Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Sunday, August 14, 2011

Bersukan di bulan puasa

Salam

Hee, hye korang. Walaupun aku menyepi, tapi hari-hari aku jenguk blog ni. Rindu sebenarnya. Rasa nak menaip, nak share something, tapi bila dilihat kepada bilangan komen yang tak berbalas, aku rasa cuak. Aku nak ucapkan terima kasih kepada rakan blogger yang memberi nasihat. Sekurang-kurangnya, nasihat yang diberikan tuh aku leh guna untuk memaafkan diri sendiri aku yang tak sempat blogwalking. Terima kasih korang.


Hari ni cuma nak share pasal bersukan di bulan puasa. Agak-agak kalau kejap lagi korang pergi jogging sekitar kawasan rumah korang, ada tak orang nak panggil korang gila tak betul ? Hee. Agaknya sebab mentaliti orang ramai menganggap tidak logik bersukan di bulan puasa. Padahal boleh je. Dalam TV3 hari tuh, ada share pasal bersukan lepas solat terawikh. Haa, tapi macam mana kalau bersukan waktu petang ?


Dulu aku rajin laa bersukan waktu petang, sekarang jadi tak berani sebab kat Lake Garden kat Seremban tuh tak de orang je. Takut aku kot-kot kena rogol culik. XD


Haa nak tahu aku bersukan apa waktu petang. Aku bersukan, untuk latihan;
Basket ball

Sebenarnya, aku ni kaki bangku (malu beb nak ngaku). Tak reti nak main bola sepak ok. Futsal tuh lagi laa (takde darah atlet dalam diri aku). Kalau basket ball ni kira aku minat lagi laa nak main. Tapi aku takde laa terer mana. Takat main dengan member-member, 3 pointer boleh laa, kalau main masuk pertandingan, awal-awal dah kena tendang.


Aku belajar main basket ni masa tingkatan 4, masa mula-mula masuk sekolah asrama. Kononnya mitos, kalau masuk sekolah asrama ni kena ada satu sukan yang korang main hari-hari. Minggu pertama aku try ragbi (Jangan main-main beb, aku tau juga laa basic passing ragbi tuh. Hahah), tapi sejak kena hempap dengan senior badan besar, aku tarik diri. Senior pun macam suh aku cari game lain. Maka aku try laa Basket Ball.


Pada bulan puasa masa tingkatan 4 tuh, aku start training intensif untuk basket ball. Walaupun puasa, tiap-tiap hari kitorang kena;

#1 Lari keliling court 10 round



#2 Larian touchdown
Cara larian:
Mula daripada 1, lari ke point 2, sentuh garisan guna jari/tangan
Patah balik ke 1, sentuh garisan
Seterusnya ke point 3, sentuh garisan, 
Patah balik ke 1, sentuh garisan
Dan seterusnya sampai ke point no 7
Takleh stop dan set ni diulang 3 kali.



#3 Latihan drible (bawa bola) keliling court
Bawa bola pun ada caranya juga. Jadi kena la latih nak bump bola tuh
3 set juga


#4 Latihan lay-up
Lay-up ni adalah salah satu cara nak shoot, dengan cara mengarahkan bola ke papan gelung.

Setiap orang kena shoot, cam ni, kalau tak masuk kena bumping 5 kali, lepas tuh sammbung balik


Bila habis semua ni terus main satu game. Pergh, bila teringat balik memang penat dan tak sangka plak dulu boleh buat. Sekarang ? Er,tak berani buat nanti orang ingat aku tak puasa. Hahahha

So korang ada pengalaman bersukan dalam bulan puasa tak ?

64 ngomelan:

sergeant keroro said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehe, boleh jek. tapi ketat kot latihan XD

p/s : aku pon selalu main bola time bulan pose :P

Luqeem™ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku main bola time puasa..semput sih..

tp kajian kata exercise bulan puasa ni boleh jadi gemuk..hhuhu

zuneta said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eleh...entry ni alasan semata-mata
{copy tajuk entry yg lepas}..sbnarnya ipai nak gtau dia tinggiiiii...tau la kite kemetot...haha...

TeAqArH said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hurm..time puasa xde la trening..tp malam2 2 or 3x semggu ade trening silat...hongeh jugak la napas ni

SoLy SoLicious said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

langsung xde tenaga nak main bulan pose ni..ngeee

Ezad Skytech said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tak pernah lagi bersukan masa bulan puasa..hee~

zeeck said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betol exercise bulan pose leh jadi GEMbire XD

senyumSOYA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hohoh.. exercise ngn terawih dah ccukup..heheh..ye dak ipai? ^"

Aemy Shamy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

whoa u're strong! hehe..sy x bleh la bersukan bulan puasa..takut dehydration :p tp tiap petang sy tolong mum siram bunga, sapu daun2 kering kat blakang rumah..keluar peluh jg la..kira exercise la kan? tp bukan kategori bersukan kot...heee :p

adrian aizat (adrianaizat.blogspot.com) said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sayang! hahahah
tak payah nak cuak sangatlah,
blog anda, hak anda!

~~Ticer Wann~~ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ticer main sukan masak2 masa bulan puasa...

nurathirahkaman said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ada....gym setiap hari...hekhek..:)



part kena hempap tuh kelakar...hahahaha kesian2..tiyah unn layan rugby dulu

rabi'atul ada'wiyah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

msa tgh pose 2 xde la...tp lpas buka ada la...slalunya dlm pkul 1-2 pg...main baminton~

Tea Dno said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

boleh je kalau nak sukan time bulan puasa ni.. kat sekolah, kat kolej.. PJ dan koku still jalan je.. hohohhh..

Syafiqah Takiyudin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Okay lah Ipai lepasni aku tak komen blog kau dah sebab kau takut tgok komen banyak2 kan? Hehe.

Black Jeepsu said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

puasa menguatkan badan/1 bagus..

soffea said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

lama tak main basketball. rindu.


anyway, bersukan time puasa, sbnrnye takde beza kan. sbb tu la, i pon on je my PHE class bulan ramadhan ni. cuma kesian la budak2 tu. penat. hehe.

EYFAalias said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ala. tak kacak ah tak main futsal! hahahahhaa

EYFAalias said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eyfa suka main volleyball :P

alif haris said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eh dulu aku kt skolah menengah salu main bola ptg2 waktu puasa ..hahaha :D
bola padang lak tu .. perghh memang berbual hahaha

NURI said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tak reti lay up tu...ble tgk org yg pandai main,mcm bola tu melekat je kaat tapak tgn..huhu

W a n a Eiskay said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Thanks ipai. Baru jugak belog Wana belum sampai sebulan :) Wana dah tukar kepada pop up . TQ :D

MamaEma said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tak ada..bulan puasa terus stop sukan..takut tak tahan penat..terminum air..

Acik said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bersukan kat meja makan je ...
rebut lauk best! heheeheeee
sila jgn percaya!

acik ialah seorg gadis yg ayu dan sopan! sila percaya sikit-sikit! :)

anismelon said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tak penat ke bersukan bulan puase ipai..

Cik Aish said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku nk bersukan? time hari biasa pun aku malas nak bersukan..syg lemak2 kat bdn ni terbakar mcm tu je. hihi

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@sergeant keroro
pergh .. mantap, main bola tuh .. uhuh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Luqeem™
aik, tak penah plak dengar macam tuh .. ye ek boleh buat gemuk

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@zuneta
ops ... hee .. kita pendek juga laa .. sebab antara kawan2 kita pon, ramai je kawan2 kita tinggi lagi .. uhuh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@TeAqArH
wah .. apakah hongeh itu ..

mantap silat tuh !!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@SoLy SoLicious
hee, tolong ibu di dapur laa ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Ezad Skytech
cer try cer try .. hehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@zeeck
mak ai .. macam mana kah jadi gembira .. hehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@senyumSOYA
haa, yg itu pon exercise juga .. hhuhuh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Aemy Shamy
yup2 .. beriadah juga tuh ..

hee, strong ke ? upss, rasa nak blush plak .. heheh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@adrian aizat (adrianaizat.blogspot.com)
baik bro .. thanx bro !! hehehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@~~Ticer Wann~~
wah .. yang ni memang sedap .. orang lain pon merasa .. uhuh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@nurathirahkaman
pergh .. penah main juga ke ?

a ah penah kene hempap .. time tuh macam disadvantage sangat kat rugbi, memang takleh kot ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@rabi'atul ada'wiyah
ni mesti trus bersahur je nanti .. kuat juga atul ni ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Tea Dno
eh jalan juga ek ? main game macam biasa ek ?

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Syafiqah Takiyudin
hahah .. jangan laa gitu plak .. kasihanilah daku ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Black Jeepsu
yes .. suppose memang akan jadi kuat ye dak ? nice bro !!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@soffea
jom 1 o 1 .. tak pun lawan shoot je laa .. hehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@EYFAalias
ala basket ball lagi kacak pe .. heheh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@alif haris
skrang plak how2 ?? masih lagi ?

hee, ni sama je laa kes time sekolah ni ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@NURI
wah2 .. ni tahu juga ni pasal basket ..
hee, kena banyak wat latihan drible .. baru bola tuh melekat je kat tgn ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@W a n a Eiskay
terbaik wana !!! nanti mesti ramai suka nanti ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@MamaEma
hee, bahaya juga tuh .. tp mamaEma pun mesti penat uruskan rumah juga kan ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Acik
kiranya rebut dengan keadaan ayu .. wah cam ne laa keadaan tuh ye ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@anismelon
hee, penat2 .. skrang dah tak buat dah .. takut plak .. hahah

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Cik Aish
ni mesti makan sikit ni .. uhuh

.izzati liyana. said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

budak basket kat sekolah saya pun mcm tu gak dulu. sbp punye training agak menakutkan kot. serius. band, kadet. peh. puasa tak puasa.

saya takde pengalaman. dah puasa, memang malas lah. lembek jeh ha.

kawan saya ade experience. an hour before buka die akan jog. so, balik rumah mandi terus buka. kurus gila sebulan buat cmtuh.

izfanora said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

skrg dh jrg bersukan lah.. dulu selalu je.. yg penting, klu bulan puasa, sukan kn wat waktu petang. bukan xleh pg, tapi sbb nanti dehidrated.. :)

btw, ipai nk komen panjang2 kt blog tue pun xkisah lah.. :)

abglan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hoiyoo... basketball, mesti ramai kawan chinese nih

syarifahsidrus said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

rajinnya main time bulan2 puasa..hhaa

[sutera kasih] said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam..hai ipai :)

sorry lmbt terjah..

urmm, sy bln puasa ddk rumah je..bulan tak puasa pun sy ddk memerap d rmh..tak sehat lgsg kan aktivit sy heeee

M Fizan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pergghhh..best ar basket.. nak try jugak esok ^_^

najihah sahami said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahhaa..bulan xpose pun xpenah2 bersukan ni kan bulan pose. adesssss..gigih tol ipai bersukan eh.

asnizaziz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mop rumah, sapu sampah pun kira exercise jugak bulan2 pose ni XD

Umedia Network said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya dah follow blog awak yg cool ni. Refresh banyak kali untuk keluarkan follower widget tu. hee. Berat sikit nak loadnya. :)

me suya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ehem3.taknak boleh?

Munna said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ehhh...mmg xlah...semput...hahaha

rabi'atul ada'wiyah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ha'a...kadang2 tu sahur terus...tapi selalunya tidur kejap...biasalah nurse...kena la jaga kesihatan nie...bersukan itu harus...

Tea Dno said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

masa kat sekolah, main lah apa kita suka. nak main netball ke apa ke. cikgu kasi pilihan. nak main indoor games pun boleh je.

masa kat kolej, koku amik futsal. memang main tu je lah tetiap minggu. haha. kalau bosan, pegi duk gym tapi takde watpe. asik timbang berat atas penimbang je. lalalaaaa.

close button
ShoutMix chat widget
Twitter Bird Gadget