Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Thursday, October 27, 2011

Cari duit di Saudi

Salam


Ada yang bertanya, ‘Weh, kau kerja mana weh?’
Aku jawab, ‘Aku kat Jubail, Saudi Arabia.’
‘Wah, mesti dalam bidang oil and gas. Mesti banyak duit ni’

Ya, memang betul aku berada dalam industri oil and gas. Cuma yang korang kena tahu, aku adalah fresh grad dan peluang untuk masuk ke dalam bidang oil and gas ini sangat susah kerana kebanyakkan syarikat berkehendakkan orang yang berpengalaman paling minima 5 tahun.

Yang ingin aku sampaikan adalah, gaji yang aku dapat di sini, tak seperti digembar-gemburkan dan yang selalu korang dengar; ‘Gaji kerja kat Saudi mesti besar’. Gaji aku setanding dan seiring dengan bidang kareer di Malaysia. Namun bagi gaji seorang fresh grad, ia memang tinggi dan berbaloi.

Kelebihan yang ada di sini, aku tak perlu risau nak membayar duit sewa rumah dan membayar duit bulanan kereta untuk pengakutan ke tempat kerja. Tempat hiburan di sini sangatlah kurang, tiada wayang. Di situlah aku sepatutnya dapat menyimpan duit dalam pecahan yang tinggi. (Kononnya nak menyimpan le. Sekali dapat 1st gaji, keluar plak iPhone4 atau laptop baru =P.)

Apa-apa pun, kemudahan menghantar duit ke Malaysia sangat sukar. Perkhidmatan yang ada sangat terhad di mana kita kena longgokkan dan hantar ke satu akaun di Malaysia. Kemudian baru diagihkan kepada orang lain.

Dulu ibu aku pernah berpesan, hantarlah duit ke ibu bapa daripada sebahagian gaji yang kita dapat. Tak banyak pun takpe, janjinya ada. Bukan mengharapkan nilai yang banyak untuk membayar segala duit ibu bapa kita guna kepada diri kita.

Aku ada nampak Bank Al-Rahji kat sini, tapi malangnya tiada connection kewangan ke Al-Rahji di Malaysia. Namun tidak mengapa, inilah rintangan yang harus diharungi.

P/S:
- Alhamdulillah dapat rasa first gaji sendiri.
-  

17 ngomelan:

izfanora said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nasib baik ingat mak ayah kat Malaysia nie bila dapat gaji.. huhu..

ner tau, dah nmpk minah2 arab yang bermata cntik tue, lupa plak awek m'sia.. hihi..

laskar pelangi said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah! jauhnya dia kerja =) semoga baik2 saje kat sana :)

memang bagi duit daripada gaji kita tu adalah perkara wajib kan.. mereka bukannya mintak pun..tp sekadar bagi.sememangnya jasa mereka tak dapat dibalas dengan wang ringgit..dugaan la tu nak bank in duit kat keluarga.semoga dipermudahkan segalanya ...

atiyahkaman said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah gaji pertama...:)

aimie amalina said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

waaaaahhhh
keje kat sane ke?
alhamdulillah
murahnye rezekii =]




saya yg fressh graduate masih disini
huuu

::dAuZsHaNLeY:: said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wahh..cam seronok je dgr...
brp lama keje sana?

aNdi.Hanin::حنين نظوره said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

senang tak keje ngn org arab?

me suya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

seronokkan dpt pgg duet sendiri.. Gaji kecik ke besar, kita yg uruskan kewangan kita..pandai urus, cukup la kan.. siap berlebih kot nya nanti.. Take care pai~

Syafiqah Takiyudin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ipai! It's been a long time. Take care kat sana. :-)

hira said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sadisnya duduk sana. huuu.. alhamdulillah, dapat juga gaji eh? seronoknya~ :D

p/s: bila nak belanja saya? haha :p

SoLy SoLicious said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sonoknye dpt gaji fes kn ipai ^^

Ummi_R❀salici❀us said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sbar jelah.. jgn boros sgt :DD

Ezad Skytech said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

first gaji la yang paling kita tunggu kan...:)

hee...berapa lama kerja kat sana tu iPai..?

alif haris said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehe .. tgh loaded la ni .. ^^

hira said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

abang ipai kena tag! :D

http://zahiradzul.blogspot.com/2011/10/dunia-tag.html

asnizaziz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

alhamdulilah,untunglah dah keje. semoga berjaya!

siti kektus said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bestnya dah dapat gaji. tak pe. simpan je duit tu dulu, nanti mesti ada jln nak hantar ke malaysia kan. ;)

pijat said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

keje baik2 ye..blanja makan balik nnti :D hehe

close button
ShoutMix chat widget
Twitter Bird Gadget