Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Monday, May 2, 2011

Kenapa duk kat USM baru rajin update blog ??

Salam

Di saat aku menaip huruf demi huruf ini, aku berada di dalam salah satu bilik di Blok Jaya 5, USM Kampus Kejuruteraan. Hee, dah balik sini dah. Haa, jangan cakap aku sayang sangat kat USM ni sampai datang balik ye. Macam aku bagitau sebelum ni, esok aku ada taklimat WD. Harapnya semua berjalan lancar dan baik hendaknya.
Esok merupakan hari penentu sama ada aku akan masuk WD atau tak. Sebab taklimat ni akan diberikan oleh top gun daripada WD cawangan Thailand. Maka, segala isi taklimat itu boleh dikatakan akan effect seumur hidup aku. Lecturer penah bagitahu, jangan tergesa-gesa mencari kerja. Apa yang kita kena fikirkan adalah career building. Mungkin yang muda-mudi iaitu junior tak paham pasal ni, bila dah sampai peringkat macam mencari kerja, benda ni adalah sangat penting.

Contohnya, kita nak kerja, kita kena cari apakah bidang yang kita minat dan sesuai dengan personaliti kita. Contoh bidang yang ada, electronic (Macam WD), semi-conductor, oil and gas. Dan bila dah masuk syarikat pertama tuh, dah sethun dua kerja, bila kita keluar nak mencari kerja di syarikat lain, selalunya akan dipengaruhi dengan  syarikat pertama. Kerana pengalaman yang mahu digunakan di syarikat kedua, akan dipengaruhi oleh syarikat pertama. Kecuali, bidang-bidang spesifik yang akan diambil oleh syarikat, orang kata hot stuff.

Moral of the story rancang dan cari betul-betul pasal career kita. Serius sangat penting. You will not end up regret of doing it.

________________________________________________________________________________

Balik kepada main topic, aku sangat hairan kenapa laa kat rumah, aku lagi malas bukan facebook, blogging dan chatting compare to rajin membuat benda-benda tuh di USM. Haish. Pelik aku. Makin free, makin tak nak buat. Korang macam gitu tak ? Sebab tuh kan, kita jangan sesekali manjakan diri kita ni. Mostly lelaki, kita punya cakap, tak buat sebab takda masa, tapi bila ada banyak masa free tuh, memang tak buat juga. Jadi kita kena laa plan elok-elok supaya kita tak jadi malas. Cari something yang korang boleh isi masa. Dan dengan benda-benda itu, korang akan susun masa dengan baik. Korang rasa cam ne ?

Pergh teruk betul no. visitor blog aku. Aku akan cuba rajin nak update. Isi ada, malas nak taip je. Haish. Apa nak jadi dengan aku ni. uhuh.

________________________________________________________________________________

Apa yang aku buat selama aku kat USM/Penang yang dah masuk hari ketiga.
 Majlis Perkahwinan abg Afiq .. Tahniah !!

Keadaan Kampus USM Kejut yang kosong.. Cuba tengok, kereta d2z Savyy hitam masih ada.


 Ekspidisi makan kat pecallele

Updated on 3rd May 2011, Aidil request for the location of Pecallele
Jom makan kat Pecallele

Ekspidisi makan Tako Tao

9 ngomelan:

Syiera Bucuk said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sbb ble kat umah lg bnyk bnde nk wat..cthnye..merayap..ahakss..but,keep updating..chaiyok2..

Wani said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eh eh, kak sal~~~~

kami x mkn lg pecelele tu... =(

ps:awat naufal mnpak itam giler dlm gambaq tuh? hihihi

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

syiera ~ yang tuh betul juga

wni ~ saje je wat2 itam .. hehehe

Aidil Salleh said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kt mne tmpt pecelele tu...meleleh beb...HAHA..ekspedisi makan tako2 tu ape lak..grrr

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

uhuhuh .. aku dah update sikit link kat gambar pecallele tuh .. nanti leh laa pergi cari kedai makan tuh k ..

tako tuh cari kat floor LG kot, Jusco Queensbay. Kat area die jual sushi semua2 tuh .. uhuhu

aidakmal said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tako tao best!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hee ... best kan ? best kan ? sedap !

ladysheqa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eh ape maksud ko comment dlm blog aku tu?
btw pecelele mmg syoik!

d2z said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kereta aku mesti selalu jd mangsa..lol

close button
ShoutMix chat widget
Twitter Bird Gadget