Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Monday, August 15, 2011

Bab 2 Lelaki si expert masalah | Men are from Mars, Women are from Venus

Salam

Sekarang aku memang tengah baca buku Men are from Mars, Women are from Venus. Pada entri yang lepas, macam-macam respon dan reaksi yang aku dapat. Tidak kurang juga ada yang tak tahu. Kepada yang tak berapa kenal dengan buku ni, jangan gusar. Korang masih normal. 


Buku ini adalah buku psikologi mengenai lelaki dan wanita dan dalam buku ini diketengahkan isu-isu dalam perhubungan yang masing-masing antara lelaki dan wanita tak pernah perasan. Sebabnya bila aku baca, keluarlah daripada mulut aku sendiri 'Owh patut laa macam tuh, rupanya macam ni'.

Jadi, di samping baca aku rasa nak share isi dia chapter by chapter di blog. Mungkin untuk rujukan aku sendiri nanti. Dan perkongsian ini aku mulakan pada bab 2, sebab bab satu hanya pengenalan dan pembetulan mind-set bahawa buku ini hanya digunakan untuk memahami pihak yang satu lagi dan bukannya diikut supaya mendapat apa yang dikehendaki.


 -----------------------------------------------------------

Idea asal adalah daripada Men are from Mars, Women are from Venus, John Gray


Situasi:
Perasan atau tidak, apabila wanita akan mula berkongsi masalah yang buatkan dia tensen, dengan teman lelakinya/suami. Si lelaki akan mendengar dan tiap kali isi yang dia dengar akan dia mencelah dengan cadangan cara mengatasinya. Selepas tuh, wanita akan meneruskan cerita dengan masalah lain pulak. Masalah 2, 3 sampai habis. Setiap masalah itulah si lelaki mencelah dengan cadangan-cadangan bernas. (Bernas sangat)
<Pergh serius, aku pernah kena benda ni>


Kesan:
Para wanita akan menuduh si lelaki tidak mendengar walaupun dah macam-macam cadangan yang diberikan oleh lelaki.
Si lelaki plak tak puas ati sebab tiada penghargaan yang dibuat atas cadangan yang dia diberi.


Punca:
Lelaki kena paham, apabila wanita bercerita masalah, dia hanya mahu didengari dan difahami dari  segi emosi.
Wanita pula kena paham, bila lelaki dengar masalah, si lelaki merasakan dia perlu memberi cara-cara mengatasi kepada masalah itu.



Cara mengatasi:
Lelaki cuba sedaya upaya untuk dengar sambil mengikat kepala (supaya mulut tak terbuka untuk bercakap memberi cadangan). Yang dibenarkan hanya, "Ohh", "Macam tuh ke", "Dasat ye" dan lain-lain kata-kata ekspresi. (Bukan bermaksud: tidak memberi perhatian dan hanya kata 'Ohh')
Memberi respon dan cadangan hanya apabila diminta oleh si wanita.
Wanita pula, bila dengar lelaki mula memberi cadangan, ingatkan dia bahawa, korang mahu didengari sehabisnya dahulu sebelum dia berkata-kata.


Olahan aku sendiri selepas membaca Men are from Mars, Women are from Venus.

72 ngomelan:

sergeant keroro said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pergh!! terbaik, aku sendiri akui. :P

::dAuZsHaNLeY:: said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

waahh..cam best je buku ni..nak carik laah..ade lagi kan?brp eh satu? hehe..

EYFAalias said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ipai ni ulat buku ke? bapak rajin baca buku.

alif haris said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aicece .. mesti awek pernah mengadu2 kt ko kan hehee ^^

Munna said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mmg wajib lah ngadu ape2 mslh kat tunang...dan mmg mharapkan dia bg pendapat...tu mknanya dia mmg mndengar btul2...bkn pura2 mndengar nak amik hati... =)

.izzati liyana. said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

oh pleaseeee, sangat setuju! hahaha. saya selalu cerita2 kan, lepas tu dia nak menyampuk. whatever it is, saya akan ckp dengar lah dulu org nak cerita. sibuk je menyampuk. hahahaha! sebab kdg2 bila die dah bagi nasihat lain, cerita akan terpesong. and saya akan lupa apa yang saya nak cakap. yah, nyanyuk kan?

tapi now mmg cmtulah. die takut penyakit nyanyuk saya datang, die akan bagi saya habis ckp dulu and baru die bagi nasihat. more to debate actually. sebab saya suka melawan balik. ngeh3.

miss puteri said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

suke buku ini!. put dan tunang dua2 ada buku nie, n masing2 baca .hehe... sekrang dah tak sempat sgt..heee.best sebab mcm OoO.. baru tau..mcm nie rupa nya dia pk... hee....best!

TYNTHA LANA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Yup ipai..memang betul..kebiasannya, bila seorang perempuan da start bercerita..lebih2 lagi nak meluahkan perasaan/masalah/pengalaman.. dia sebenarnya hanya memerlukan seorang pendengar..tak lebih dari tu..

Tapi bagi lana, soal ni tak terpakai pada wanita sahaja..lelaki juga.. masalah kebanyakkan manusia..mereka suka berkata2..tapi yang mendengar itu jarang sekali kita jumpa.. Kan dalam agama ada menyebut.. "mendengar itu lebih baik.."

Belajarlah mendengar :)

laskar pelangi said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ermmm..aritu ada gak jumpa buku camni kat kedai.memang dalam hati nak beli..belek belek dulu tengok mana yang part best..tengok plak awak duk share pasal buku ni.rasa nak pergi beli terus;D

Hanie_Dew said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya sebagai wanita bersetuju dengan hujah hujah di atas yang arif!

Luqeem™ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha..nice..
aku ada buku ni, tapi tak baca habis sbb dlam BI, ssah nk paham..bhsa tnggi

SoLy SoLicious said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

rajin ipai membaca ha sambil review.. btw, wanita memang inginkan dirinya mendapat perhatian..pabila wanita tu berceritakan masalahnya, die nak sokongan dari pendengarnya.. dia nak org yg mndengar memhami.. jgn pulk org yg duk dengar tu wat muka blur..hahaha..memang nak pelempang tu

zuneta said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mcm best je buku ni...nak kena cari ni...ermm...betul la tu,pmpuan hanya bercerita mslh tuk dapatkan perhatian...nak tmpat tuk menangis, lau bgi pinjam bahu..lagiiii best...haha..biar basah kuyup!!

Izyan Nazihah Nor Azman said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

SUKE!!!! finally reading it or what? what about the other book?

Aimifiqa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mcm best je buku ni. mmg memberi peyelesaian dan cara untuk memahami laki dan perempuan kan~

Aemy Shamy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehe..ingat lg x sy ada ckp sy x suka buku ni :p
you know why? sbb dia buat kita jd control freak, i mean..kita x buat secara natural..kan dlm hubungan kita harus terima pasangan tu seadanya, tu la maknanya love, right? so klu ikut rules & panduan dlm buku ni, dia mcm buat kita nak judge org lain...hehe..ni bg pendapat sy la ^^

senyumSOYA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ipai...john gray kim salam..
hehehh..
buku ni mmg mntop walaupun baca takat bab 3..hahahah...

dgar2 bab sal laki macam gelang getah tu best.. cer review..hik3~

rabi'atul ada'wiyah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mcm best je buku nie...dah la mnat bab psikologi nie...nt share la lg info dlm buku 2...

nurathirahkaman said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

gilas macam menarik ja...nak try baca la nanti

Hans said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

lepas nih bro Ipai leh jadi Ipai Kamsah la
heheheehee

Unna said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pergh ipai! haha terbaik lah. boleh jadi expert nanti ni. kaji betul betul. nanti kalau bloggers ada prob, boleh dengar cadangan ipai :D

Anif Abdullah| AA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tertarik plak aku dengan kisah ni..kadang2,pompuan excited nak citer..tapi sebagai laki sure la nak timbal balik dengan respon yg positif..so,kena berbalik pada etika komunikasi secara 2 hala jugak ni.. :)

Syara Mohammad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

currently reading this book too. from here, i got a little bit understanding on how to handle opposite sex. =D

akoo pae said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahaha btol kot...

dgar baek2 ea kitorg citer..
heheh
=p

Syuxer said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yeah bro..baru boleh faham jiwa antara laki dan perempuan..memang terbaikla bro kongsikan kat entri neh..:)..patutla ramai yang gaduh2 coz masing2 tak memahami hehe..

Tea Dno said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hai pakar motivasi. heehee.. :D

tapi memang betul pun kata-kata tu. penah jadi. dalam mana2 hubungan pun mesti penah jadi punya laa.

Bro ahmad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betul2 menjiwai ni buku..bro akui yang bro ni kurang dalam pembacaan..buku..surat khabar rajin la ipai..tak minat kot..tapi ipai promote bro suruh minat baca buku,nnti datang keinginan,,

Ezad Skytech said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aq pernah alaminya bro..heee~

Syafiqah Takiyudin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

agree much weehhh!

Ubey said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

it happens dude. rase ni mmg normal laki pompuan seluruh angkasa barang kali. bnd2 ni mmg selalu blh wt gado same kapel. hehe

Myra Arshad (: said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

waahh. buku ni bole baca perempuan ni. pasni ipai da bole jadi dr.love. hihi :)

[sutera kasih] said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

owhhh camtu ekk..kalau lelaki tu buat dekkk je?dgr tp tak bg apa2 respon?bengang jgk kot haha..tp kalo bila dh time dia bercerita, kita pulak kena mrh kalo tak bg respon..boleh pulakkk ehh cmtu..tak adillll :P

me suya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dan itu pendapat yg sahih sebab suya pun selalu cam tu~ hek3

Qaseh dalia adelia said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

a.ah betul lah tu ..grrr

izfanora said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah.. best2.. betul tue ipai..

nanti, ada part bila perempuan mengadu, lelaki mcm perlekehkan je.. ada tak yer.. hihi..

anismelon said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

anis suke lelaki kalau anis ade prob..anis cerite then dye bagi respond berkaitan samada respond dye letak kan anis sbgai pesalah or ape ape..nmpk lah dye dgr kn..

anis lak beli buku..act like a lady think like a man..heee

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@sergeant keroro
uhuh .. setuju tanda penah kena ke ? hehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@::dAuZsHaNLeY::
Satu harganya RM 34, tapi aku pergi MPH, dapat RM 50 dapat dua buku daripada penulis yang sama .

Cuba bro cek kat MPH tempat bro ..

memang bagus gak laa buku ni

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@EYFAalias
hee, saya bukan ulat laa .. suka tapi tak banyak buku pun baca ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@alif haris
itu sudah mesti .. kalau tak ngadu, tak normal tuh .. hehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Munna
hee, setuju dengan Munna .. jangan Munna salah faham dengan apa yang diperekatakan dalam post ni ye

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@.izzati liyana.
ni kes banyak sangat nak cerita ni .. hehehe

kalau takut lupa agak2, kalau tulis kat kertas dulu leh tak ? =P

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@miss puteri
cadangan yang terbaik .. biar dua2 baca kan ? lagi bagus !! hehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@TYNTHA LANA
yup .. saya pun mengaku ye .. lelaki pun ada juga sifat ni .. tapi tak tinggi macam wanita ..

masing2 nak didengari juga kan ?

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@laskar pelangi
wah bagusnya !! kalau saya jadi promoter dah leh dapat commision ni .. hehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Hanie_Dew
terima kasih yang arif .. wah, ni macam nak saman orang .. hehehe =P

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Luqeem™
pergh, memang bro .. aku pon banyak tak paham gak .. pening sangat .. sampai lupa dah ape yg dia nak sampaikan .. hahah

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@SoLy SoLicious
nanti soly cerita nak try r .. kot2 dapat pelempang free kan .. hehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@zuneta
haa, kenapa dengan bahu ek .. sangat bahu di situ .. kene kaji ni ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Izyan Nazihah Nor Azman
baca sedikit demi sedikit .. tak habis pon lagi ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Aimifiqa
yup .. atleast memahami . hehe .. takde laa asik tensen sorang2 ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Aemy Shamy
Aemy I heard/read u first time.

saya rasa kita just leh agree n disagree kot .. cewah ..

bagi saya, ia betul2 merungkai masalah yang saya tertanya-tanya selama ini ..

takpe2 .. saya hormati pandangan aemy .. tapi jangan boikot saya ekh .. hehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@senyumSOYA
kem salam balik .. tanya dia, sejak bila masuk Islam .. hehe

er .. rasa cam ada baca, tapi dah lupa tang section mane T_T

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@rabi'atul ada'wiyah
memang best .. saya minat juga laa psikologi ..

akan share lagi k .. tunggu .. MELODI !!!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@nurathirahkaman
hee, jangan tak try ye .. try laa .. cari kat MPH midV

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Hans
mak ai, dasat ye nama tuh .. heheh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Unna
hee .. nanti unna tolong promote r .. nanti kita pasang papan tanda .. heheh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Anif Abdullah| AA
yes .. pandangan yang bernas .. kita perlu dengar baik2 kan ... memang terbaik rr AA

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Syara Mohammad
yup .. me too .. lets take the benifit out of the book !!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@akoo pae
laa perempuan ke ? ingatkan laki .. huhhuh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Syuxer
tu laa .. kadang2 tuh kalau tak paham, memang boleh jadi lagi tegang kot .. aduh duh duh ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Tea Dno
hai tea =P .. saya bukan pakar laa ..

yup2 .. normalnya memang pernah jadi kan ?

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Bro ahmad
er, kita terbalik bro .. aku kureng kat surat khabar .. hahahha

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Ezad Skytech
terbaik .. lepas ni leh expert ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Syafiqah Takiyudin
thank u ika !!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Ubey
haa tulaa .. selalu je terjadi kan ? lepas ni boleh laa handle baik2 ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Myra Arshad (:
ada je part lelaki ..

hee, dr love ke ? nanti ramai awek lekat kat saya tak ? wakakaka

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@[sutera kasih]
haa, ni bab lain ni .. hee, kena bincang elok2 n tegur pasal dia takleh wat cam tuh .. tak adil untuk dia ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@me suya
selalu ? lepas ni leh bawa berbincang elok2 .. huu .. lelaki ni kalau dia tahu kenapa, mesti dia elok ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Qaseh dalia adelia
er .. kenapa setuju tapi grrr .. hehe

dah macam kucing laa plak .. heheh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@izfanora
yes .. lepas ni lelaki boleh perbaiki sikit laa .. sebab mostly lelaki tak paham ..

dulu saya tak paham .. hehe

.izzati liyana. said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahahaha. mane sempat nk tulis2 kat kertas ni. takde mase i. ye ah, sume benda nak cerita kan, banyak sangat nak cerita sampai lupa semua.

close button
ShoutMix chat widget
Twitter Bird Gadget