Wanita pakai polish kena halau daripada Mall

June 05, 2012 iPai 4 Comments

Salam

Menurut rakan rakyat Malaysia yang berpengalaman, Arab Saudi nilah yang paling terbaik dalam menjaga suasana Islamnya. Walaupun, Arab Saudi ada isu-isu berkaitan dengan perangai yang tidak menyenangkan, namun aspek agama adalah yang terbaik.

Ada kes baru-baru ni, ada 'pihak berkuasa agama' yang mengarahkan seorang wanita yang pakai polish nail, keluar daripada sebuah pasaraya kerana ia dianggap menyalahi undang-undang. Berita sini.

(Tugas pihak berkuasa agama: Melarang wanita memandu kereta, mengenakan pakaian hitam dari kepala hingga ke kaki, mengarahkan semua premis perniagaan ditutup semasa waktu solat)

Mengikut perbualan aku dengan seorang warga arab di sini, suatu ketika dahulu, wanita tidak bebas bergerak kemana-mana seperti dilihat pada hari ini.

Bagi aku, aku dapat menilai wanita di sini sudah berani menonjolkan diri mereka.

4 comments:

Hans said...

kenapa mereka tak dibenarkan memandu yer?

kawan aku pon kena tegur time die lawat family dia kat yemen. time tu dia klua dengan bini dia pegang tangan. nasib baik arab tu sound lek lok

tak boleh drive? uhuh...macam cerita yg fazura n jehan miskin tu kan.ape eh tajuk dia...

wahh..agak ketat jgk di sana ya..

apa khabar ipai? sorry, lama x singgah..busy huhu