Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Thursday, June 30, 2011

Yang sebenarnya, Dragon Ball ada 7 biji kesemuanya ..

Salam



Pada kala ini lagu Dragon Ball sedang kedengaran di kaca TV menandakan adik aku telah menukar siaran ASTRO (yang tak tahu kena boikot ke tak) kepada siaran ASTRO Ceria 611. Teringat daku saat-saat indah pada waktu kecil menonton Dragon Ball pada setiap hari Sabtu dan Ahad pukul 9.30 pagi di TV2.

Setiap hujung minggu itu tidak akan dilepaskan untuk menonton siri TV popular ini, walaupun iklan Apollo sering memotong stim yang tengah syok melayan cerita yang penuh imaginasi ini. Cerita ini sudah tamat sirinya pada tahun 2005, tetapi fenomena berkumpul di depan TV tetap berlaku di rumah aku jika mendegar lagu tema Dargon Ball itu di kaca TV. Teringat seh;





Teringat aku, bila setiap plan keluarga aku untuk hujung minggu perlu dianjakkan selepas pukul 10pagi kerana tidak mahu mengganggu siaran mesti tonton pada kedua-dua hari tersebut. Aku tak pernah berkesempatan untuk membaca komik Dargon Ball 43 siri, kerana waktu itu pendedahan aku terhadap komik amatlah kurang. Yang aku kenal, Doreamon je. Maka siri TV itulah saja sumbernya.
Kadang-kadang tuh teringat juga, lepas bangun Subuh akan tertidur semula dan akan bangkit secara tiba-tiba, seakan-akan bunyi lagu tema Dragon Ball ini merupakan alarm kebakaran rumah yang memerlukan berlari ke ruang tamu mencari TV. Ngeh3. Sampai terlupa nak basuh muka dulu.

Bila dah tengok, berangan pulak nak jadi hero dalam cerita. Membuat gaya Kame Hame Ha kepada adik beradik seakan-akan aura itu betul-betul dan akan muncul di telapak tangan. Tapi yang keluar, habuk. (Habuk pun tak de sebenarnya)

Tak cukup dengan itu, aku tumpahkan imaginasi itu ke kertas-kertas contengan. Meniru sehabis boleh muka SOn Goku tuh dan setelah mencuba banyak kali sampai nak give up, muka pun agak-agak serupa akhirnya. Yang penting tang rambut tuh kan ? Bila nak stat lukis badan, "Adeh, cam lagi komplikated je". Akhirnya, lukis badan lidi je. Maka jadilah Son Goku Lidi.

Aku juga ingat, siri TV ini bermula daripada aku sekolah rendah lagi dan tamat pada aku tingkatan 5. Aku berada di sekolah berasrama, dan TV merupakan option yang xbest untuk dijadikan aktiviti, namun, aku dengan kawan-kawan aku pergi juga tonton cerita Dragon Ball ini. Punyalah ramai peminat, kantin sekolah aku yang kecil itu dipenuhi oleh kami semata-mata menonton cerita Dragon Ball ini.

Kalah ramainya orang jika dibandingkan waktu rehat sekolah pada hari biasa. Sehinggakan ada yang sanggup berdiri untuk 30 minit untuk melepaskan kerinduan kepada Son Goku. Bayangkan sahajalah hampir 80% pelajar berada di kantin untuk menonton Dragon Ball. Setelah Dragon Ball tamat, tiada lagi fenomena itu di TV. Dragon Ball GT pun tidak mendapat sambutan.

Tapi sekrang dah boleh tonton kat ASTRO Ceria. Wah, boleh aku tengok balik kan. Setiap hari kerja pukul 11.30 pagi, 6.00 petang dan pukul 9.00 malam (kadang-kadang je) aku akan usha line TV. Kalau takde sapa tengok, aku bedal. Hehe.

Adeh.
Yang sebenarnya, Dragon Ball ada 7 biji semuanya

P/S: Sekarang dah pukul 9.40 malam. Aku dah terlepas siaran malam Dragon Ball. Aku ingat nak taip pendek je tadi. Ni blog punya pasal laa ni aku terlepas siaran. Haddoi.

42 ngomelan:

EYFAalias said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahaha. dah lama tak tgk dragon ball. ehhhee.

Syuxer said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

khusyuk betul bro taip entri sampai terlepas citer dragon ball..penangan blog neh dahsyat..cam sekejap je..tapi padahal lama gak masa diambil huhuh

mumu zai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha..yup..jap dea ade siaran pukul 11.30 pg,3.30 ptg ngan 6 ptg jugak..boleh ulang2..hehe

Rozuan Ismail said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haah la,masa kecik dulu weekend tgk awal pagi.huhu.skang ni kurg layan dah

Tea said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mmg suka tgk dragon ball ekk? hihi...

d2z said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bosan2 duk rumah aku pon tertgk jgak dragon ball..tapii..slow sgt laa cerita tu

~~Ticer Wann~~ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pernah gaduh ngan adik-adik sebab dorang nak tengok cerita ni tapi Ticer nak tengok cerita lain..last-last jadi terminat sekali plak.. :D

athira tinted said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

waaa... bebolaaa apii....
rinduw2, goku dan rakan2 dia...
pastu syok tgk time goku naik awan terbang pastu panjat menara tinggi uh.... tringat seh.. kartun kegemaran time kcik2 luw...hehe..:P

~tp kat cni xda astro x leh la tgk..:(

♥suNa husNa♥ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahaha.ipai aku pun tertgk gak sama dgn anak saudara aku.tp aku tgk kt ntv7..skrg dah dragon ball z.....huhu

Tea said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wuuu.. dh leh komen dgn gembira.. tp smp ble lah kebahagiaan ni bertahan.. HAHAHA... -..-

azie5ouh!8 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

walking down memory lane..
minat giler tgk katun nih tym kecik dulu.
tym tu manada spongebob, ppg or watsoever.
XD

me suya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dulu sggup ponteng sekolah hari ahad sbb nk tgk dragon ball..suya kan kat kelantan.ahad sekolah..muahahaha~

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

eyfa ~ a ah .. dah lama tak tengok kan ?

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

syuxer ~ tuh betul juga tuh .. penangan blog ni kadang2 mmg dasyat sikit ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

zai ~ aik tengok juga eh ? heheh ... best kan ? best kan ?

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Rozuan ~ skrang rozuan bz kot .. tak dapat nak tumpu tengok tv. ye dak ?

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Tea ~ suka2 ... sangat bes .. wuuu

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

d2z ~ tertengok tuh memang selalu n yes .. memang slow cite die .. lagi2 part lawan die .. lawan ye kejap, tp dia punya cakap, tgk scence lagi, makan juga laa 3 episode

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ticer ~ uhuhu ... ticer dah geng ngan adik, kira orait r ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

athira ~ hehe .. dgn awan terbang kuning, kalau ada satu best dok ?

eh takpe2 .. kat youtube pon boleh juga ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

suna ~ eh ntv7 pun ada ek .. pkul brape ek agak2 ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Tea ~ yeay !! pergi balas komen banyak2 cepat ... then pusing2 ronda2 ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

azie ~ spongebob tak wujud lagi ek ... maka kitalah generasi dragon ball di Malaysia .. uhuhuh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

suya ~ wah, sampai ponteng .. terbaik ... tp takkan tiap2 ari ahad kot .. nanti kene ban peksa plak .. eh, ni sekolah .. ada ban paper ke ?

Fyqa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dasat jugak penangan drgon ball ni kan.


;P

Huszaini said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

suka gak dragon ball nih!! layan komik n tv... tapi tv lambat sangt.. tu yg buat koleksi komik tu...

Tea said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nak pegi korek entry lame2 ipai.. HOHO..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Fyqa ~ wuish .. memang dasat kot .. ni mesti tgk juga ni ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Huszaini ~ wah siap buat koleksi tuh .. aku tak sempat kumpul pon ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Tea ~ jangan ..!!! heheh .. korek laa ..

Abang Stalker said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku teringat plk.dlu cte dragon ball ni hujung mggu,kul9pg.Tiap2 pg aku dgn bpk aku bangun awl tuk tgk cte ni.sarapan pun mak aku trpksa angkt letak dpn tv.siap bwk bantal dgn selimut sbb mud ngntuk lg.haha..best cte ni.byk kenangan. :)

Suhazli said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahaha.. minat ea?aku lak da lock channel 611 ngn 618 tu..na tgk kne mtk kebenaran ngn pak su dia dlu..haha

AZTIQAH said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dlu kecik2 sllu tgk dragon ball
layan dgn ayah plak tue
haha
oh pakcik penyu

AZTIQAH said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dlu kecik2 sllu tgk dragon ball
layan dgn ayah plak tue
haha
oh pakcik penyu

CALL ME NEPH said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cerita di movie gua layan tapi jika komik gua x layan..banyak sangt...dah la hitm putih..bek tgok tv...wakakaka

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

abang stalker ~ wah siap dengan bapak sekali .. gila style ko bro .. macam tuh sekali ek .. tp memang banyak kenangan kan ?

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Suhazli ~ uik .. kenapa sampai lock .. uhuhuh .. tak senang hati tgk katun eh ?

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Aztiqah ~ wah ni kes kedua layan dgn ayah sekali ni .. gila stylo laa korang .. mesti syok tgk sama2 kan ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Neph ~ betul2 .. tengok tv .. komik aku tak layan sangat .. uhuh

athira tinted said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ipai...klau wujud awn terbng tue sure la best, x yah kna jln kaki g klas..hehe...
utube?? hmm...better study luw..huhuk..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

athira ~ heheh ... ok2 .. bagus gak tuh .. better study ...

alif haris said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

perghh cerita feveret aku dulu ni bro ^^

close button
ShoutMix chat widget
Twitter Bird Gadget