Adakah ia alasan semata-mata ?

August 12, 2011 iPai 60 Comments

Salam

 Sesi panaskan badan sebelum berblog semula. Hihihi (Gelak comel)

Jangan menyalahgunakan contoh yang kita nampak, baca dan dengar untuk membenarkan apa yang kita lakukan.

Contoh:

Lelaki perlu balik ke rumah untuk berehat daripada bekerja seharian. Tapi ia tidak boleh digunakan sebagai alasan untuk berehat sepanjang hari di rumah.


Kepentingan wanita meluahkan perasaannya kepada orang lain sememangnya tak disangkal lagi. Tapi ia tidak boleh digunakan alasan untuk sentiasa mendapatkan kepentingan perhatian dan meluahkan perasaan bila-bila masa yang dia nak tanpa henti.


John Gary- Men are from Mars, Women from Venus
(Yang aku translate sendiri, kalau salah translate, bagitahu ye)


P/S: Jangan gelakkan aku baca buku ni ekh. Tapi statement ni buat aku tersenyum laa. Hampeh betul. Adakah kita sentiasa mencari alasan untuk membenarkan apa yang kita lakukan ? Lepas baca 2 m/s aku stop, sebab nak terkenangkan statement ni. Hahaha. Lawaknya. (Kalau aku sorang je rasa lawak, mesti aku yang gila ni. hahah)

Korang, terima kasih atas nasihat yang diberikan. n_n


60 comments:

izfanora said...

hahaha.. ipai, kamu terlalu tertekan sampai jadi mcm nie..

cth boleh dijadikan pnduan, tp kita bukan individu di dalam cth. kn buat ikut kesesuaian kita.. :)

haha, betul. aku setuju! XD

Afikah Aziz said...

yup ika bace pun leh senyum,terasa pun ade keh3x :P

alif haris said...

har har har :D' betul2 ^^

MamaEma said...

kalau gelak pun bukannya nampak kan..

siti kektus said...

kawan aku kata bukutu seronok. tapi tak sempat nak baca lagi.

siti kektus said...

haha. sampai ketawa sensorang ni dah kes bahaya je. :p

Bro ahmad said...

tak tau buku apa tu ipai hmmmm

Unna said...

erk, buku ape tu ipai? tak pernah dengar pn -.-'

jgn risau. ianya lawak :D
*taknak ckp ipai gila* hikhik

dah lama nak buku ni T__________t

ipai, tolong post apa yg dbaca tu :P

senyumSOYA said...

ipai..pasni try bace part laki suka duk dalam gua..hehehhe...saya baru bca sket sbb tu x bley nak review =.=

huwaaahuawaa... speechless..ipai bce buku tu..OMG..hehehee

YEAY! IPAI IS BACCKKK! BTW, AKU BACA GAK BUKU TU! XD

Tea Dno said...

ayokk ipai.. memang dah gila ni.. haishh laa.. ==,

Acik said...

Bagus ... teruskan bacaan! :)
kita ni kan aliens, org planet Mars n Venus! :)

zuneta said...

minat mmbaca rupanya...kelakar jga statement tu, tak de la ipai gila...tapi terperasan header..ada cam yg tak kena!!! hahaha...yg tu paling kelakar...penangan hari tu, sampai header pun dah kena ada info ttg UMUR!!! seriussss lawak...

ipai, cek email ^_^

alasan lebih banyak dari tindakan

Aemy Shamy said...

buku tu...sucks. haha. sy x suka baca buku tu..ntah la, mcm nonsense :p no offense. kdg2 klu terlampau ikut rules utk buat something, bnda tu akan jd spoil..so better jd diri sndiri, buat ngan cara sndiri & yakin..& tgk hasilnya.. :)

Acik said...

alasan iPai, alasan!
:)

hahahah blh tahan contain...buku tuh (ciss mcm aq bce jer..)hahah dgr kakak cter blh tahanlah..

Hans said...

setuju juga
:-)
eh,bro..burung tu kacau tul aku baca :-)

ipai tu buku ape eh ? huhoho :B

jgn bg alasan HAHA

iPai said...

@izfanora
haha .. tak tertekan .. tp menggembirakan hari saya !!! hehe

eh izfa bukan cam tuh ekh .. bagus laa cam tuh ..

iPai said...

@sergeant keroro
aik .. ada pengalaman ke ? hehe

iPai said...

@Afikah Aziz
ups .. sori2 .. tak sengaja .. harapnya kita beringat r .. sebab saya rasa secara keseluruhan saya terasa pasal alasan tuh ..

Ezad Skytech said...

betul tu..kalau penat macam mana pon tu bukan alasan tak nak buat apa2..nak berehat je..alasan je tu..hee~

belum bace lg...nak try bace..mana tahu dpt perspektif berbeza dr apa yg kita tahu...ttg lelaki..ttg pompuan

Acik said...

iPai sudah kena tag:
http://pimpintangan.blogspot.com/2011/08/kami-datang-nak-duit-raya.html

EYFAalias said...

buku apa ? errr. tak suka baca buku. huhuhu

me suya said...

waaa rajin pulak ipai translate kan..
apesal nak gelak pulak.. abca lah apa2 pun Ipai. membaca itu amalan mulia kan?

hahaa..bagusnya ipaii!!!

tp mish setuju denga yang lelaki tu. hehe

Ubey said...

dulu ad bli buku ni 2nd hand. mayb x masuk ngn sy, jual kat kwn. hehe. bce smpai abes le. wt review

iPai said...

@alif haris
kau buatkan aku nak gelak lagi laa .. adeh2 ..

iPai said...

@MamaEma
er tak nampak ekh .. ops .. heheh .. gelak sopan laa cam tuh

iPai said...

@siti kektus
yup2 .. aku tgh stat slow2 ni .. setakat ni pening baca buku tuh ..

iPai said...

@siti kektus
nanti kalau masuk hospital sakit gila, lawat ye .. hehe

iPai said...

@Unna
eh tak pernah dgr ek .. nanti kita review k ..

iPai said...

@[sutera kasih]
nak saya review chapter by chapter ke ? hehe

pehh baca buku tu hahaks .. emm ntahlah nak ckp cane , belum khatam sepenuhnya lagi , kdg2 boleh guna pakai kdg takk..

iPai said...

@senyumSOYA
hehe .. sudah baca 2 bab dah .. hehe ..

dah boleh stat buat review bab by bab kot ..

iPai said...

@SoLy SoLicious
owh well .. wakakak .. kelaka laa plak ..

iPai said...

@Syafiqah Takiyudin
hehe .. apa lgi .. review r .. hehe

iPai said...

@Tea Dno
hamboi .. macam nak sgt je .. hehe

iPai said...

@Acik
a ah .. achik pon alien .. hehe

iPai said...

@zuneta
hehe .. statement tuh daripada buku..

n statement kat header tuh statement daripada hati .. hahahah

iPai said...

@[sutera kasih]
ai ai mam ..!!

iPai said...

@nurathirahkaman
yes .. itu cuba diketengahkan ..

iPai said...

@Aemy Shamy
wah .. nice .. terkejut dgn amy ye respon .. tp bgi saya bagus je rules2 ni .. amik basic rules je .. yg lain2 n contoh dalam buku tuh tak semestinya kena ikut kan ?

iPai said...

@Acik
hee, saya laa tuh ..

iPai said...

@Zulqarnain Musa
ada orang tukang baca, ko dgr pon ok gak .. jimat masa tuh .. hehe

iPai said...

@Hans
eh kacau ek .. halau dia .. shuh shuh !!

iPai said...

@Faidhatul Arfah
hee, buku tuh, buku tips memahami respon daripada lelaki dan wanita .. nanti cuba try baca .. best woo

iPai said...

@[sutera kasih]
tak bagi !! hehe

iPai said...

@Ezad Skytech
hahah .. ops, aku terasa .. hahah .. tu laa pasal .. leh je wat sikit2 kan ..

iPai said...

@Diana @ bilakukatacinta
betul2 .. saya pun nak baca sebab nak dapatkan prespektif lain .. menarik woo

iPai said...

@Acik
baiklah .. saya jawab




dah !!

Tea Dno said...

eh ipai.. taknak taknak.. mencuakkan je nanti.. ;p

abglan said...

Tergelak sorang? sila jauhkan diri dari khalayak ramai, kang orang pandang smacam...