Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Tuesday, April 5, 2011

Pergh !! Bangga aku jadi student Chemical Eng USM !! Top 20 in Asia !!

Salam


Memang pergh. Masa aku baca berita ni time present tadi, masih fresh. Memang fresh daripada ladang. Terbaik punya. Haa, apa-apa pun meh baca cerita ni. Sumber: Bernama

April 05, 2011 00:52 AM
USM In Top 20 Asian Universities For Chemical Engineering
KUALA LUMPUR, April 4 (Bernama) -- Universiti Sains Malaysia (USM) has emerged in the top 20 universities in Asia for Chemical Engineering, according to QS World University Rankings 2011 for technical subjects.

The organisation in a statement here today said Universiti Malaya (UM) and Universiti Teknologi Malaysia (UTM) were among the top 200 universities globally in engineering and computer science subjects.

"The first ever QS World University Rankings by subject shows Massachusetts Institute of Technology (MIT) in the United States to be the world's leading university in computer science and four areas of engineering, based on employer reputation, academic reputation and research quality," the statement said.

It said that 30 other subjects were to be ranked in the coming weeks on www.topuniversities.com along with a personalised ranking tool to help students make the right choice.

The QS World University Rankings is an annual league table of the top 600 universities in the world and is arguably the best-known and respected ranking of its kind.

-- BERNAMA

Pergh .. Top 20 dalam Asia. Tiba-tiba aku rasa, semuanya make sense. Hahaa. Patutlaa belajar tak pandai-pandai. Memang susah nak mampos. Pointer pon macam hampeh.

Tapi aku tak gelabah banyak sangat. Aku pergi cek kat laman web tuh dulu, betul ke idak kan. Nak kena verify. QS World University Rankings 2010/2011. Kat situ ada senarai untuk course engineering yang lain juga. Kat sini adalah list Chemical Engineering Rankings satu dunia. So, takde laa dia bagi sebijik number untuk rankings. Dia bagi number bulat untuk ranking 50 ke bawah sahaja. Yang lain dalam range.


USM - 51-100
UTM - 151-200

Er, tak jumpa pula nama universiti lain. Dua ni je jumpa. Aku rasa faktor utama yang menyumbang kepada ranking ini adalah pada bahagian citations. Sebab kat situ, USM punya agak tinggi, iaitu 58.8. 

Bangga, bangga juga, tapi diri sendiri punya kualiti pun kena jaga. Sekali keluar daripada USM buat kantoi plak. Kang dah buat malu je tuh. Huhu. Kepada geng kelas, mesti korang rasa sedikit berbaloi dengan apa yang korang belajar kan ?? hahaha .. Aku pun rasa cam tuh. Hahah .

6 ngomelan:

ogies said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bangga giler... =)

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bangga kot ..

azie5ouh!8 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

whoa..utm pun ade gak..nak menggedik kat post ni gak..'sy berbangga jd budak sains kom kat utm'...hehe..
XD

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Heheh ... yup2 .. UTM pun ada .. mesti bangga !!!

Tea said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pehh memang best laaa! ;)

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Tea
aik .. korek post lama ni .. hehehe

close button
ShoutMix chat widget
Twitter Bird Gadget