How to remove Facebook virus | Macam mana nak buang virus Facebook

July 20, 2011 iPai 62 Comments

Salam

Semalam aku kena virus Facebook ni atau dikenali sebagai, Koobface iaitu sejenis worm yang berkeliaran dalam Facebook. Virus ni akan menghantar message kepada kepada korang dan buat wall post. Dalam message yang dihantar akan ada link yang mengandungi virus. Sila baca sini untuk keterangan lanjut.


Atas carian Google ni antara cara nak remove adalah;


Carian pertama-Sumber---------------------------------------------------------------------------


1 – Kill these processes:
fbtre6.exe
mstre6.exe


Caranya adalah; 
 Korang right click window bar (yang kat bawah tuh) dan klik 'Start Task Manager'



Klik pada tab yang kedua iaitu 'Processes' dan cari dan tekan image name fbtre6.exe dan mstre6.exe satu persatu, dan klik pada End Process





2 – Delete these registry values:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “c:\windows\mstre6.exe”
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “C:\Windows\fbtre6.exe”
HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes\Apps\Explorer\Navigating


Caranya adalah;
 Korang klik pada Start button, dan taip run kat bar bawah tu. Boleh tekan Enter terus atau klik pada yang pertama tuh.



Window baru akan keluar dan taip regedit. Klik Ok



 Cari file step by step seperti yang tertera di atas, contoh
HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > Windows > Current Version > Run > ”systray” 
Untuk lebih kepastian, pada ruang Data, akan tertera ini “c:\windows\mstre6.exe
Klik dan delete


PERHATIAN: JANGAN SEWENANG-WENANGNYA DELETE FAIL YANG ANDA TAK PASTI. LAPTOP/PC ANDA MUNGKIN TAK DAPAT START KALAU TERSALAH DELETE



3 – Delete these files:
C:\\Windows\\fbtre6.exe
C:\\Windows\\fmark2.dat

Caranya macam korang cari fail dan folder. Mula daripada My Computer.


----------------------------------------------------------------------------------------------------


Carian kedua-Sumber-----------------------------------------------------------------------------


1. Menukar Password Facebook.
2. Delete Facebook Application yang tak pernah korang pakai

(Klik pada sumber itu untuk lebih faham, macam mana nak buat)


---------------------------------------------------------------------------------------------------


Carian ketiga-Sumber-----------------------------------------------------------------------------

Ni yang aku dapat daripada Facebook sendiri. Rasanya untuk keterangan lebih lanjut, boleh click di Sumber.

Here are some ways to be smart and aware on Facebook and across the Internet:

  • Don’t click on links or open attachments in suspicious emails. If the email looks weird, don’t trust it, and delete it from your inbox immediately.
  • Be wary of where you enter your password. Just because a page on the Internet looks like Facebook or another site you use, it doesn’t mean that it is. Check the address bar in your browser, and learn to tell the difference between a good URL and a bad one. If you ever have doubts about the legitimacy of a link, simply type the website’s URL (for example, http://www.facebook.com) into the address bar.
  • Be suspicious of any email or message that contains an urgent request or asks you to update your information or provide new information.
  • Be suspicious of emails or messages that contain misspellings or use bad grammar, especially if they’re from someone who is usually a good writer.
  • Make sure you have an up-to-date web browser equipped with an anti-phishing blacklist. Some examples are Internet Explorer 8.0 and Firefox 3.0.10.
  • Make sure you have up-to-date comprehensive security software on your computer that includes anti-virus, anti-spyware, anti-phishing, and a firewall.
  • Make sure you've set your operating system to update automatically.
  • Make sure you’ve listed a security question and answer for your online accounts. This will come in handy if you ever lose access and need to prove who you are. You can do this on Facebook from the Account Settings page. You should also add a mobile phone number from this page, which will help if we ever need to send you a text message to confirm your identity.
  • Don’t share your passwords with anyone. Don’t do it. Most reputable online services will never ask for your password through any form of communication.
  • Use different passwords for your various online accounts. If you use the same password everywhere, and it’s stolen, you could lose access to all of your accounts at once.
  • Use a complex password that can’t be easily guessed. Avoid common words, and make sure your password is at least eight characters long and includes capital and lower case letters, numbers, and symbols.
  • Remember that you choose what you share and with whom you share it. Think before you post, especially if the information is sensitive or personal in nature. You can learn more about how to control your information on Facebook, including how to choose an audience for each and every post you make, in our Privacy Guide.
  • Use caution when accessing or sending information over an unsecured public wireless network. Unless you can verify that a Wi-Fi network is secure, you may want to avoid transmitting sensitive information.

---------------------------------------------------------------------------------------------------


Carian keempat-Sumber--------------------------------------------------------------------------


Guna scanner McAfee. Software ni adalah software yang direkemen untuk scan virus Facebook ni. Untuk Sementara boleh laa.


---------------------------------------------------------------------------------------------------



Satu pun tidak berkesan ? virus Facebook masih ada ?
Mari lihat

Sharing is caring
Terima kasih

62 comments:

Fatieya Rose said...

pity you.. nt dah boleh on add fb saye ea

Tea said...

huuu. hebat. :)
tahniah tahniah sebab dh okeh semula. :)

TYNTHA LANA said...

i-pai, mksd diuruskn kmudian tu,lana ingat nk bt 2kumpuln untk bloglist tu..tp still dlm planng lgi..tgk lah mcmna..dlm 2,3 hri ni :)

tanks ya i-pai sbb sudi join ^__^

iPai said...

@Tea
Tak ok lagi sebenarnya ..

iPai said...

@Fatieya Rose
heheh .. boleh .. nanti ye, dah tak boleh log in facebook dah ..

iPai said...

@TYNTHA LANA
ok2 .. trima kasih kasi join ..

izfanora said...

sabo jelah labu..

Afsar said...

nak space kat atas tu bleh???hahaha

singgah dari:
http://afsarothman.blogspot.com

Tea said...

xyah berFB. berTWITTER je. huhu.

Aemy Shamy said...

Virus ni dah merebak, ramai kawan2 sy dah kena..& semua complain pasal chatbox fb skrg yg antar virus..huhu..ni tips yg bagus. thx!

waa..bahaya2..thanks!

Aimifiqa said...

smpai mcm tu sekali. tak boleh log in. bahaya ni. waah. thanks for the tutorial.

Cik Muda Sae said...

kan dah cakap...dia ni terer lol...huhuhu~

Cik Pelangi said...
This comment has been removed by the author.
ADAN + LINA said...

Terima kasih tentang Info...

terus jadi follower

pintarnya dia mengkaji. arisha pun tak expert ttg hal itu. thanks for the infos. :)

thanks pai..ilmu ni.

seram plak..huhu
thanks ipai share cara ni..

alahai siannya ipai..xpe2...selow2 ye buat semua ni..xtry bawak g kedai komputer ke?

perghh..sungguh panjang dan complicated caranye..... alhamdulillah,setakat ni xkena lagi virus tu

Chris said...

Thank for de info bro.. Semalam aku kena,tiap2 kali on laptop direct ke safe mode,anti virus pun tiba2 kosong tak berfungsi.terpaksa format balik hari ni.

Acik said...

aiyooo ... tarak paham ler! heheheee ... sebenarnya x nak paham kot sb kita tak kena virus tu! heheheeee ... semoga virus tu terhumban ke longkang dan terus mati!

patut ah lappy aku asyik hang je..avira plak tak reti nak hapdet huhu.. thanks!!

EYFAalias said...

wow. nice info. Kira skrg fb ipai dh okay la? lappy pn dh okay?

reez-zwan said...

bro...mintak izin share...kredit akan diberikan kepade blog anda...

Rahsia Awet Muda N.D Lala.

iPai said...

@izfanora
dah boleh sabo sikit ni .. uhuh

iPai said...

@Afsar
nak ke ? tak leh amik, tp boleh letak banner kat situ .. sila2 ye ..

iPai said...

@Tea
tp twitter kita tak ramai .. uhuhuh

iPai said...

@Aemy Shamy
walaupun ia tak berkesan .. tp sama2 ..

iPai said...

@syarifahsidrus
sama2 ... nanti kasi tau kawan ye ..

iPai said...

@Aimifiqa
yup2 .. takleh log in .. nanti bgtau orang lain

iPai said...

@Cik Muda Sae
dok eh .. takde terer sangat .. try google je ..

iPai said...

@ADAN LINA
terima kasih .. lina dan adan

iPai said...

@Rtp Farra Arisha
harap yang mana leh guna, cuba praktikkan .. hee .. harap semuanya selamat ..

iPai said...

@Abang Stalker
sama2 ... harapnya boleh guna ..

iPai said...

@[sutera kasih]
hee, jangan seram2 k .. cool je ..

iPai said...

@najihah sahami
hee, tak nak bawa ke kedai komputer .. nanti semua fail ilang ..

iPai said...

@SoLy SoLicious
yup2 .. jaga2 ye soly .. jangan terkena .. kasi tau kawan2 skali ..

iPai said...

@Chris
a ah .. memang cam tuh .. eh dah format ke ? saya nasib baik tak format .. nanti saya share macam mana saya buat ..

iPai said...

@Acik

hee, achik kena tahu tanda-tanda cukup laa, lepas tuh tahu cam ne nak betulkan sikit .. kalau tak nanti bahaya kat laptop ..

iPai said...

@Anif Abdullah| AA
tak leh nak update ekh ? dah kene serang dah kot. ..

iPai said...

@EYFAalias
masa eyfa msg ni, tak ok lagi .. skrang dah ok dah..

iPai said...

@reez-zwan
orait .. sila2 ye ..

e k i n . said...

Panjang lebor, but thanksss! It's helpful :DD

izfanora said...

bagus2.. sabar separuh drpd iman..

tulah len kali hati2 hehek

HAFIZAL said...

bagus info anda...tq share your info

Nur Elyana said...

dalam task mnger yana x ada lak cam tue..tapi mmg kena virus la.then yana da guna antimalwre..cam na ni ea?? fb kdg2 ja boleh bukak

keanu said...

@Nur Elyana kalau pasal fb tu,ikut mnde ni yana

cari file nih

c:\windows\system32\drivers\etc

tukar file "hosts" -> "hosts.txt"

iPai said...

@e k i n .
sama2 ..

iPai said...

@izfanora
yup2 .. hehe

iPai said...

@Qaseh dalia adelia
baik .. saya akan hati-hati

iPai said...

@HAFIZAL
sama2 ..

iPai said...

@Nur Elyana
haa, betul apa yg keanu bgtau tu .. kene scan file tuh ..

~ddloveu~ said...

saya dah buat semua tu scan guna malwarebytes dan pergghhhh banyak sungguh virus TROJAN. dah keluar "Quarantined and deleted successfully" tetapi fb di pc masih lagi tak boleh on..yg lain2 ok..kenap ye...bila click facebook dia keluar
" Oops! Google Chrome could not connect to www.facebook.com".....boleh share bagaimana nak selesaikan, kena hantor kedai gk ke huhuhuuu
Try reloading: www.­facebook.­com

Helmi said...

Yup.. saya pon da kene cm ~ddloveu~ ... mcmne nk wt..?? smpai skrg xleh bukak fb..Plz, Any Solution? Tq anyway ^____^

Anonymous said...

Saya pon cm ~ddloveu~ gak.. xleh bukak fb account lps delete virus2 tuh kt Malwarebytes... Any solution x? TQ ^___^

iPai said...

@Nur Elyana
kene scan guna windows defender .. cek kat entri ni untuk tengok macam mana nak buat

http://ipai-ans.blogspot.com/2011/07/cara-yang-paling-terbaik-nak-hilangkan.html

iPai said...

@~ddloveu~
yang ni scan guna windows defender ..

sila cek kat link ni untuk tengok macam mana nak buat

http://ipai-ans.blogspot.com/2011/07/cara-yang-paling-terbaik-nak-hilangkan.html

iPai said...

@Helmi
Helmi guna windows defender k,

cek kat entri ni

http://ipai-ans.blogspot.com/2011/07/cara-yang-paling-terbaik-nak-hilangkan.html

iPai said...

@Anonymous
Harapnya dapat laa Helmi datang balik tgk solution dia ye ..

Anonymous said...

Ipai . awat cam susah sgt nak buang virus tu ..