Achik suruh update, aku pun update: Satu-satunya duit syiling yang ada kat sini

October 09, 2011 iPai 21 Comments

Salam

Dapat satu komen daripada Achik minta updatekan blog. Aku nak minta maaf sangat kerana tak dapat nak update blog selalu. Di sini aku mempunyai kekangan internet yang sangat parah. Tambahan juga masalah masa kerana di rumah, aku tidak dapat acess internet. Dan pada hari ini plak, hari yang menabjubkan, internet di office ni jadi ok.

Jadi hari ni nak cerita pasal duit syiling yang ada kat sini. Kalau di Malaysia, kita ada syiling 1sen, 5sen, 10sen, 20sen dan 50 sen. Haa, tapi kat sini ada 0.50 riyal je.

Comel tak syiling dia ? 
Haa, nak dapatkan sekeping ni pun susah tau !!


Kat sini semua barangan yang dijual di kedai runcit semuanya digenapkan. Jadi tak main laa sen-sen ni. Semuanya Singgit dua ringgit, tapi dalam riyal laa. 

Jadinya kalau di Supermarket atau Hypermarket, yang sen-sen tuh akan diberi makanan yang lain. Contoh, kalau total barangan yang dibeli adalah 23.70 Riyal. Ada baki 0.30 Riyal kan ? Cashier tuh akan bagi chewing gum atau gula-gula yang sama harga 0.30 Riyal. Atau pun, korang kena halalkan sen-sen tuh.


So, aku rasa Malaysia memang unik dari segi matawang !!!


P/S:
- Terima kasih wish daripada Syaza atas ucapan wish tahniah untuk konvo saya !!!
- Tahniah buat Alisya sebab dapat doodle comel. Dia kata mulut aku masin. Memang masin pun sebab, ada certain pipe yang rasa air laut =P 


21 comments:

Aemy Shamy said...

ohhh..mcm tu...kira unik jg la tu..setiap tempat ada keunikan sendiri kan..hehe..

EyqaLuvender said...

ho yeahhh!
sy bangga jd anak M'sia...
btw,tc there :)

hai ipai :)
thanks !!! yeaa saya kuatttt hehe

urmm, peliknya sistem kewangan diorg ekkk..xpa ipai, kmi memahami situasi ipai hehe

kalau ada msa, jgn lupa kongsi lagi cerita dr Jubail :)

Acik said...

haaa .. agaknya malaysia pun ikut org saudi genapkan 1,2 sen ke 5 sen terdekat!
lama2 genapkan ke ringgit terhampir ... x main sen2 lagi! heheeee

me suya said...

pelik nyer. xleh menabung la gitu :)

Bro ahmad said...

bro suka syling tu hmmm

siti kektus said...

orang sana saje tak nak bebankan rakyat bawak banyak duit syiling tuh. hehehe :p

0.50 riyal mcm 50sen la ek.... boleh beli ape? gula2? hee

malaysia unik yaa..:)


tahniah yaa dapat bekerja di negara orang..:)

Acik said...

kalu iPai kat M'sia, blh ikut pegi pameran buku tp iPai jauh di obesi, pegi makan nasi beriani lah! :)

Ana Farhana said...

keunikan tersendiri.. :)

Yumida said...

bw blk duit syiling 2 kt mesia..kasi frame

Hanie_Dew said...

iPai, iPai, iPai. lama tak nampak. kitorg rindu jgk la kan. kan.m'sia unik sebab apa? bole bgai balance kalau sen sen ke?

Afikah Aziz said...

syiling die comel je,bwk blk mesia ye ipai hehe

Jue said...

Malaysia byk giler jenis sen, ringgit smpi nak kna pulang blk kat bank negara hihi

weh aku slalu pe g blog ko dulu tp ko xde g blog kitaorg..jd aku give up ><~

oh pas Hanie pegi br dtg blog kitaorg kan..uwaaaaaaaaa sedih la camni

zuneta said...

laa....kat kedai runcit umah zu guna sistem cam gini la...yg sen2 berlebihan tu,dia ganti dengan nescafe yg pek kecik tu. yg tuk 1 cup...bertimbun kat rumah pek nesc tu je..

Hanie_Dew said...

ppssssttt...msa ko xde kitog gosip pasal ko.

http://juestan.blogspot.com/2011/09/ala-canggung_28.html

Hanie_Dew said...

sob..sob..iye iye kitorg paham.
now tenet kat opis ko dah ok?

Abg Stalker said...

updated la psl awek2 sana pai.. :P

Yatie Awang said...

bawa balik buat buah tangan untuk akak ek

Hanie_Dew said...

xpe.since tenet dah ok. bebile ko free bole sambg "Men are from Mars, Women are from Venus".