Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Tuesday, August 16, 2011

Kalau orang bukan Islam, puasa macam mana ?

Salam

Hye korang !! Apa kabar ??!!  Dalam beberapa hari pada minggu lepas, aku perasan ramai yang menyuarakan ketidak-puasan hati mereka terhadap mereka yang tidak berpuasa. Yang menjadi isunya adalah dengan sesuka hati mereka-mereka ni bermegah kerana tidak berpuasa.


Aku yang membaca tidak kurang bengangnya bila mereka-mereka ni nak show off yang diorang tak puasa. Tidakkah mereka tidak tahu yang puasa itu wajib dan perbuatan mereka bermegah dengan keadaan tidak puasa itu sangat kurang ajar. Maka marilah bagi sedikit doa kepada mereka moga mereka akan berubah pada suatu hari nanti.


Apa yang korang rasa bila korang ada kawan yang bukan Islam tapi puasa sekali dengan korang ? 

 CTC

Ni dia kawan satu kuliah dengan aku semasa di KMM, berbangsa Cina (nama dirahsiakan, kita panggil dia dalam post ni CTC k). Pada permulaannya, dia menahan diri dia makan sahaja dan masih minum air masak, sebab biasanya memang dia banyak minum air.

Tapi lama-kelamaan, atas galakan kawan satu kelas dia, dia betul-betul puasa seperti orang Islam yang lain, lengkap dengan bangun sahurnya, tidak makan, tidak minum sampai laa waktu berbuka puasa bila azan Maghrib dilaungkan.


Yang menariknya, bila pensyarah Matematik, Pn Siti Arbaiyah dapat tahu dia terkejut lalu bertanya;

Macam mana perasaan berpuasa ? Ada beza tak dengan bulan biasa ?

CTC jawab;

Puasa seronok. Dan dibandingkan daripada hari biasa, bila puasa TIDAK MENGANTUK.


Aku yang mendengar jadi terkedu. Selalu kita yang berpuasa ni mesti akan rasa lebih mengantuk pada bulan puasa. Tetapi tidak bagi dia. Haiya, insaf sekejap. Err, sekejap je laa sebab lepas tuh aku tersengguk juga dalam kelas. Hahaha. Adeh malu betul.

Hee, semalam dapat kontak dia, dan dia kata sekarang ni dia tak puasa dah. Sebab tak jumpa geng yang ajak dia puasa. Kalau ada, mesti dia puasa dah kan ? Lepas daripada matrik, masing-masing belajar di tempat lain-lain. Dia pergi ke UKM untuk kursus Perubatan, dan aku ke USM untuk kursus kejuruteraan.



CTC yang berbaju merah tuh. 
Aku ? yang banyak pasir tuh


45 ngomelan:

Unna said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

erk, unna pn ada dua org clasmate ms kt KMM. tp tak puasa. haha floormate lak ade dua cina, ms mjlis hari raya, dorang pakai tudung. CHANTEKKK sangatttt :')

Luqeem™ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehe. tak pernah experience lg, non muslim berpuasa.

fatin syahirah :) said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kawan aku pun sama ada yang puasa :) puasa tak cepat penat katanya :D hehe. padahal kalau aku, asek duk countdown berbuka je -.-' haha

zuneta said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kenapa leh tak ngatuk...huhu...berat je mata ni..duk tgk jam je...!! ipai ni sampai pasir ke muka, org lain tak de pun...wat rawatan awet muda ke??

Bro ahmad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

orang melayu dah terbiasa hilang ngantuk sebab makan kot..org melayu kn kuat makan,

sergeant keroro said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehe, yang awet muda tu ko la kan?? :P

p/s : tu kelebihan puasa, tapi kita tak biasa amalkan :)

senyumSOYA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya pun aa..coursem8..mmg puasa same ngn ktorg.. kalau ada program iftar kat surau dy y beria-ria nak p..huhuh..terharu ^^"

saya masok tengahhari mata ngntok, muka dah x ley nak kate apa dah...hik3~

MamaEma said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

member kat depan ni non-muslim...seorang punjabi... tidaklah makan depan mata..cuma terdengar degukan minum air setia hari saja..hehe

~~Ticer Wann~~ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tengok...yang bukan Islam pun nak berpuasa.. ni yang sah-sah Islam bleh mengelat lak dalam hal-hal cam ni... malu je kan... huhuhu.. sweet la kawan iPai tu.. wawawawa...

azie5ouh!8 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

teringat roomate tym matrik dulu. dier dari kaum sino-kadazan n dier pun ekot berpuasa gak. yang bestnyer, kiteorg bersahur dan berbuka sama2. miss those time! XD

Qaseh dalia adelia said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

seee , orang bukan islam pun berpuasa ...

Acik said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eh yg banyak pasir tuh kiut lar! :)

kat sekolah acikpun ada pelajar non Muslim berpuasa ikut rakan2 Muslim mereka ... :)

izfanora said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ipai wat lawak.. muka org tunjuk terang-terangan, nma dirahsiakan.. huhu.

dulu pernah ada member izfa (cina) tny, "kenapa saya lahir bukan islam?"

terdiam pula. dorg nie kdg dh dkt dgn kita, tp, hidayah belum smpai. doa2lah yang baik untuk mereka.

lebih2 lagi yang islam, tp mcm haram!

Afikah Aziz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

org islam klu xpuasa mmg malu la sbb org bukan islam leh puasa xkn org islam xleh pulak huhu

syarifahsidrus said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

masa kat sekolah dulu, selalu juga kawan2 non muslim ikut puasa sekali..

anismelon said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bagusnye dye..kalo dye masuk islam sebab korg..heee..dpat pahala dah korg..weee

asnizaziz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bagusnya non muslim bole pose sekali n_n

Hans said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku pun ada juga kawan bukan islam puasa sekali dgn kitaorang
rasa gembira sangat dapat berbuka sekali
:-)

SoLy SoLicious said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sy punye kawn cina pun ade yg pose,,yg ni xtau la pose ke tak.... o..die ukm eh..boleh la ngorat..hahaha

Diana @ bilakukatacinta said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pelik kan kita? dah set kot dlm pale otak ni..pose ni takde energy..ngantuk..lemah longlai...

M Fizan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

huhu..cam best jer.. tu lar.. orang islam sendiri malas nak puasa... haiyaaa

Aemy Shamy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

waaa bagusnya dia ikut puasa skali...mcm tu la, hormat sesama kawan kn..hehe... ^^

nurathirahkaman said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

owh itu biasa..hikhik ada jugak kwn bukan islam yyang cuba2..




yang banyak pasir tuh comel...hahahhah

mesuya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

menarik.. Sepupu suya chinese taw Ipai.. dan kali ni die tinggal rumah suya dah seminggu.. sebab die cakap kat mama suya, saja nak ikut keluarga auntie puasa.. nak merasa.. terharu giler dengar mama cerita... Sayang my sepupu lebih aaaaa macam ni...

P.s: my mom muallaf

najihah sahami said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahaha..kmsalam kat CTC eh..:P

rabi'atul ada'wiyah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dulu sekolah rendah ada sorg member 2 slalu ikowt puasa skali...memang best la...bila nak berbuka ngan sahur...dia suh kol dia bg taw...

::dAuZsHaNLeY:: said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ade jgk kawan non-muslim try berpuasa..yg still xpuasa pon dorg akn sorok2 bila dorg nak makan atau minum..they still respect ktorg yg puasa ni..

Munna said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

heee...ada gk sorg kwn masa bljr dulu...cina sabah..kiong nama dia...dulu rjn sama2 puasa skrg tak tahu apa cerita =)

[sutera kasih] said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dulu masa kuliah..ada kawan rapat bukan islam..dorg rajin puasa jugak tp puasa daging lah setiap ari jumaat kalau tak silap..

masa kitorg puasa, dorg tetap hormat..kdg2 gurau ada jgk la dorg jeleskan mknn sedap..hampehh hehe

KimiCnoL said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hee..tak da pengalaman lagi mcm ginie..tapi mesti best kn puasa dengan diorang ;)

syazwan aizad bin abdul mutalib said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wahh. entri ni boleh di usulkan ke laman i luv islam. sbg pedoman semua :)
cayalah!

EYFAalias said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sebenarnya ramai aje yang non-muslim turut berpuasa masa bulan ramadhan ni :)

EYFAalias said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kita yang melayu ni tak tahu la apa yang sengal sangat. benda simple aje pun tak boleh nak buat. Sedangkan org yang bukan muslim pun boleh buat. memalukan aje.

EYFAalias said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sekarang ramai remaja yg tak puasa. Lepas tu nak show off. Bajet hebat habis! panggil polis kang padan muka! tak pasal2 kena naik van jenazah! geram jeeee!

EYFAalias said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ehemmmm! apa-apa pun kim salam ctc tu. Kata kat dia eyfa single okay! HAHAHAHHAA

salwaismail said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pernah sorang kawan Chinese puasa sekali dgn kitorang:D

saya tag awak *sekali lagi* haha
http://salwaismail.blogspot.com/2011/08/saya-mahu-duit-syiling-malaysia-siri.html

.izzati liyana. said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

over betul main pasir. :P

bagus lah seh. saya takde kawan bkn Islam yang rapat. time sekolah rendah last. f1-f3, kelas rancangan khas. takde bukan islam. f4-f5, stf mane ade org bkn Islam. kat uni, uitm. takde batchmate sabah sarawak pon. semua islam dan melayu.

tapi betul lah puasa tak ngantuk. sebab tak makan tengah hari. tapi kdg2 ngntuk gak. heh.

ladysheqa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nak bace buku tuuu

Zulqarnain Musa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahaha nk ckp pasal kwn non muslim tentunya byk zul sek men sek cina...so tyme pose mmglah diorg hormat sbb ada rule dkt sek yg diorg xblh mkn dpn kami yg pose

tpi klo classmate tu bler ajk pose xnak..tpi diorg sker dgr kelebihan pose/fadhilat2 n kisah2 islam...

p/s klo kt matrik kwn cina ckp bln pose ni seronok sgt sbb byk makanan..hehehe

Aimifiqa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cayalah. mmg hebat la dia kan. hmm. cuma xde org ajak utk teruskan puasa nye. hihi

Jue said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wa penah join kwn wa berpuasa =)
Wa takdelah rasa macam susah sangat berpuasa tu..urm kalau yg muslim boleh ganti puasa utk cover yg last year..x slh kalau thn ni..jgn berkira sgt psl posa lebih2 lg kalau org tu bole bpuasa penuh

psst: ckp2 je ni =)

alif haris said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehe .. bagusnya die ..
kdg2 orag islam yg wajib puasa pn tak terasa nikmat puasa tu sndiri ..huhu ..

dhiera said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

roomate saya (chinese juga) masa dekat KMPK pun selalu puasa sama-sama dengan kitorang yang muslim ni.
masa dekat UPM, ada sorang member ni tapi Iban. Dia pun sampai sekarang masih berpuasa.

Hanie_Dew said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betul tu. puasa banyak kelebihannya.

bole menyihatkan badan.

bole rehatkan organ.

bole menghayati perasaan orang yang serba kekurangan.

abglan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

oooO cina pun puasa?

close button
ShoutMix chat widget
Twitter Bird Gadget