Jaga mulut kau ye !!

September 16, 2011 iPai 35 Comments

Salam


Aku tak banyak cakap tapi, 

Aku rasa mulut aku celupar

Takla secelupar orang yang mulut celupar

Tapi 

Benda yang keluar daripada mulut aku senang sakitkan hati orang

Tajamnya seperti macam mata pisau


Mungkin sebab aku terlalu rushing kepada objektif/mesej yang aku nak sampaikan

Sehinggakan aku skip semua ayat-ayat bunga dan ayat-ayat tapis yang perlu digunakan


Aku minta maaf sebab ia kelemahan yang sedang aku baiki


Terlajak sampan, boleh diundur
Terlajak kata, cam na nak reverse ? 

(Lagi-lagi kalau tercakap kat orang tersayang)
Ahli keluarga dan bakal ahli keluarga 


P/S: Salah satu puncanya adalah sebab kurang sabar dalam benda yang ingin dikecapi. Adeh, cam ne nak setel hal macam ni ye ? Siapa ada tips

(Autopost lagi) 

35 comments:

Aimifiqa said...

sabar ye. kene susun ayat elok2 sebelum berkata-kata. fikir pro dan contra. hihi

petua die, mulut kene seiring dgn akal,.. teehee..

xpun guna penapis teh.. heeee

EyqaLuvender said...

yeah,think b4 u talk...
nway,b'ckp bnd yg perlu shje...kalo tade idea n rse nk merapu,better dieam...takpon type je entry kt blog...ngeh3~

Green Apple said...

tu pasal jgn gelojoh.. heeee

Acik said...

heheheee ... agaknya kena latih diri supaya jgn banyak cakap. walaupun hati menjerit nak berkata2, diam dulu ...
setelah dirasakan sesuai n perlu, baru cakap!
x lah kuar ayat2 yg x wajar ...
kan, kan, kan?
tp x pe, pengalaman tu sumer mematangkan kita .. bincang lagi utk menjernihkan suasana kalu dah keruh! jgn biarkan berlarutan! manusia tak pernah sepi drp berbuat silap ... :(
gud luck!

setuju dengan pendapat acik kat atas ni.. hurm..semoga semuanya jernih semula ye...

Cik Aish said...

huhu...tkpela..pasni kene la hati2 bila bercakap

me suya said...

apa-apa pun kena sentiasa fikir dulu sebelum cakap..dan sentiasa ingat.. apa yang kita nak cakap tu xsemestinya penerimaan orang tu sama dengan penerimaan kita.. :)

cik najihah said...

opsss kenape kah

Luqeem™ said...

aku dulu suka cakap melepas..hhu..tp skrang aku suka fikir dulu smblum cakap..wlupun lmbat respon tp bgus..sbb kita jga mulut

Aemy Shamy said...

there's a very important thing in real life. it's called filter. use it before we talk.

calm down, k... :)

celupar ke?takde pun...

biasalah,mulut tak leh kawal kan
bila kita biasa cakap yg baik, yang baiklah akan keluar, sebaliknya pun camtu

apa boleh buat laig...mintak maap lah ..sungguh-sunguh..explain from A to walaupon mcm amat susah....kena jugak buat. Daripada menda berlanjutan

Budak USM said...

Salam. Betoi ka gambaq kat header tu 18? Masa saya first2 nampak, macam laki orang aka orang berkerjaya yang matured dan berjaya dalam hidup (ini satu pujian, bukan tohmahan)

Ok, takdak kaitan dengan entry..

erkk..knp ni ipai?

tips?
perkara2 cmni xda tips..
semuanya dari diri kita sendiri
samada kita dpt kawal perasaan seiring dengan lisan kita

mmg kdgkala kita xdpt nk kawal percakapan ketika marah..tp berusahalah kawal sebaiknya..
huhu..

Jue said...

Sama la kita. X byk bckp tp skali tckp, bole tluka jugak hati org yg mdgrnya

Slalunya aku akn cuba diamkan diri, buat bodo. Kalau aku jawab skali pun, aku akn guna ayat yg 'sopan'

hahaha. hebat.tak banyak cakap, tapi sekali keluar, mau mati semua kat depan. hahahaha.

anyway, bw here. hehehehe. salam sahabat ;)

New Entry : 5 Website Dan Blog Yang Cool Habes

hira said...

think before you drive. huehue. fikir dululah sebelum cakap tu. banyak-banyakkan mengucap kalau orang yang bercakap dengan kita mengguris hati dan perasaan.

senyumSOYA said...

ehem..ehem...bakal ahli keluarga..heheheh..

hntaq kad kawen na pas ni.. ^^"

fikir dulu sebelum buang..
errr..ada kena mengena x? ^^!

hai ipai...saya menjenguk.jgn marah2..tak baek....=]

This comment has been removed by the author.

bnyakkan berdiam diri..mungkin dgn cara 2 bleyh kawal mulut kita 2 dri ckap yg x sspatutnya...

Ezad Skytech said...

kadang2 mulut ni memang tak boleh nak dikawal bila marah ni...

sebab tu seeloknya kita kena fikir dulu sebelum cakap..huhu~

Ipai kenal JalalRet?
Dia kawan baru Ila..
Jom jadi Follower dia..:)

Kalau Ipai dan yang lain2 sudi..Meh masuk link dia kat sini..

http://blogakufadila.blogspot.com/2011/09/jom-follow-kawan-baru-saya-nanti-dia.html

dhiera said...

eloknya berfikir dulu sebelum bercakap~
kalau dah terlepas cakap benda yg kecik kan hati orang, elok lah minta maaf dan terangkan duduk perkara yang sebenar dengan berhikmat~ insyaallah mereka akan faham

anismelon said...

anis kadang kadang pon cakap main lepas gak la..tapi sekadar gurauan je..terasa hati anis minta maaf balik..huuuu

Addin said...

kena sentiasa berfikir dulu sebelum nak cakap & sabar :) insha Allah

alif haris said...

aku rasa kau okay je ipai :)

nak bercakap pastikan lidah anda connected to brain..:)

Yatie Awang said...

kena berfikir dulu sebelum berkata2 tu...InsyaAllah...secara perlahan2 kita boleh atasi

ohh ipai baru smpai yekk..
tu la pasal, sy xpuas hati jgk, nk jgk bg setel problem feed url tu hehe

pasal tips tu, xdala tips sgt..semua tu terpulang dr diri kita..ipai jgnla pk over sgt k? boleh muhasabah diri tp jgn smpai buat diri tension :)

Yumida said...

bila somebody bercakap..try focus sebaik mungkin..kdg2 bila kita x focus..kita cpt salah faham...2 yg bt kita cpt melenting...

siti kektus said...

entah lah. aku pon sepesen yang main lepas je cakap. hmm. ;(

Hanie_Dew said...

fikir dulu baru cakap. jangan cakap dulu pastu baru fikir. tu yang jadi telajak kata tu.

xpe la..plg tdk pun ko ada la kesedaran lps da mrh2,da terlepas ckp ke.penyesalan dlm hati.