Cara membuat engsel kepala Danbo papercraft

September 08, 2011 iPai 40 Comments

Salam



Hee, ada juga orang search cari cara nak buat engsel sahaja. Menarik betul. Tapi tak pe, untuk mereka ini, aku buatkan satu post khas untuk mereka (lagi-lagi mood tengah ke laut ni =P )

Jadi untuk Cara membuat engsel kepala Danbo Papercraft ni adalah seperti berikut; 


 Potong bahagian 15 dan 14 (print di  Model Danbo daripada Yuiiwae), untuk membentuk 2 silinder sederhana


 Potong bahagian 13, dan biarkan 2 hujung tidak bergam seperti dalam rajah.


 Masukkan silinder sederhana kedalam bahagian 13 dan gamkan pada hujungnya


Potong, bahagian 12 dan gamkan pada kedua-dua silinder


 Gamkan engsel kepala Danbo ni pada tempatnya.


Untuk maklumat lanjut untuk membuat Danbo secara penuh, sila ke
Cara-cara nak dapatkan Danbo degan harga RM3.60 | Papercraft Danbo

Dapatkn set Danbo in Pink 

40 comments:

bile ipai nak buatkan tuk kite 1 n?..heeeee

iPai said...

heheh .. ala ... soly nak satu ke ?

nak komen jugak walopon tataw nk ckp pe...


iPai ckp sy rindu iPai?

saya pon tataw nak jwb ape utk itu


huhuhuuhu...

Bro ahmad said...

pakar danbo..nak buat jumpa ipai je..pro...:)

Freaky said...

danbo danbo... hehe mcm origami lak aku tgk

Why lah so creative kau ni? *jealous much* :P

salwaismail said...

haha kreatif!
#tak faham jugak mula-mula tu.

Bella Bell said...

macam buat origami je.. heee :D

ipai sifu danbo ku :P

siti kektus said...

tak berkesempatan nak print lagi lah dondo tu. tak pe, nanti aku nak try jugak. haha ;p

miszLeyaT said...

hahaha...engsel...siang tadi pon ade bertanya2 dengan encik google untuk mencari cara membuat engsel jugak...tapi menggunakan 3D software la...ngee ^^

Yumida said...

DANBO tu utk ape?

izfanora said...

per kata ipai bagi kt kwn2 yg baik2 nie sorg satu.. :) hihi..

teha said...

wah ! menarik :)

Hans said...

bro
buatkan untuk aku 1
hehehehe

Ezad Skytech said...

dari dulu aq nak try buat danbo ni..tak terbuat sampai sekarang..hee

lupa nak buat, haha

Aimifiqa said...

waaa. tak buat pun lg.

anismelon said...

rajin betul lah ipai nie..hehehe..anis xbp nk minat..

Acik said...

peminat danbo tegar la ni ... kehkehkehhhhh.
tak per, teruskan ... :)

alif haris said...

smart doe :)
kreatif !

iPai said...

@munira hashim
err .. cenggitu, kita pon tak reti nak cakap pape laa .. heheh

iPai said...

@Bro ahmad
hahah .. tkde pro laa .. ni tolong illustrate gambar cam ne nak buat je

iPai said...

@Freaky
hee, origami lain sikit rasanya ..

iPai said...

@Syafiqah Takiyudin
er jangan laa jeles .. ni saja2 buat je ..

iPai said...

@salwaismail
er .. susah nak paham ek .. hehe

iPai said...

@Bella Bell
er .. boleh juga laa jadi origami tuh .. hehe

iPai said...

@[sutera kasih]
halamak .. cam ne leh jadi sifu plak ?

iPai said...

@siti kektus
try try try !!! all the best sitik

iPai said...

@miszLeyaT
wah 3d sofware .. macam autocad laa plak .. hehe

iPai said...

@Yumida
erm ni patung mainan .. heee

iPai said...

@izfanora
hee, izfa nak juga ek ?

iPai said...

@teha
try laa teha !! hehe

iPai said...

@Hans
hee, hans, tengah malas2 laa .. heee

iPai said...

@Ezad Skytech
belum sampai seru lagi tuh .. nanti bila ada serunya, buat laa .. hehe

iPai said...

@sergeant keroro
haha .. ni kira mengingatkan kembali .. hee

iPai said...

@Aimifiqa
hee, ni kira post mengingatkan .. hehehe ..

iPai said...

@anismelon
takde laa rajin, ni try2 je .. skrang dah malas dah .. heee

miszLeyaT said...

Kire rakan-rakan autocad jgak la...Saling berkaitan apabila diperlukan...hehe...Act. pakai Autodesk Maya Software n kadang2 Autodesk 3Ds Max..pernah dengar kan..

iPai said...

@miszLeyaT
penah2 .. wah .. software berat tuh .. pernah install autocad plant 3D utk design project .. sgt berat ..