Kuala Lumpur - Bahrain - Dammam

September 30, 2011 iPai 29 Comments

Salam

Malaysia: 10.46 AM
Jubail: 5.46 AM (Dah Syuruk)

Gulf Air di Bahrain 

Perjalanan aku ke Jubail adalah melalui Gulf Air dari Kuala Lumpur ke Dammam dan transit di Bahrain selama 4 jam. Perjalanan selama 7 jam tidak begitu penat sebab layanan Gulf Air ni sebaik MAS di Malaysia. Dalam kapal terbang yang sama tersempak juga dengan student Malaysia yang nak ke Mesir untuk Medic.

 McD kat Bahrain

Di Bahrain, aku sangat terkejut yang mata wang Bahrain Dinnar (BD)  adalah lebih tinggi daripada US Dollar. Aku ternampak handphone nokia X1 yang di Malaysia harganya RM 150 dan di Bahrain BD 15 sahaja. 


Dammam waktu malam 

Sampai sahaja di Dammam, Saudi Arabia aku dikejutkan dengan senario perangai pegawai imigresen yang sangat teruk dengan etika kerja. Yang aku perhatikan dan diberitahu oleh orang sini, orang Saudi Arabia sangat tidak menyukai bangsa asing, sama seperti kita, orang Malaysia tidak beberapa gemar dengan bangsa asing. Sambil-sambil pegawai ni cek passport, mereka melambatkan kerja mereka dengan berborak dengan rakan-rakan, melayan telefon dengan nak main sms dan pergi berehat di kawasan bilik.  

Aku dan kawan aku tersekat dalam barisan beratur, bediri tegak selama 8 jam. Kami sampai pukul 6 petang waktu tempatan dan keluar dari kawasan imigresen pukul 2.30 pagi. Pengalaman yang paling dasat untuk aku dan daripada staf syarikat aku. 

Tips berada di sini, ringankan memberi salam kepada orang arab. Kerana pada orang arab mereka amat suka bila dapat tahu kita daripada Malaysia (kiranya boleh jadi double standard antara orang Malaysia dengan bangsa yang lain). Seperti bangganya mereka bila dapat kenalan daripada Malaysia. Tetapi kalau untuk 1st impression mereka anggap kita seperti orang Nepal yang lain.


P/S: 
- Masih menyusun jadual aktiviti dan waktu tidur. 
- Hari ni Jumaat, hari cuti !! 
- Terima kasih kepada Cik Atirah atas hadiah pilihan kek harijadi yang aku buat hari tuh. Doodle ni lawa !!!
Thank you Athirah !!!


29 comments:

putra87­™ said...

Waaa.. Dh smpai sana... gud luck nopal.. all the best...

ALL THE BEST IPAI! (Y)

pergh..pilih bulu.kuajaq pny arab.

nabilah_2908 said...

oh pergi bekerja ya...ingtkan pergi haji..hehe..

take care ye di negara orang... :)

siti kektus said...

err. mcm tu skali dia layan. dasat2,

Bella Bell said...

pernah gk dengar cerita org sana mmg cam tu.. :)

senyumSOYA said...

abg nepal...err..silap..abg ipai..hehehe

jgn lupa beli tiket pergi balik saudi arabia utk saya lepas ni ya.. ^^"

ole-ole jgn lupe ye..heeee

Afikah Aziz said...

wah best nye dpt pegi sana,err tp xsuke bile layanan yg diberikan mcm tu sekali wuwuwu :(


lame xdtg blog ipai sbb masalah kesihatan,skg dh sihat boleh la BW cm biase hehe

me suya said...

lepas ni bersiaran dr jauh la yer..pape pun kita keep in touch la yer.. :p

Bro ahmad said...

bro naik kapal terbang je tak pernah huhuu..bestnya

Aimifiqa said...

waaa. alhamdulillah dah smpai. take care di sana

izfanora said...

doodle nampak muda.. :P

bestnyer jln2 luar negara.. kalau izfa yg g sana, xdernyer dier ingt nepal tau.. ipai je gitu.. hihi.. gurau2 jer..

Acik said...

lama x singgah sini! rupa2nya dah terbang k obesi saudara kita ini! :)
gud luck in whatever u do!

Aemy Shamy said...

oh glad that you've safely arrived..you're so far away now. hehe. wish you have a better environment there..take care yeah :)

abglan said...

Wah iPai... lama tak ikut perkembangan ko, cayalah!!!

Green Apple said...

moga selamat di sana..

alif haris said...

perghh dah sampai bahrain :)

uish .. teruk betul dorang tu !

asnizaziz said...

semoga selamat semuanya :)

salam ipai..sorry, lama tak jenguk sini..rupanya ipai dh fly ke sana..tahniah ipai :)

jaga diri k fren !!

bestla dpt kenal budaya sana plak..

journey of life..;) kita dianggap nepal sebab lebih kurang sama irasnya..hehe

jenuh nk pkr cmne gaya org pakai blazer..ahahaha..akhirnyaaa dpt jugak

@iPai:
hehe..mestilah..kurang dh member blog yg aktif huhu

Ezad Skytech said...

huuhh..da lama aq tak naik flight ni...teringin pulak...hee

berapa lama kat sana ni iPai..?

Yumida said...

cantik la doodle tuuu

take care ipai...jgn sedih2 merantau kt negara org..kteorg olwes dekat ngn ipai lam blog nih

Alisya said...

alhamdulillah...murah rezeki. all the best to you...

p/s: masin mulut iPai!
http://wardahalisya.blogspot.com/2011/10/dapat-doodle-dan-banner-yang-super.html

hamzah ian said...

pergh... aku tak penah g oversea

erkk..mereka ingatkan kite nepal??..tp tuk wanita..kita kan bertudung..insyaallah dia dah tahu muslim..dan boleh agak kita dari asia tenggara.. ye tak?

Hanie_Dew said...

cam orang nepal? omg. bagi salam baru dorg acknowledge la kiranya eh.