Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Friday, September 30, 2011

Kuala Lumpur - Bahrain - Dammam

Salam

Malaysia: 10.46 AM
Jubail: 5.46 AM (Dah Syuruk)

Gulf Air di Bahrain 

Perjalanan aku ke Jubail adalah melalui Gulf Air dari Kuala Lumpur ke Dammam dan transit di Bahrain selama 4 jam. Perjalanan selama 7 jam tidak begitu penat sebab layanan Gulf Air ni sebaik MAS di Malaysia. Dalam kapal terbang yang sama tersempak juga dengan student Malaysia yang nak ke Mesir untuk Medic.

 McD kat Bahrain

Di Bahrain, aku sangat terkejut yang mata wang Bahrain Dinnar (BD)  adalah lebih tinggi daripada US Dollar. Aku ternampak handphone nokia X1 yang di Malaysia harganya RM 150 dan di Bahrain BD 15 sahaja. 


Dammam waktu malam 

Sampai sahaja di Dammam, Saudi Arabia aku dikejutkan dengan senario perangai pegawai imigresen yang sangat teruk dengan etika kerja. Yang aku perhatikan dan diberitahu oleh orang sini, orang Saudi Arabia sangat tidak menyukai bangsa asing, sama seperti kita, orang Malaysia tidak beberapa gemar dengan bangsa asing. Sambil-sambil pegawai ni cek passport, mereka melambatkan kerja mereka dengan berborak dengan rakan-rakan, melayan telefon dengan nak main sms dan pergi berehat di kawasan bilik.  

Aku dan kawan aku tersekat dalam barisan beratur, bediri tegak selama 8 jam. Kami sampai pukul 6 petang waktu tempatan dan keluar dari kawasan imigresen pukul 2.30 pagi. Pengalaman yang paling dasat untuk aku dan daripada staf syarikat aku. 

Tips berada di sini, ringankan memberi salam kepada orang arab. Kerana pada orang arab mereka amat suka bila dapat tahu kita daripada Malaysia (kiranya boleh jadi double standard antara orang Malaysia dengan bangsa yang lain). Seperti bangganya mereka bila dapat kenalan daripada Malaysia. Tetapi kalau untuk 1st impression mereka anggap kita seperti orang Nepal yang lain.


P/S: 
- Masih menyusun jadual aktiviti dan waktu tidur. 
- Hari ni Jumaat, hari cuti !! 
- Terima kasih kepada Cik Atirah atas hadiah pilihan kek harijadi yang aku buat hari tuh. Doodle ni lawa !!!
Thank you Athirah !!!


29 ngomelan:

putra87­™ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Waaa.. Dh smpai sana... gud luck nopal.. all the best...

Syafiqah Takiyudin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ALL THE BEST IPAI! (Y)

Iz.Eusof (Abg Stalker) said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pergh..pilih bulu.kuajaq pny arab.

nabilah_2908 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

oh pergi bekerja ya...ingtkan pergi haji..hehe..

take care ye di negara orang... :)

siti kektus said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

err. mcm tu skali dia layan. dasat2,

Bella Bell said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pernah gk dengar cerita org sana mmg cam tu.. :)

senyumSOYA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

abg nepal...err..silap..abg ipai..hehehe

jgn lupa beli tiket pergi balik saudi arabia utk saya lepas ni ya.. ^^"

SoLy SoLicious said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ole-ole jgn lupe ye..heeee

Afikah Aziz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah best nye dpt pegi sana,err tp xsuke bile layanan yg diberikan mcm tu sekali wuwuwu :(


lame xdtg blog ipai sbb masalah kesihatan,skg dh sihat boleh la BW cm biase hehe

me suya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

lepas ni bersiaran dr jauh la yer..pape pun kita keep in touch la yer.. :p

Bro ahmad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bro naik kapal terbang je tak pernah huhuu..bestnya

Aimifiqa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

waaa. alhamdulillah dah smpai. take care di sana

izfanora said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

doodle nampak muda.. :P

bestnyer jln2 luar negara.. kalau izfa yg g sana, xdernyer dier ingt nepal tau.. ipai je gitu.. hihi.. gurau2 jer..

Acik said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

lama x singgah sini! rupa2nya dah terbang k obesi saudara kita ini! :)
gud luck in whatever u do!

Aemy Shamy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

oh glad that you've safely arrived..you're so far away now. hehe. wish you have a better environment there..take care yeah :)

abglan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Wah iPai... lama tak ikut perkembangan ko, cayalah!!!

Green Apple said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

moga selamat di sana..

alif haris said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

perghh dah sampai bahrain :)

uish .. teruk betul dorang tu !

asnizaziz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

semoga selamat semuanya :)

[sutera kasih] said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam ipai..sorry, lama tak jenguk sini..rupanya ipai dh fly ke sana..tahniah ipai :)

jaga diri k fren !!

bestla dpt kenal budaya sana plak..

pengemis Cinta~ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

journey of life..;) kita dianggap nepal sebab lebih kurang sama irasnya..hehe

merahitujambu said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

jenuh nk pkr cmne gaya org pakai blazer..ahahaha..akhirnyaaa dpt jugak

[sutera kasih] said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@iPai:
hehe..mestilah..kurang dh member blog yg aktif huhu

Ezad Skytech said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

huuhh..da lama aq tak naik flight ni...teringin pulak...hee

berapa lama kat sana ni iPai..?

Yumida said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cantik la doodle tuuu

take care ipai...jgn sedih2 merantau kt negara org..kteorg olwes dekat ngn ipai lam blog nih

Alisya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

alhamdulillah...murah rezeki. all the best to you...

p/s: masin mulut iPai!
http://wardahalisya.blogspot.com/2011/10/dapat-doodle-dan-banner-yang-super.html

hamzah ian said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pergh... aku tak penah g oversea

Diana @ bilakukatacinta said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

erkk..mereka ingatkan kite nepal??..tp tuk wanita..kita kan bertudung..insyaallah dia dah tahu muslim..dan boleh agak kita dari asia tenggara.. ye tak?

Hanie_Dew said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cam orang nepal? omg. bagi salam baru dorg acknowledge la kiranya eh.

close button
ShoutMix chat widget
Twitter Bird Gadget