Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Saturday, September 10, 2011

Cukai perkhidmatan topup sebanyak 6% bermula 15 september 2011 | Aku kata apa ?

Salam

Huu, semua kecoh pasal 6% topup yang akan dikenakan mulai 15 September 2011. Cuba try tengok Senarai harga kad tambah nilai, harga semasa dan harga barunya.

 Sumber daripada Laman Web Hotlink

Aku kata apa?
  1. Aku perasan mulalah semua nak salahkan kerajaan dan nak marahkan kerajaan pasal peratus cukai yang naik. Aku di sini bukannya pro atau menentang kerajaan tentang benda ini. Sebab aku sendiri tak tengok bukti-bukti jika ada pihak tertentu yang menyeleweng duit cukai ini. Kalau ada yang tunjuk bukti kat aku, aku akan mempertimbangkan untuk percaya. Walaupun banyak anasir luar yang mendakwa ada pihak tertentu akan menyeleweng duit-duit ini, tapi kita tidak berhak menuduh. Kalau betul nak cari kebenaran, selidik betul-betul (Sekali lagi, aku berkata bukan nak memihak pada mana-mana, aku neutral)
  2. Tapi pada masa yang sama, aku bukanlah nak menunjukkan yang aku kaya sehinggakan peratusan kenaikkan cukai ini tidak menggugat kewangan aku. Walaupun ia naik sedikit, 30 sen, 90 sen, ia tetap duit. Maka, aku nampak ini adalah peringatan kepada sendiri untuk cuba berjimat dan mengurangkan aktiviti SMS menggila ni.
Korang kata apa pula

P/S: Tengah nak pergi jalan-jalan. Heee. Autopost je. 

48 ngomelan:

senyumSOYA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hohoh..saya tak mampu nak bayar 6% tu...JPA blom masok ipai...

makin giat la operasi meminta topup dari abang2 yang blom kawen..errr..^^!

teha said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

errr.. xyah cukai xbole ke ? hahhaa !

Ezad Skytech said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kena berjimat je la..tu yg terbaik..(^^,)

munira hashim said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

6% or 0.6..darab 100 kali topup rm10
0.6x100=rm60 hinggit..

kerajaan memang BAIK..

iPai~mood berblogging da ade balik ek?hehe

Shaherah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sgt tak awesome kan.. T_T

Luqeem™ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku salahkan telco..sbb dulu smua mhal2..call 30sen seminit..skrang 15sen smnit..tpu helah telco..

lpas tu kata x boleh nak tahan dgn tax 5% tu..

EYFAalias said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya kata : "ALAH BELI HANDPHONE MAHAL2 TOPUP TAMBAH 60SEN JE TAKKAN TAK MAMPU? APA CELUP?" hahahaha

uwmaisarah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ohhh -.-

wondering : adakah aku akan berjimat? :/

haha.

Yumida said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betol tu ipai..mmg disokong 100%. kita yg manage duit kita sndri..even keraj x letakkn cukai tu pon..sikap yg ska mbazir pn tetap sm..

cuma kesiankn pd ibu bapa yg dok kt kpg...harga topup pasti bertambah tinggi...

Bro ahmad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

belum conform naik..tak yah risau..ipai

siti kektus said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kurangkan bermesej lah jawabnya. huhu

~~Ticer Wann~~ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hmm... hal ni susah nak cakap... Ticer selalu buat call.. so kenaikan tu sket sebanyak dirasai la jugak... apapun harap kerajaan dapat cari solution yang baik untuk rakyat... kadang2 kena pikir pasal org yang agak rendah kedudukan kewangannya jugak.. ni pendapat je la..

Jue said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Den mmg bongang skit sbb dahla mknan kna tax hotel pun dah 16% adoyai

Zmn skrg bila duit agak donang dicari, brg pulak mahal =)

mcm kata ipai, mmg x effect poket tp still trasa kan lbh lg bila jita nak bljr bjimat

fathiahRAIHANA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

terima saja la benda nk jadi
at least lepas ni tak membazir kredit suka2 hati
radiation henset tu pun kurang kena diri hahaha
positive habeh.

Acik said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

penat ler buat matematik ni ... :(

Nor Fadila Rosli said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya dah kata dalam entry ni..

http://blogakufadila.blogspot.com/2011/09/tax-6-untuk-topup-apa-kata-anda.html

jadi xnak kata apa-apa dah..

erm, cik Ipai Neutral bagus..:)
tak memikirkan ada penyelewengan pun bagus..Macam ila cakaplah.. ade duit banyak-banyak pun pergi habiskan untuk buat bende xdepedoh buatpe nye..(istana yang bernilai jutaan)..

kalau untuk kita bersama oklah... hurm..fikir2..:)

anismelon said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

anis xfikir ape pon..nak naik pon naik la..jagan telan kdt anis tanpa sebab munasabah udah..weee

Anif Abdullah| AA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kena berjimatla lepas nih..huhu

*aku pon di pihak neutral gak :p

[sutera kasih] said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ntahlah...setakat ni sy tak kesah sgt sebab jarang nk topup..tp kalo dh start kerja & berkeluarga, mungkin akan marah jgk sebab mcm membebankan uhuhu

asnizaziz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

huhu, memang kena berjimat la pasni, tapikan org dok bising psl ni, tp fastfood sume ade tax, mcm kfc, mcd, but still org still beli, tak complain pon..kan

Aemy Shamy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kita kena pandang ke arah positif..ni slh 1 cara utk tingkatkn pendapatan negara kan..hehe..tp belum smpai 15hb lg dah ada kedai yg letak hrga rm10.50 utk rilod dg..huhu..

Acik said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

apa-apa ler iPai ... acik ikut jer! memang hanya mampu ikut jer pon! :(

SoLy SoLicious said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sgt mnyampah sbb kedai byk xjual topup..adakah depa sorok topup?

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@senyumSOYA
uhuhuh .. takpe2, nanti masuk laa .. tp nanti dah masuk jgn tak berjimat cermat .. uhuh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@teha
pon boleh juga .. heheh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Ezad Skytech
betul tuh .. kalau berjimat cermat laa lagi elok kan ?

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@munira hashim
er. bila munira kira macam tuh macam banyak laa plak .. uhuhuh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Shaherah
totally tak awesome .. tpi dah cancel kan ? hehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Luqeem™
tipu helah telco atau kerajaan .. upss .. sudah menghasut dah ni .. heheh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@EYFAalias
hee, hp eyfa kan lagi terbaik skrang ni .. uhuhuh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@uwmaisarah
heee, ramai ye takkan berjimat kot .. heheh .. tu yg ada orang rasa macam cekik darh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Yumida
haa, betul kan ? kesian tau ibu bapa .. yg anak2 kecik2 ni banyak takleh pk matang lg ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Bro ahmad
uhuhuh .. dah cancel kan ? yeay !!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@siti kektus
kalau lagi meningkat cam ne ? hehehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@~~Ticer Wann~~
betul juga .. kene fikir secara menyeluruh ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Jue
tu laa belajar jima betul2 ni

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@fathiahRAIHANA
terbaik .. positif tuh ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Acik
er .. matematik .. kira sikit2 je .. dalam jadual tuh dah kira siap2 .. hehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Nor Fadila Rosli
hee .. saya fikir, tapi senyap je .. hehe .. takleh cakap dalam blog, nanti kene gam .. hehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@anismelon
wah ni betul juga kan ... menang membeli, menang memakai

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@[sutera kasih]
betul tuh .. kalau setakat tgh muda2 ni, boleh lagi laa

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@asnizaziz
hee, pada permulaannya orang bising kot .. n yg macam fast fud tuh memang awal2 lagi ada tax, orang pon tak pasan ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Aemy Shamy
aik .. belum konform lagi dah leta harga .. dasat betul .. ni dah cancel, jangan ada lagi tanda harga tuh .. uhuh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Acik
hee, macam penat plak achik ni .. hee

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@SoLy SoLicious
sorok ? ni mesti ak dapat untung masa naik nanti .. ish3 .. dasat juga kalau ada yg kene sorok

.izzati liyana. said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya tak tahulah kenapa saya mcm tak kesah. sbb da kurang sikit kot topup2 ni. maklumlah, busy kan. hehe. adelah tu gunanya. tak boleh lah nak salahkan kerajaan. mesti mereka dah fikir semasak-masaknya ape yg patut dibuat.

Ummi_R❀salici❀us said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tak kisah pun,,,sbb jarang guna kredit,
tpup rm5 sebulan belum tentu habis, untung ada uox :)

fikir positif ma... kita tak tau kerajaan nak wat apa dgn duit tu kan...baik jimat kredit tu, menabung utk masa depan...haha~ ;p

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@.izzati liyana.
owh bz ye .. ok aal tuh .. palg kurang izzati tak perlu fikir kat part tuh

close button
ShoutMix chat widget
Twitter Bird Gadget