi pengecut.

Mengapa yaa? Musykil. 


2 ngomelan:

cikpuanputeri said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tak try tak tahu.. hee.. usaha itu yang penting (^_^)

siti kektus said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cakap memang senang, bila kite nak buktikan kite mampu buat ke tak, tu yg susah. :)


kite pon kurang keyakinan ni. =_=

close button
ShoutMix chat widget
Twitter Bird Gadget