Hobi aku masa muda-muda dulu: Mengumpul Setem

July 26, 2011 iPai 113 Comments

Salam

Bila ditanya hobi budak-budak zaman sekarang, agak-agak apa jawapan diorang yer ?

"Main PS3 !!" Mak datuk, aku dulu main game tape je

"Main game kat laptop/PC" pergh, aku baru je belajar cara nak save dalam disket 3 1/2 floppy disk

"Facebooking" Ini lagi pergh. Social networking tuh

 "Main game iPad/iPhone je" Gila ah, aku pakai public phone je


Agak-agak korang ada lagi ke orang yang mempunyai hobi;
MENGUMPUL SETEM

 Jadi hari ni dengan bangganya aku nak share hobi aku masa muda-muda dulu. Aku pernah kumpul setem. Koleksi aku tak banyak, tapi aku bangga dengan koleksi yang aku ada.




 Setem macam ni famous tuh. Ada perkataan Negeri Sembilan dan hasil tanaman lagi.


Masa aku kumpul setem ini dulu aku pernah difahamkan bahawa, setem yang ada tulis Negeri Sembilan (macam dalam gambar ni) hanya untuk surat yang beralamat Negeri Sembilan je. Kalau nak hantar negeri lain, contoh Selangor, kena laa cari setem negeri Selangor. Kalau tak surat tuh takkan sampai ke alamatnya. Adeh, inesen tak aku nieh ?



 Setem Satu Abad Majlis Raja-Raja 1897-1997


Salah satu fungsi setem ni adalah untuk memperingati hari bersejarah dalam sesebuah negara. Hari bersejarah ini mungkin melibatkan kejayaan atau kenangan yang dikecapi dan dengan cara ini, jasa-jasa orang terlibat dalam event itu dapat dihargai.



 Setem KLCC kot !!



 Ok. Aku rasa yang ni memang antara koleksi paling best aku. Sukan Komenwel ke XVI
Yang belah kiri tuh tak bercop lagi, maksudnya boleh je guna untuk hantar surat.




 Antara koleksi setem yang aku beli kat Pejabat Pos



 Haa, jangan ingat aku beli kat Libya plak. Setem ni aku beli masa sekolah rendah dulu. Pada waktu itu ada pameran setem dan diorang menjual setem-setem begini. 
Bangga seh.




 Setem ni aku pernah nampak dalam cite Mr. Bean, masa episode yang dia nak hantar surat dan ada masalah setem. Aku rasa setem tuh sebiji macam setem ni.




 Hahaha. Yang ini buat aku gelak sikit. Ada setem Mickey Mouse and Friends lagi ok.
Yang ni pasai setem jual murah, aku beli banyak-banyak buat stock penuhkan buku.


 Korang punya hobi masa muda-muda dulu apa ye ? Meh buat post dah share kat komen. Aku nak letak link kat dalam post ni juga !!

113 comments:

ogies said...

rasanya zaman kita kanak2 sama jeh kot... aku kumpul tapi smua ilang ntah kemana dah..
>>agi 1, kumpul keratan lirik lagu.. siap da buku lirik lagu agi.. maen tampal2.. haha

Afikah Aziz said...

ehehe,ika suke kumpul lirik lagu gak sama cm ogies :p

TYNTHA LANA said...

Ipai..banyaknya,huhuhu..lana zaman dulu..suka buat kraf..hasil seni tgn..hehehe. so,masih teruskan juga ke hobi ni?

samalah..pengumpul setem jugak.. :)

iPai said...

@ogies
heheh ... saya pon ada buku lirik lagu juga .. hahaha

iPai said...

@Afikah Aziz
wah sama plak tuh .. dulu kumpul lirik lagu ni memang trend laa ..

iPai said...

@TYNTHA LANA
hasil kraftangan ? wah buat laa satu post, nanti nak letak link kat post ni ...


dah lama berenti .. hahaha

Tea said...

rajin gila kumpul setem ohh. eh eh ipai kena tipu pasal setem. kena beli setem negeri len plk. kehkeh.

Tea said...

tea hobi masa kecik2 ape eh? asal cm takde je? huhuhhh.

Tea said...
This comment has been removed by the author.
Tea said...

tea kecik2 suka kumpul ulat gonggok. ;)

mesuya said...

eyh hobi zaman muda2 kita sama la Ipai. Suya un ade lagi buku setem ni.. paling sayang koleksi songkek, kereta2 malaysia dan P ramlee.. hehehehe sanggup kumpul duet sekolah nak beli setem

wahhh..banyak tue koleksi setem ipai

Suhazli said...

wah semangat gila kumpul setem!zaman skg ade agi ke guna surat ek?cam kurang skit kan?

TYNTHA LANA said...

itu dulu ipai..skrg tak buat dah,hehehe

Ipai, tlg kutuk entry ni?takpa,tegur je mna2 yg dirsa perlu..really need it

http://lianapm.blogspot.com/2011/07/review-buku-atas-nama-cinta.html

Cik Aish said...

huhu...sama ..aku pun suka collect setem...setem masa mak aku bercinta main2 pos surat dulu pun ak ada simpan..hehe...

suka jugakkk ^___^
tapi terhenti bila masuk asrama form 1 , ngee .
dulu album setem lagi byk drpd album pic sendiri dgan segala negara punya setem dok ada , hihi
kenangan kot ~

sy pown dulu suka sangat kumpul setem...
tp kebanyakan setem luar negara,..
skg ni,dah malas nak kumpul..teeeheeee

encik ipai,anif pun pengumpul setem gak dulu,kalau ada setem yang cantik sikit katsampul lama2 sanggup koyak slow,n save..hahaha..^^

encik ipai,anif pun pengumpul setem gak dulu,kalau ada setem yang cantik sikit katsampul lama2 sanggup koyak slow,n save..hahaha..^^

Bro ahmad said...

banyak koleksi ko ipai..bro kumpul syiling..banyak koleksi syiling bro ahmad ni..hmm

bab template kalau selalu tukar tak efek pada blog ke..just nk tanya ipai hmmm

cik najihah said...

waa mesti banyak gilos setem kan..
besnye

haha. teringat jugak mase kecit2 dulu kumpul setem >.<

nabilah_2908 said...

lebih kurang la kita ni..

dulu...my mom kerja...kena handle pekerja2 asing....

dari situ la bnyk dpt stem dari indon..philiphn...cantik2 stem my mom bawa balik..

dari situ la minat sy mula.....

tapi bila sy sambung study...

dapat kat adik....habis semua stem2 sy..enth ke mana dia kerja kan..tampal sana sini... :(

wahida said...

cantik2 la setem yg ko simpan ni...value tinggi ni tau!!

salam kenal, dtg dari blog sutera kasih....

Ipaaaiii, tak sempat nak buaatttt! :((

siti kektus said...

haha. byklah hobi masa kecik2. tak tetap. hihi ^^


pernah gak bercita2 ank kumpul setem, tapi tak kesampaian, sebab mals. ^^

Tea said...

wah ade link di situ. heheh.

Tea said...

tengs ye. ;)

miss puteri said...

hobi dulu2..
pernah ada hobi kumpul setem jugak sebab ex-bf sgt suke kumpul setem. jadi kumpul setem utk dia. bila dah clash bagi kat dia. sayangnyeee kan kan. nak mintak balik lah. gigih dulu2 pi pameran setem beli setem mahal2.haha...

pernah ada hobi kumpul choc wrapper.. hehe... lagi2 yang tersayang bagi.
hobi kumpul lirik lagu jugak.hoho. hobi tulis diari cinta. eceh. banyak hobi betul!hee

alif haris said...

hahahha .. mengumpul setem itu hobi yg bagus bro .. :D
tp skrg masih ade lg ke yg hobi yg cmtu hehehe ^^

eh nk btaw aku tag ko dlm latest entri aku ye ^^

Acik said...

acik pun kumpul setem gak. tapi mana yer album tu?

Yumida said...

dulu..aku la yg tlng kwn aku kumpul setem.. setem2 malaysia sume ade... tp setem2 lama xde.. setem2 skrng jer... pnh dulu...ade setem dri autralia n paris...tp aku bg la kt kwn aku coz die ni hobi kumpul setem...tp aku bkn la kj bhgn posmen..hikhik...

btul ker klo time gelap setem ni akan berkilau bila dipancarkan cahaya? ni kwn aku yg kasi tahu..

salam kenal yer...

iPai said...

@lala shaheila
ramai peminat setem ni rupanya ye ..

iPai said...

@Tea
hahah .. saya dulu inesen kot ..

iPai said...

@Tea
kumpul ulat gonggok !!!

iPai said...

@Tea
haa !!! ya tu dia ..!!!

iPai said...

@mesuya
wah suya punya koleksi ni cam lagi dasat je .. uhuh ..

terima kasih sharing !!

iPai said...

@Aku Bah Nie Imah
sikit je sebenarnya kak imah !

iPai said...

@Suhazli
hee, suhazli pon mesti tak penah try .. heheh .. a ah sekarang dah kurang laa ..

iPai said...

@TYNTHA LANA
baiklah ..

dah !! hehe

iPai said...

@Cik Aish
uwah .. ni lagi hebat, siap diwarisi lagi .. simpan2 .. jangan buang .. kasi kat anak plak ..

iPai said...

@fathiahRAIHANA
wah, ni pengumpul setem tgar ni . heheh

wah lagi hebat, segala negara lg .. wuuuu

atiyahkaman said...

zaman dulu kumpul setem...zaman la orang kumpul kad topup..:)

atiyahkaman said...

zaman dulu kumpul setem...zaman la orang kumpul kad topup..:)

EYFAalias said...

hobi paling boring. ahahahhahaa.

EYFAalias said...

mcm hobi org tua pn ada. ahaha.

EYFAalias said...

eyfa dr dulu smpai skrg xde hobi. ahhahaa

EYFAalias said...

ipai on twitter!

Aemy Shamy said...

Eh, kumpul setem cool apa! Classy. My sister pun dulu kumpul setem, smpai skrg masih ada simpan 7 album setem dia, mmg cantik & unik semua setem tu..ada jg yg sama mcm dlm gambar tu :)
Dulu hobi sy kumpul syiling2 lama dari negara lain..hehe..susah ckit la hobi ni sbb susah nak dpt kan syiling. Tp berjaya jg la dpt syiling dr Jepun, Filipina, England, etc..tp skrg x kumpul lg. Hehe.

Cik Aish said...

hhe mmg...takkan buang punya..simpan lgi..byk kot..kuat gak mak ayah main utus2 surat dulu hahaha

TYNTHA LANA said...

Ipai..thanks ya memberi kata2 semngt..iyarkkkh! ase semangat lak!hahahahaha.

cadangan yang baik, antara yang terbaik kat situ..thanks ya! InsyaAllah,lana baiki sedikit demi sikit ;)

Cik Mira said...

dulu konon macm nak ngumpul setem pastu sekerat jalan tah kemane hahah. eh org kampung! soromban kek mano? boleh gather2 ngan aishh :P

TYNTHA LANA said...

hahahaha, ipai, comel ke ayat terpinga tu..pelik lah ipai ni.hahaahha.lana rasa ipai yg comel ni,hahahahaah..aluyaiii,hehehe

iPai said...

@SoLy SoLicious
wahh .. setem luar negara ke ? mana dapat .. tak aci !!

iPai said...

@Anif Abdullah| AA
heheh .. bukan ke rendam pon ok gak ke ? nanti kertas tuh akan tercabut dari setem .. uhuhuh

iPai said...

@Bro ahmad
wah .. syiling pon aku ada gak .. tp kan, tak banyak .. hehhe

iPai said...

@cik najihah
hee, tak banyak laa cik jihah ..

iPai said...

@adeeb khairudin
adeeb pon kumpul setem ye ..

iPai said...

@nabilah_2908
wah ni mesti koleksi yang lagi banyak ni ..

wah rugi ye tak simpan elok2 ..

iPai said...

@wahida
trima kasih singgah ..

hee, setem kan .. nak simpan lg laa .. hehe

iPai said...

@Syafiqah Takiyudin
alamak .. tu laa .. mungkin kita leh yang lain plak ..

iPai said...

@siti kektus
wah .. banyak sgt ni .. hehe .. apa kata siti try stat kumpul setem .. hehhe

iPai said...

@Tea
ada2 .. sama2 ..

iPai said...

@miss puteri
wah banyak ye hobi put .. heheh ..

kalau simpan setem tuh mesti sgt best kan

iPai said...

@alif haris
woo, trima kasih .. uhuh

skrang dah takde ek hobi macam ni ..

iPai said...

@Acik
ayok, mana setem tuh pergi ..

TYNTHA LANA said...

ipai..bengang ni

http://lianapm.blogspot.com/2011/07/mentang2-supervisoringat-lana-takut.html

iPai said...

@Yumida
pancar cahaya ? wah .. hebat tuh .. tak pernah try .. rasanya ada setem2 tertentu boleh buat macam tuh kot ..

salam kenal juga !!

iPai said...

@atiyahkaman
dulu kad top up lain2 gambar ek ? sebab tuh kumpul kad top up ..

iPai said...

@EYFAalias
hahah .. dasat eyfa ni komen tau .. ada ke kata hobi orang tua2 ..

iPai said...

@Aemy Shamy
wah .. banyak ye sampai 7 album .. syiling tuh plak, lama2 plak tuh .. dasat ye ..

iPai said...

@Cik Aish
wah ye ke ? romatiknya mereka .. nak utus surat juga laa .. hehehe

iPai said...

@TYNTHA LANA
sama2 .. harapnya cam tak over laa ..

iPai said...

@Cik Mira
jom gather jom .. hehe .. ajak cik aish .. uhhuh

dlu aku pun kumpul setem masa umur aku 16,17.

lps aku mkin membesar aku tkr hobi aku..kira semut lg best.hahahaha ;))

TYNTHA LANA said...

ipai..ganas ke lana?hahaha.

~aku suka komen hang..tergelak den membaconya,hahaha.. thanks tau.. entah..pengalaman praktikal time belajar banyak membantu lana jadi lebih peka.. kadang2 bukan apa ipai..standard manusia,apbila lebih sikit,dia lupa pndg kebawah..asyik rsa dia diatas..asyik rasa dia yg betul..mudah2an lana tak tergolong dalam golongan itu..

hobi aku masa knak2 suka main msk2. haha .
pompuan katakan :)

iPai said...

@TYNTHA LANA
hee, harapnya ok laa komen tuh .. n takut juga kalau org pk apa plak kalau komen2 gitu ..

iPai said...

@Abang Stalker
kira semut ke ? mak ai .. dah sampai berape ribu dah tuh ?

salwaismail said...

kita sama! sampai skng simpat lagi setem. tapi tak letak dlm album. tampak je dalam diary.
:)

salwaismail said...

#simpan

wahhhhhhhhh terharu !!! tiba2 ada link frame khat sy di situ :P

THANK YOU ipai :)

sy suka kumpul key chain a.k.a key holder..nak tengok?nantila sy upload hehe

waa..bnyaknya setem! Dulu Iqa pun suka kumpul setem. Skrg da malas,hihi

dulu pun suka kumpul setem.ehehe....
tapi tak pernah beli yang mickey mouse tu la..heee

syaz@rozelt said...

semangat nyer kamoo..ssh nak jumpe org yg suka kumpul setem nie..hehe

h A n Y S said...

skang kan ada setem letak muka sndri, try lah buat, mmg cool gila lah kan..

tak pernah kumpul setem .. ngee skang hobi bro apa ? still sama?

hira said...

hahaha :D dulu, memang tu minat saya. disebabkan budak lagi kan, tak mampulah nak beli setem ni. hoho

Syuxer said...

dulu aku pernah gak kumpul setem..sekarang suka kumpul duit syiling huhu

bukan sy dh komen ke entri ni ekk?
ke kupa submit???hehe

btw, thanks la ipai letak link tu :P

ada sorg member dulu suka jgk kumpul setem ni..byk buku setem dia..

GaRy™ said...

err.. hobi aq lak kumpul pelekat dragonball... XP

abglan said...

erm semua buku stem aku dah bagi kat bini.. kononnye bukti cinta la kui kui kui

Aimifiqa said...

pergh! kumpul stem dulu~ dulu ade gak. tapi tbantut terus. sbb tak minat sgt. hihi. sekarang still kumpul ke?

iPai said...

@Eyka Laikha Zulaikha
wah .. masak2 pon ok wat .. hehe

iPai said...

@zareliqa afiqa
sama laa .. dah malas juga .. hehe

iPai said...

@salwaismail
wah tampal trus kat diari ..

iPai said...

@[sutera kasih]
sila2 .. sama2 ...

iPai said...

@zareliqa afiqa
hee, skrang semua orang ada hobi baru .. hehe .. blog ?

iPai said...

@syarifahsidrus
dulu sikit sangat koleksinya, jadi beli je yang mickey mouse tuh .. hehehe

iPai said...

@syaz@rozelt
hee, yang itu dulu .. skrang dah tak dah ..

iPai said...

@h A n Y S
wah macam tuh ke ? kene cari ni .. hehehe

iPai said...

@Qaseh dalia adelia
tak sama dah .. dulu2 je ..

iPai said...

@hira
so minat kita lebih kurang sama laa ye .. hehe ..

iPai said...

@Syuxer
maksudnya sekarang kumpul duit syiling ek .. mesti banyak koleksi ni

iPai said...

@[sutera kasih]
hee, dah komen 2x dah .. thanx tau ..

iPai said...

@GaRy™
menarik juga kalau pelekat dragon ball tuh ..

iPai said...

@abglan
pergh yang ni lagi mantap, mesti semua setem2 tuh adalah setem masa anta surat cinta dahulu .. smart ah ..

Acik said...

mengelamun tu hobi gak ke?
:)

iPai said...

@Acik
hee, hobi jugak tuh ..

hobi masa kecik2 dulu yer...dulu saya ada kumpul duit syiling dari luar2 negara...pakteh saya dia kerja kapal...belayar je la kerja dia..setiap kali dia balik mesti dia bagi duit2 syiling dia...memang banyak negara la saya ada...yang paling saya sayang duit negara mana entah...dia berbentuk segi tiga...memang cantik...

iPai said...

@rabi'atul ada'wiyah
wah ni banyak koleksi ni .. dasat2 ..

marina said...

salam..
akak pun hobi ni dah bertaut kembali....dah lama tinggalkan.cuma tahun ni je start kumpul balik...sangat best..hanya pengumpul je faham kan..blog pun dah bertukar tajuk...heeee