Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Thursday, July 21, 2011

Cara yang paling terbaik nak hilangkan virus Facebook setakat ini

Salam

Info mulai 21 Julai 2011

Kat sini aku nak share macam mana aku hilangkan virus Facebook yang aku kena Selasa lepas. Bagi sesiapa yang tak tahu lagi macam mana rupa virus Facebook tu, silalah  baca post Aku kena virus daripada Facebook !!!. Sebelum ini aku ada share carian Google tentang cara-cara nak hilangkan virus Facebook ini dalam Macam mana nak hilangkan virus Facebook. Dan jujur aku katakan, satu pun tak berkesan. Bagi pendapat aku, ini berlaku kerana virus Facebook ini berubah ke jenis baru.

Setakat ini, ini antara cara yang terbaik untuk menghilangkan virus daripada Facebook. Dan cara ini sangat-sangat berkesan. Kalau lepas ni, hacker ubah system virus tuh, mungkin cara ni takkan berkesan lagi. Caranya adalah dengan menggunakan software;

Malwarebytes


Bagusnya Anti-malware ni, aku punya CPU usage daripa 100% terus kembali normal. Sangat bagus.


 Tengah-tengah scan tu, dia terus blocked segala acess internet daripada virus tuh. 
Process: svchost.exe ni sangat banyak dalam Task Manager. Tu sebab 100% CPU Usage.



 Kebiasaannya korang akan dapat 39-41 Trojan untuk virus Facebook.
Jadi sebelum buang begitu sahaja, better korang baca sikit, kat bahagian Item.
Takut ada effect kat software yang korang guna.


Tips: Sila offkan internet semasa scan virus ini


Kalau tak leh install ??
Jadi untuk kes yang akan datang, kalau korang tak install software ni, korang boleh guna cara lain. Korang bukak hardisk laptop korang dan scan kat laptop/PC yang selamat daripada virus ni. Dengan syarat, jangan sesekali double click file yang ada dalam hardisk tuh. Cara ini juga boleh apply kat mana-mana virus yang liat.

Cara ini boleh dilihat sebagai salah satu option terbaik untuk tidak meng-format laptop anda.

 Ni laa hardisk laptop aku.


 Bawa keluar elok-elok. Jangan kasi hentak nanti rosak hardisk ni



 Ni plak casing hardisk yang aku guna. Casing ni boleh cari kat kedai komputer. 
Harga jualan biasanya RM 10-15.
Kalau external hardisk brand Buffullo, Western Digital, Toshiba ke, dan lain-lain jangan pergi bukak plak. Yang itu external hardisk yang memang tak boleh dibuka.




Gantikan hardisk.



Cucuk kat laptop lain dan scan. Ingat, jangan double klik file daripada hardisk ni.




Bagi kes pop up Apps tak henti-henti daripada Facebook ???
Ok untuk kes aku, aku punya virus dah advance sikit, sebab dah keluar pop up ini;

Updated info : Cara ini juga boleh digunakan untuk selesaikan masalah tidak boleh access ke laman web Facebook. Masalah berpunca daripada file  C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts
Apa yang perlu korang buat;

 Korang tekan Start dan taip Windows Defender, Klik pada Windows Defender


Bila Windows Defender ni keluar, klik sahaja Scan


Result ini akan menghilangkan tindakan virus terhadap file ini;
C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts



Kalau pop up tak hilang juga ???

Sampai sini, korang kena log in Facebook korang dengan menggunakan komputer/laptop lain dan korang;

1. Tukar password 
Gunakan campuran huruf kecil, huruf besar dan nombor untuk lebih selamat


2. Delete semua Facebook Apps yang korang ada
 Cara nak delete Facebook Apps ni, korang klik pada Account button, pilih Privacy Settings. Cari perkataan Apps and Websites dan klik Edit Your Setting di bawahnya. Kemudian, klik pada Apps you use, dan klik pada Edit Settings. Cara nak delete, hanya tekan 'x' pada setiap Facebook Apps yang korang ada. Sumber

Kebanyakkan Apps dalam senarai yang aku kena, semuanya Apps lama '6 Months ago'. Padahal sistem virus ni yang set macam tuh, maka jangan tertipu.

Dan kemudian, korang log out macam biasa. Ni bagi mengelakkan hacker tuh dapat password korang.




Kalau pop up masih ada lagi ???

 Korang uninstall Browser (Mozilla Firefox, Google Chrome) korang dan install yang baru. Semasa uninstall, pastikan semua fail-fail lama dibuang terus. Delete sendiri kalau boleh

C: > Program Files > Mozilla Firefox

Dan kemudian, selepas restart semula, baru korang Install browser internet balik. 
Dan konfirm hilang punya !!



Di kesempatan ini, saya ingin menyampaikan jutaan terima kasih kepada MGA, yang banyak menolong saya dari segi teknikal dan mental.MGA telah banyak berjasa pada saya.


Klik share bagitahu member kat Facebook,
supaya dapat membantu mereka menyelesaikan masalah ini.
Sharing is caring
Terima kasih

47 ngomelan:

Abang Stalker said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

perghhh..

power siot.begitu detail.thanks pai! :)

izfanora said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pergh.. mmg detail.. tapi, mmg cuak utk buat benda2 nie sbb xpakar langsung.. huhu..

hope izfa tak kena lah benda nie..amin..

alif haris said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pergh terbaik ni bro ..
thanks .. budak SC ek kau ni ?? hehe

aku gune gak malwarebyte .. tp tak tahu keberkesanannya kt virus fb ni .. hhehe ..

fatin syahirah :) said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tahniah jumpa dah caranya :D

good entry untuk membantu yang terkena :)

tuan tanah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahhhh! bagusss! info menarik . thanks yaaa . :)

kotak bulat said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

HUU..TERBAIK LA.. tp tkut lak nk gune.. heheh.. kb jrg ukak fb

Chenal said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Entri baguss nie! dapat ilmu ari ni! TQ

nurathirahkaman said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

owh sungguh complicated..boleh sawan,...hikhik

Tea said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

errr malwarebytes ni tea ade. tau pn kat software4dummies. dan download pn kat sana lah. huhu.

Tea said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah dah hilang. yeahh! :)

Acik said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

owh ... apalah virus ni menyusahkan iPai saje. lanyak virus tu habes2 ...

anismelon said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nice sharing..

anis na tanye nie..anis pon kene cm nie..tp bukan dari fb..anis tak tau dari mane..tp virus nie masuk mse chrome ade prob hari tu..boleh guna care nie ke nak buang virus nie..anis tak larat na 4mat dah..abis sume keje keje anis jadi shortcut..help me..help me pls..wuuu

alif ismail said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam...

amboi...mcm marah je alif tukar byk2 header..

ye, sejak join blog ni rasenye dah 3 header tertukar. bukan ape, saje ubah mood dan mencari identiti blog. insyaallah 1 hari nanti bilamana semua dah OK, alif akan setia dgn 1 header saje..

hihi...thanks bro sbb komen..

EYFAalias said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

alamak. macam payah jee.

alif ismail said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hihi...sekadar untuk ingat mengingati antara kite je..

jangan di lap je..basuh..haha..

izzad b* said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nice info!thanks

ct N honey said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya tahu guna aje lappy,benda2 cam ni tak tahu pun,nanti nak suruh hubby check..tq sbb share ni

~iz~ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

blog ipai ni bagus..banyak informasi sampai pening iz nak baca..hehee

almaklun banyak benda baru yg iz x tahu..:)

Afikah Aziz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wawawa baru tau,thanks ipai :)

SoLy SoLicious said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sgt berguna ^________^
bagusnye ade org yg expert bab2 ni ~

syarifahsidrus said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sangat detail.huhu
thanks

Daksyah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dah try..
memang virus sume dh takde..
tp still takleyh access facebook kt laptop i...laptop laen boleyh pulak..
dah bnyk kli dh i isntll google chrome + adobe flash..
still tak boleyh..why huh??

Daksyah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dah boleyh dah..
thnks.. :D

Anif Abdullah| AA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bagusnya.. tak paham sangat bentuk virus2 facebook skunk..haha OK,thanks :)

Ahmad Uzair said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku guna bitdefender..bila link ke virus tu awal2 lg kena block

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Daksyahmacam mana jd boleh. Sy punya xboleh la access facebook, mcm web facebook kene block pulak. So camner? Tlg

zulaika said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dah try..
memang virus sume dh takde..
tp still takleyh access facebook..npe ek???

Zulqarnain Musa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

fuyooo byk gila mklumat...virus fb mmg popular skang ni sbuk nak chat....bgs2 ini info....ptt cber tpi nk kluokn hard disk dri laptop xsmpai haty wooooo

Zulqarnain Musa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

fuyooo byk gila mklumat...virus fb mmg popular skang ni sbuk nak chat....bgs2 ini info....ptt cber tpi nk kluokn hard disk dri laptop xsmpai haty wooooo

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Daksyah
Scan guna Windows Defender

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Ahmad Uzair
Rasanya yang mana virus2 updated, boleh halang virus ni. Masa aku kena virus ni baru sgt2 ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@zulaika
Guna windows Defender

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Zulqarnain Musa
hehe .. kalau tak sampai hati takpe .. takut ada rosak mane2 kan .. bahaya juga tuh ..

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tu la korang, degil.. suke sgt klik link bukan2.. hehehe

zulaika said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tQ..memang berkesan...

Tempoyak Goreng said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ok,thanks.dah leh buang kan virus yang cangat ''baik '' tuh.but still takleh bukak fb pakai lappy yg kena virus ni.cmner? mood=saya pembenci facebook virus =.=''


Sorry, we are experiencing temporary technical problem, please check back later<-----------cmner nak buang ni ?

anep said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam.mcm mne pulak kalau aku bukak komputer and then teros automatik ke safemode.pastu takleh login.soalan nye.boleh tak aku bukak harddisk dan scan kat komputer lain? atau aku kene format komputer tu ke?

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@anep
kalau kena macam tuh, ko leh try cara yg cabut hardisk macam yg ditunjukkan dalam post ni .. n pastikan laptop yg digunakan untuk scan tuh takde virus dan antivirus yg bagus .. sebab kadang2 ada certain antivirus tak dapat detect virus baru walaupun updated .. so kalau tak settle dengan satu jenis antivirus, try pakai antivirus yang lain ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Tempoyak Goreng
guna windows defender untuk scan satu komputer .. rujuk post ini

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@zulaika
sama2

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Anonymous
kami ni peramah .. hehe

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

thanks bro! nice info... ;)

yuzi said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

thanks bro! nice info.. aku da tekena da plak.. semak woo

.izzati liyana. said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

woah. bagus betul. complete. tapi sy tgk pun mcm pening-pening lalat siket. mane nak tahu benda2 alah ni. hihi.

Jun Yoshino said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ipai saya dah rujuk cadangan macam mana nak buang virus facebook,tapi pas buang,saya takley access facebook lam internet.boleh tak tolong letak macam mana nak access kembali facebook dengan gambar?saya tak pandai buat hanya dengan perkatan :( thnx

Yumida said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

huhuhu..advanced nyer...

klo org xleh follow blog kita lak..cmne ar?

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ipai...facebok sy kena virus..then sy da follow sume yg awk suh tu...da download Malwarebytes..pastu da reinstall mozilla...tp xdpt plak buka fb....nape ye..pastu sy trt nk scan windows defender tu..tp xjumpa pom..huhu..tlg sy pliz..

close button
ShoutMix chat widget
Twitter Bird Gadget