Paratha Pizza Kebab: Satu Percubaan

June 21, 2011 iPai 28 Comments

Salam

Hari ni ada kawan sorang ni punya laa baik hati belanja 'Hot & Roll'. Punya laa aku naik hairan macam mana dia dapat idea buat menu tuh, sebab dia guna roti paratha untuk wat makanan ala kebab. Dah la first time makan, kawan aku plak kata banyak je kedai ni kat Penang. Lagi-lagi kat Queensbay tuh. Aku sendiri mana perasan. Kalau tak, dah try dah. Dan memang sedap la makan Hot & Roll. Jadinya semalam, otak sewel datang kejap, nak cuba buat paratha tuh. Jadi aku mereka satu resipi baru yang dipanggil sebagai;

Paratha Pizza Kebab

Ok ye puan-puan tuan tuan (Dengan gaya dan sengau Chef Wan sikit), bahan-bahan yang kita perlukan adalah;

Keju. 
Hancur-hancurkan ia agar boleh diratakan atas Paratha tuh.
Yang dalam gambar ni adalah 1 keju penuh. Tapi untuk satu paratha, setengah keju pun sudah memadai






Roti Paratha. 
Atau pun roti canai segera.










Sos Spageti Kimball. 
Nak pakai jenama lain pun boleh









Dan juga daging kisar. 
Ayam ke daging ke, ikut citarasa masing-masing k.










1. Mula-mula, masak daging kisar. Haa yg ini daging kisar yang berketul lagi. Letak trus kat dalam kuali tuh, bagi cepat sikit dia cair.


 2. Haa, bila dia dah masak, dapatlaa hancur-hancur macam ni, kira ok laa. Kemudian, benda ni letak tepi dulu k.


3. Lepas tuh, masak roti paratha tuh. Di dalam gambar ni aku masak dengan letak Planta sekali. Rasanya, aku rekemen korang letak sikit je. Dan tak letak pun tak pe. Tapi pastikan roti korang masak. Karang ada pulak yang sendat-sendat perut.


 4. Bila roti korang dah separuh masak, (dengan pakai api kecik je) korang boleh la letak sos spagetti dan kemudiannya letak laa keju dan ayam yang korang sediakan tadi. 
Banyak pulak ayam tuh kan ? Tu la sepatut ye boleh letak kat dua paratha tau. 
Haa, kan dah macam pizza tuh.
Time ni, korang nak letak benda lain pun boleh tau. Apa-apa aje.
Janji korang suka isi tuh. 
(Tiba-tiba kan ada dapat idea nak letak ikan tuna plak. Apa rasa dia ek? Yummy)



5. Bila dah agak-agak dah masak bawah api kecik tuh, boleh laa lipat.
Haa, ada cam kebab tak ?
Kalau isi dia banyak, jadi laa tebal. kalau isi dia sikit, nipis laa ia.




6. Dan dah siap. Korang boleh kerat dua, bagi orang lain makan. Haa, sedap tau.

Meh laa cuba, dan kasi feedback kat sini.

Alu-alukan juga kepada chef-chef lain kasi tips tambahan kat sini.

(Dengan suara Chef Wan lagi) Ok ya puan-puan. Jumpa di lain masa. Tataaaaa....


Errk. Aku dah lapar dah.

28 comments:

sedapppp giler..next gathering bloggers naufal masak2 kite makan2 ramai2 :)

iPai said...

Waaa ... aku masak ke ? taknak2 .. kite makan kat kedai, lagi sedap .. ahakz ..

ogies said...

cam sedikit hangit jeh... haha
good try.. =)

fairus said...

WAH, CAM MENARIK JE.. RESEPI DARI CHEF MANA NI.. ? :)

Dosh Saleem said...

pergh sedap2. ley try ni.hehe

iPai said...

Ogy ~ hahah .. tu pasal ada tips2 'dengan api yang kecil' .. hahah .. sebab mmg dah hangus skit .. tp kan, kerak-kerak cam tuh laa best ..

fairus ~ takde chef2 ni .. ni mmg main bedal je ni ..

dosh ~ yang ko punya meggi murtabak pun aku tak try lagi .. heheh

Wah, sgt simple! Nak tryy! Thank youuu. And rasanya klau tmbah dgn button mushroom pun sedap jugak. :)

Wah, sgt simple! Nak tryy! Thank youuu. And rasanya klau tmbah dgn button mushroom pun sedap jugak. :)

Jap, cheese tu cheese biasa cam cheesedale yg keping 2 tu ke mcamana?

wahhh..sedapnya..nak sket!!!

iPai said...

syafiqah ~ haa, sila laa cuba ye .. wah .. cendawan butang tuh .. pasal cheese tuh, saya guna cheese yang keping yg orang selalu makan dengan roti ..

zairi ~ meh rasa meh .. sedap tau ..

Oh, okay. Thanks! :)

iPai said...

Syafiqah ~ sama2 .. selamat mencuba ..

wah..ipai..pandai erk kau masak...lepas ni nk try la resepi ni...klau msak ni untuk mkn sahur blh tak ni??

iPai said...

cikfarah ~ kalau agak2 perut tahan dgn sos spagethi n keju tuh, orait je .. heheh ..

selamat mencuba ..

Ira Bulat said...

wah wah, nak try la nanti... mcm best je. letak lada benggala mesti syokkkkk....!

iPai said...

wah .. lada benggala tuh cam ne plak ?

Ira Bulat said...

ala, lada yang bulat macam tomato tu la..yg ade kaler hijo, kunin, merah tu...

iPai said...

owh .. yg itu ka ? uhuh .. all the best yaa ..

EYFAalias said...

nampak macam mnyelerakan. tapi kalau eyfa buat rasanya hilang selere terus. ahahaa

iPai said...

aip .. sapa cakap .. belum cuba belum tahu tau .. try je laa ..

En Jay said...

gilak ah bro, apalah nasi goreng bujang aku berbanding ko punya pizza. heh

iPai said...

mak ai .. yg nasi goreng tuh penting juga bro .. utk wang kos yg rendah .. yg ni dapat sebulan sekali, ok laa bro .. uhuhu

wow menarik tanx for sharing =P

iPai said...

Sama2 .. jgn tak cuba tau ..

nabilah_2908 said...

hehehe...pizza yg tak memerlukan oven... nice juga cara mcm ni.. ;)

iPai said...

eh .. boleh je letak dalam oven .. nanti, cik nabilah cuba k..

miyuni said...

Rumah sye xde oven,.Terbaiiiikkk