Bersukan di bulan puasa

August 14, 2011 iPai 64 Comments

Salam

Hee, hye korang. Walaupun aku menyepi, tapi hari-hari aku jenguk blog ni. Rindu sebenarnya. Rasa nak menaip, nak share something, tapi bila dilihat kepada bilangan komen yang tak berbalas, aku rasa cuak. Aku nak ucapkan terima kasih kepada rakan blogger yang memberi nasihat. Sekurang-kurangnya, nasihat yang diberikan tuh aku leh guna untuk memaafkan diri sendiri aku yang tak sempat blogwalking. Terima kasih korang.


Hari ni cuma nak share pasal bersukan di bulan puasa. Agak-agak kalau kejap lagi korang pergi jogging sekitar kawasan rumah korang, ada tak orang nak panggil korang gila tak betul ? Hee. Agaknya sebab mentaliti orang ramai menganggap tidak logik bersukan di bulan puasa. Padahal boleh je. Dalam TV3 hari tuh, ada share pasal bersukan lepas solat terawikh. Haa, tapi macam mana kalau bersukan waktu petang ?


Dulu aku rajin laa bersukan waktu petang, sekarang jadi tak berani sebab kat Lake Garden kat Seremban tuh tak de orang je. Takut aku kot-kot kena rogol culik. XD


Haa nak tahu aku bersukan apa waktu petang. Aku bersukan, untuk latihan;
Basket ball

Sebenarnya, aku ni kaki bangku (malu beb nak ngaku). Tak reti nak main bola sepak ok. Futsal tuh lagi laa (takde darah atlet dalam diri aku). Kalau basket ball ni kira aku minat lagi laa nak main. Tapi aku takde laa terer mana. Takat main dengan member-member, 3 pointer boleh laa, kalau main masuk pertandingan, awal-awal dah kena tendang.


Aku belajar main basket ni masa tingkatan 4, masa mula-mula masuk sekolah asrama. Kononnya mitos, kalau masuk sekolah asrama ni kena ada satu sukan yang korang main hari-hari. Minggu pertama aku try ragbi (Jangan main-main beb, aku tau juga laa basic passing ragbi tuh. Hahah), tapi sejak kena hempap dengan senior badan besar, aku tarik diri. Senior pun macam suh aku cari game lain. Maka aku try laa Basket Ball.


Pada bulan puasa masa tingkatan 4 tuh, aku start training intensif untuk basket ball. Walaupun puasa, tiap-tiap hari kitorang kena;

#1 Lari keliling court 10 round



#2 Larian touchdown
Cara larian:
Mula daripada 1, lari ke point 2, sentuh garisan guna jari/tangan
Patah balik ke 1, sentuh garisan
Seterusnya ke point 3, sentuh garisan, 
Patah balik ke 1, sentuh garisan
Dan seterusnya sampai ke point no 7
Takleh stop dan set ni diulang 3 kali.



#3 Latihan drible (bawa bola) keliling court
Bawa bola pun ada caranya juga. Jadi kena la latih nak bump bola tuh
3 set juga


#4 Latihan lay-up
Lay-up ni adalah salah satu cara nak shoot, dengan cara mengarahkan bola ke papan gelung.

Setiap orang kena shoot, cam ni, kalau tak masuk kena bumping 5 kali, lepas tuh sammbung balik


Bila habis semua ni terus main satu game. Pergh, bila teringat balik memang penat dan tak sangka plak dulu boleh buat. Sekarang ? Er,tak berani buat nanti orang ingat aku tak puasa. Hahahha

So korang ada pengalaman bersukan dalam bulan puasa tak ?

64 comments:

hehe, boleh jek. tapi ketat kot latihan XD

p/s : aku pon selalu main bola time bulan pose :P

Luqeem™ said...

aku main bola time puasa..semput sih..

tp kajian kata exercise bulan puasa ni boleh jadi gemuk..hhuhu

zuneta said...

eleh...entry ni alasan semata-mata
{copy tajuk entry yg lepas}..sbnarnya ipai nak gtau dia tinggiiiii...tau la kite kemetot...haha...

TeAqArH said...

hurm..time puasa xde la trening..tp malam2 2 or 3x semggu ade trening silat...hongeh jugak la napas ni

langsung xde tenaga nak main bulan pose ni..ngeee

Ezad Skytech said...

tak pernah lagi bersukan masa bulan puasa..hee~

zeeck said...

betol exercise bulan pose leh jadi GEMbire XD

senyumSOYA said...

hohoh.. exercise ngn terawih dah ccukup..heheh..ye dak ipai? ^"

Aemy Shamy said...

whoa u're strong! hehe..sy x bleh la bersukan bulan puasa..takut dehydration :p tp tiap petang sy tolong mum siram bunga, sapu daun2 kering kat blakang rumah..keluar peluh jg la..kira exercise la kan? tp bukan kategori bersukan kot...heee :p

sayang! hahahah
tak payah nak cuak sangatlah,
blog anda, hak anda!

ticer main sukan masak2 masa bulan puasa...

ada....gym setiap hari...hekhek..:)



part kena hempap tuh kelakar...hahahaha kesian2..tiyah unn layan rugby dulu

msa tgh pose 2 xde la...tp lpas buka ada la...slalunya dlm pkul 1-2 pg...main baminton~

Tea Dno said...

boleh je kalau nak sukan time bulan puasa ni.. kat sekolah, kat kolej.. PJ dan koku still jalan je.. hohohhh..

Okay lah Ipai lepasni aku tak komen blog kau dah sebab kau takut tgok komen banyak2 kan? Hehe.

Black Jeepsu said...

puasa menguatkan badan/1 bagus..

soffea said...

lama tak main basketball. rindu.


anyway, bersukan time puasa, sbnrnye takde beza kan. sbb tu la, i pon on je my PHE class bulan ramadhan ni. cuma kesian la budak2 tu. penat. hehe.

EYFAalias said...

ala. tak kacak ah tak main futsal! hahahahhaa

EYFAalias said...

eyfa suka main volleyball :P

alif haris said...

eh dulu aku kt skolah menengah salu main bola ptg2 waktu puasa ..hahaha :D
bola padang lak tu .. perghh memang berbual hahaha

NURI said...

tak reti lay up tu...ble tgk org yg pandai main,mcm bola tu melekat je kaat tapak tgn..huhu

Thanks ipai. Baru jugak belog Wana belum sampai sebulan :) Wana dah tukar kepada pop up . TQ :D

MamaEma said...

tak ada..bulan puasa terus stop sukan..takut tak tahan penat..terminum air..

Acik said...

bersukan kat meja makan je ...
rebut lauk best! heheeheeee
sila jgn percaya!

acik ialah seorg gadis yg ayu dan sopan! sila percaya sikit-sikit! :)

anismelon said...

tak penat ke bersukan bulan puase ipai..

Cik Aish said...

aku nk bersukan? time hari biasa pun aku malas nak bersukan..syg lemak2 kat bdn ni terbakar mcm tu je. hihi

iPai said...

@sergeant keroro
pergh .. mantap, main bola tuh .. uhuh

iPai said...

@Luqeem™
aik, tak penah plak dengar macam tuh .. ye ek boleh buat gemuk

iPai said...

@zuneta
ops ... hee .. kita pendek juga laa .. sebab antara kawan2 kita pon, ramai je kawan2 kita tinggi lagi .. uhuh

iPai said...

@TeAqArH
wah .. apakah hongeh itu ..

mantap silat tuh !!

iPai said...

@SoLy SoLicious
hee, tolong ibu di dapur laa ..

iPai said...

@Ezad Skytech
cer try cer try .. hehe

iPai said...

@zeeck
mak ai .. macam mana kah jadi gembira .. hehe

iPai said...

@senyumSOYA
haa, yg itu pon exercise juga .. hhuhuh

iPai said...

@Aemy Shamy
yup2 .. beriadah juga tuh ..

hee, strong ke ? upss, rasa nak blush plak .. heheh

iPai said...

@adrian aizat (adrianaizat.blogspot.com)
baik bro .. thanx bro !! hehehe

iPai said...

@~~Ticer Wann~~
wah .. yang ni memang sedap .. orang lain pon merasa .. uhuh

iPai said...

@nurathirahkaman
pergh .. penah main juga ke ?

a ah penah kene hempap .. time tuh macam disadvantage sangat kat rugbi, memang takleh kot ..

iPai said...

@rabi'atul ada'wiyah
ni mesti trus bersahur je nanti .. kuat juga atul ni ..

iPai said...

@Tea Dno
eh jalan juga ek ? main game macam biasa ek ?

iPai said...

@Syafiqah Takiyudin
hahah .. jangan laa gitu plak .. kasihanilah daku ..

iPai said...

@Black Jeepsu
yes .. suppose memang akan jadi kuat ye dak ? nice bro !!

iPai said...

@soffea
jom 1 o 1 .. tak pun lawan shoot je laa .. hehe

iPai said...

@EYFAalias
ala basket ball lagi kacak pe .. heheh

iPai said...

@alif haris
skrang plak how2 ?? masih lagi ?

hee, ni sama je laa kes time sekolah ni ..

iPai said...

@NURI
wah2 .. ni tahu juga ni pasal basket ..
hee, kena banyak wat latihan drible .. baru bola tuh melekat je kat tgn ..

iPai said...

@W a n a Eiskay
terbaik wana !!! nanti mesti ramai suka nanti ..

iPai said...

@MamaEma
hee, bahaya juga tuh .. tp mamaEma pun mesti penat uruskan rumah juga kan ..

iPai said...

@Acik
kiranya rebut dengan keadaan ayu .. wah cam ne laa keadaan tuh ye ..

iPai said...

@anismelon
hee, penat2 .. skrang dah tak buat dah .. takut plak .. hahah

iPai said...

@Cik Aish
ni mesti makan sikit ni .. uhuh

budak basket kat sekolah saya pun mcm tu gak dulu. sbp punye training agak menakutkan kot. serius. band, kadet. peh. puasa tak puasa.

saya takde pengalaman. dah puasa, memang malas lah. lembek jeh ha.

kawan saya ade experience. an hour before buka die akan jog. so, balik rumah mandi terus buka. kurus gila sebulan buat cmtuh.

izfanora said...

skrg dh jrg bersukan lah.. dulu selalu je.. yg penting, klu bulan puasa, sukan kn wat waktu petang. bukan xleh pg, tapi sbb nanti dehidrated.. :)

btw, ipai nk komen panjang2 kt blog tue pun xkisah lah.. :)

abglan said...

Hoiyoo... basketball, mesti ramai kawan chinese nih

rajinnya main time bulan2 puasa..hhaa

salam..hai ipai :)

sorry lmbt terjah..

urmm, sy bln puasa ddk rumah je..bulan tak puasa pun sy ddk memerap d rmh..tak sehat lgsg kan aktivit sy heeee

M Fizan said...

pergghhh..best ar basket.. nak try jugak esok ^_^

hahhaa..bulan xpose pun xpenah2 bersukan ni kan bulan pose. adesssss..gigih tol ipai bersukan eh.

asnizaziz said...

mop rumah, sapu sampah pun kira exercise jugak bulan2 pose ni XD

Saya dah follow blog awak yg cool ni. Refresh banyak kali untuk keluarkan follower widget tu. hee. Berat sikit nak loadnya. :)

me suya said...

ehem3.taknak boleh?

Munna said...

ehhh...mmg xlah...semput...hahaha

ha'a...kadang2 tu sahur terus...tapi selalunya tidur kejap...biasalah nurse...kena la jaga kesihatan nie...bersukan itu harus...

Tea Dno said...

masa kat sekolah, main lah apa kita suka. nak main netball ke apa ke. cikgu kasi pilihan. nak main indoor games pun boleh je.

masa kat kolej, koku amik futsal. memang main tu je lah tetiap minggu. haha. kalau bosan, pegi duk gym tapi takde watpe. asik timbang berat atas penimbang je. lalalaaaa.