Nuffnang ads

Jiran Terbaik ♥ S U T E R A K A S I H ♥

Friday, July 29, 2011

Makan, puasa dan penyakit

Salam

Sumber: anayusof.wordpress.com
 
 
Selamat Hari Jumaat. Walaupun ramai yang kecewa dengan keputusan perlawanan bola sepak Malaysia melawan Singapura, 6-4 namun kita terpaksa akur dengan kekalahan itu. Bagi pendapat persendirian berhad aku, aku rasa kecewa sedikit bila Malaysia tidak dapat beraksi macam kat Singapura bila ramai pasukan Singapura yang mempraktikan ilmu kelas drama atas padang dengan sangat cemerlang (in very sarcastic way!!).
Jadi balik kepada topik kita, dalam seminggu ni aku rasa pelik sangat kerana selera makan aku bertambah-tambah. Lagi nak dekat puasa ni, lagi kuat aku makan. Aku buat training puasa sunat Isnin dan Khamis supaya membantu untuk beberapa hari awal puasa nanti. Tapi yang tak best ye, bila hari yang tak puasa tuh, aku ngap tak hengat dunia. Kalau boleh perut ni nak 5 meal sehari: Sarapan pagi (nasi goreng), makan tengah hari, minum petang dengan makanan (spagetti), makan malam dan makanan 1 jam sebelum tidur (muffin ke, kuih ke).


Aku takde laa kuat makan sangat sebelum ni, tapi perut aku ni ikut musim, kadang-kadang kalau time nak makan banyak, ada juga buang tebiat buka peti ais banyak kali, walaupun kita sendiri dah hafal apa isi dalam tuh. Kalau dapur tuh ada visitor counter dan peti ais tuh kena masuk syiling doposen untuk dibuka, mahunya boleh beli satu peti ais sebiji lagi dengan duit doposen tuh kan.


Apa-apa pun, pemakanan kena jaga. Makanan antara punca penyakit-penyakit yang membunuh di Malaysia ni. Janganlah makan sebarangan. Macam aku sendiri, aku ada mengamalkan prinsip 'NO MAGGIE'. Yaa, aku tahu kesedapan maggie tuh hingga menjilat jari dan kaki, tapi memang kena kurangkanlaa. Takut kalau ada side effect daripada perencah maggie tu. Dan dalam prinsip NO MAGGIE ni, aku hanya makan maggie bila cuti sem sahaja. So takde laa nak kempunan sangat. Biasakan yang janggal, kalau tak susah nak tinggalkan.


Sumber: rickyeka.com
 
Apa-apa pun aku ingin menyampaikan selamat menyambut Ramadhan kepada semua umat Islam seantero dunia, terutama pengunjung blog ini. Moga kita semua merebut peluang untuk beribadat yang dijanjikan pulangan yang berlipat kali ganda. Amin

91 ngomelan:

senyumSOYA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

waaa..same la kite ipai..
kdang2 tga2 malam bukak periuk cari nasi..heheh..

hehhe..
salam ramadahan..semoga etamu ramadhan membawa barakah sepanjang tahun..insyaALLAH~ ^^~

Tea said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mi segera tak sedap! huhuhh.

tea all the time nak makan. tu sebab suka pegi jalan-jalan, sebab kurang rasa nak makan tu. lagi-lagi kalau jalan jauh, hu lagi taknak makan. kehkeh.

Tea said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

memang kecewa dengan keputusan bola malam tadi. :(

btw, selamat menyambut kedatangan Ramadhan ye. :)

dhiera said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

memang sangat kecewa dengan keputusan semalam. plus, player singapore macam jadi pelakon terhebat smlm~

btw, selamat berpuasa dan semoga amalan di Ramadhan nanti diterima oleh Allah swt~

p/s: saya follow blog ini. keep it up!

Ummi said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam

sekarang dapat puasa kat rumah sebulan !

dah lama dah puasa tempat orang nak raya baru balik.
sahur pun kadang2 dgn maggie...dah terpaksa nak wat camna..hehe

me suya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Lorr IPai
lagi nak puasa lagi kuat makan
eyhh kang ade lapor time puasa ni kan.. hehehehe

Ezad Skytech said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mmg kecewa sikit la dgn kekalahan team Malaysia malam tadi..tapi takpe la..boleh cuba lagi lain kali...(^^,)

btw,selamat menyambut kedatangan bulan Ramadhan..

atiyahkaman said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

SYAABAN pergi tidak terasa,ingatan murni pada yg ada,bersihkan jiwa sabar brpuasa,ramadhan membawa pahala berganda.. SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK

wahida said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

singapore mmg handal berdrama!!

Aku Bah Nie Imah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat berpuasa ipai..

Acik said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

budak2 yg suka makan maggie tu. tolak ler sumer yg lain kalu ada maggie ni.
tp kfc lagi menang kot ... ke burger king ... pizza ...
huh, kalu pasal makan, tak terkata!
:)

syaz@rozelt said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sama la kte iPai..seminggu sebelum puasa..selera makan menjadi2..lepas tu reingin nak makan macam2 plak..hihi

Afikah Aziz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

part yg bukak peti ais byk kali tu sama lah kita,xtau kenapa hehe..ape pun selamat menyambut Ramadhan gk utk ipai

TYNTHA LANA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam Ramadhan juga buat Ipai ya :) huu..Ramadhan kali ini camna la gamaknya..hehehe

Suhazli said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yeah!kita sme..no maggie..haha..

selamat berpuasa.. :)

Aimifiqa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

taw xpe. mkn mmg ikut mood. tapi saya mmg kuat mkn~ hihi. btw. selamat menyambut bulan puasa ini. mge amalan kita diterima dalam bulan yg penuh barakah ini :)

SoLy SoLicious said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat hari jumaat~
selamat menyambut ramadhan al-mubarak~(xmo ponteng pose tau)
berbuka bia bersederhana dan penuh kesyukuran ya ^______^

cik wanie Lovela (CWL) said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

slm rmdhan

syarifahsidrus said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam ramadhan..
memang ada je masa tiba2 asyik lapar je..hhuuu

hana sudradjat said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

SAYA SUKAR MENGAWAL DIRI SAYA DARI MAKAN MAGGIE T.T

Nor Fadila Rosli said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

amin..Insyaallah awak..:) hm..harap2 tak banyak sangat dugaan untuk bulan puasa kali ni..:)

anismelon said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

waaa..no maggie..anis setuju pemakanan leh sebab bnyk penyakit..org office anis mcm mcm sakit ade..bak kate dorg..mase muda org syg..mase tua penyakit lak syg..weee

selamat menyambut ramadhan jugak ipai..:)

sergeant keroro said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehe, aku pon ikut mood jugak nak makan.

selamat berpuasa :)

Hans said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahaha
semalam penat berkomen2 dkt facebook kan pasal benda nh

sama la
selera makan aku makin2 bertambah
kena kawal
kang naik berat badan
:-)

http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/07/kontest-menang-duit-raya.html

Afikah Aziz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ipai mekasih follow,terharu hehe,ika dh lame pun follow ipai sbb suke bace entry kat cni :)

Bro ahmad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ipai maggi je ke? jenama lain ok ke? kan banyak mee segera jenama lain..bulan puasa bulan kawal nafsu

najihah sahami said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ipai..mish kat sini dah dua hari makan megi. makanan kat sini tak kena selera..huhu...



mish dekat je ngan seremban. haha.t leh lepak sekali. yeayy!

najihah sahami said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ipai..mish kat sini dah dua hari makan megi. makanan kat sini tak kena selera..huhu...



mish dekat je ngan seremban. haha.t leh lepak sekali. yeayy!

merahitujambu said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kecewa sangat..sangat..uhuk..bila gakanya kita nk main piala dunia..moga ada rezeki kita..salam ramadhan..=)

c genk bah ne said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sal bola..mmmg genk kecewa..tp kalau kita kecewa,pemain tu lg kecewakan..jd kita kena beri sokongan kat diorang supaya rasa kekecewaan mereka kurang dan terus hilang..setiap kekalahan pasti ada hikmah disebaliknya

rajin wat puasa sunat hehe..tp baguslah tu,,dpt latih perut dan diri kita,tak juga badn kita terkejut bila tiba bulan puasa nantu.

TYNTHA LANA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ipai..kenapa panggil siti liana lak?huhu..liana tu dah betul.. siti tu bukan tau,hehe. dalam entry tu, kan lana da tulis Siti(bukan nama sebenar) ^__^

Afikah Aziz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ipai,xpelah lmbt pun..ika xkisah sgt,klu x follow pun xpe sbb ika jenis ok je..ramai gk org yg ika follow sbb suke bace entry diorg tp diorg xpnh follow ika pun huhu..bg komen kt entry ika pun dh rsa terharu sgt wlp x follow..tp bgus la blogger cm ipai sbb xsombong..terima kasih gk sbb sudi dtg blog ika

lala shaheila said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Selamat menyambut kedatangan Ramadan :)

TYNTHA LANA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saja singgah..takdo koje,heh3

Unna said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

huhuhu ipai sama mcm unna. dekat nk pose ni, ya allah sehari brape kali bukak peti walhal dha tahu ape isi -.-' makan tak berenti. kejap kejap makan. iskk

n unna tak makan meggi jugak. air tin ape suma yg bahaya. hhihi sebab ade prob ngn kidney. :(

Rtp Farra Arisha said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yep, arisha pun kuat makan juga sampai tak ingat dunia (sometimes),
tapi klo dah hilang selera makan mmg tak makan langsung.
makan untuk hidup tp harus berpada2 juga kan.
anyways, selamat berpuasa ya bro ipai :))

mye said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat berpuasa..
eik trasa mcm cpat pulak wish..huhu..
smga ramadhan kali nie mmberikan lbh kberkatan buat kte sume..
insyaAllah

alif haris said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hurmm singapore memang hebat berlakon .. nyampah gue .. huhu

perghh .. bagus r lu bro ..
pegang pd prinsip no maggie ~ hehe
jagalah kesihatan ^^

izfanora said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

lama tak jenguk iPai. sihat?

selamat berpuasa kepada iPai. makan jelah pai oi sementara boleh makan. :) tapi, kn kwl pemakanan.

abglan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Aku tak bejaya lagi tolak megi, tp alhamdulillah rokok dah setahun tak isap :)

Myra Arshad (: said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat menyambut ramadhan. and teruskan kekal prinsip no maggie. sebab mra nak buat prinsip no rice utk bulan puasa ni. errr :p

Abang Stalker said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ipai,ko jgn ske sgt bkk peti ais.

ko x thu ke peti ais tu da naik muak tgk mke ko.hahahaha..ni ayat ank buah aku.

"pkcu,peti ais muak tgk mke pkcu".

err..==' mulut jht betul.aku rs puasa nti wlupn aku puasa,aku mst akn bkk peti ais jgk tuk hidup kesegaran bau2 ayam :P

Anif Abdullah| AA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha.. ak pon sama weh,makan tak hengat.. Nak kata ada 'bela'mustahil..Btw,selamat berpuasa den ucapkan.. huhu

Yumida said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

slmt berpuasa bro...sahur jgn x sahur...

Cik Aish said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat berpuasa!! ipai ipai ipai..nnt kt buka posa sama2! okies!

[sutera kasih] said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

no maggie..bagus btl kempen pakcik ipai ni..

ms kt hostel dulu, slalu layan maggie..huhu

bla dh kt rmh, tak sentuh dh..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@senyumSOYA
soya ni, kuat makan juga ye .. uhuh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Tea
wah menarik begitu .. macam tuh ye ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Tea
nak wat cam ne kan .. rezeki malaysia banyak tuh .. tp peluang masih lagi besar ..

selamat ramadhan juga

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@dhiera
diorang belajar lakonan dah ari tuh .. haish ..

terima kasih follow ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Ummi
hee, terpaksa ke ? uhuh .. tu laa .. sebulan ni penuh kat rumah .. best2 ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@me suya
haa, tu laa pasal suya .. risau dah ni .. huhu

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Ezad Skytech
yup .. rezeki malaysia pada masa akan datang nanti akan lebh baik ..

thanx, selamat menyambut ramadhan juga

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@atiyahkaman
huu, atiyah ni tak lekang dgn kata2 susunan yg power .. uhuhuh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@wahida
tu laa pasal .. mesti amik klas drama seminggu

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Aku Bah Nie Imah
selamat berpuasa juga kak imah !!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Acik
hamboi .. nak yang best2 je .. uhuhuh .. selamat berpuasa achik !!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@syaz@rozelt
hee, memang semua orang macam tuh ke ? heheh ..

wah kalau ikut lidah, memang lagi nak macam2 .. uhuh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Afikah Aziz
hee, kita sama2 lahir dgn peti ais kot ..

selamat menyambut ramadhan juga afikah !!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@TYNTHA LANA
selamat berpuasa ..!! cam ne ? cam tuh laa .. banyak2kan ibadat !!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Suhazli
yes ada geng ... bagus .. jangan makan meggie .. tapi kadang2 boleh laa ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Aimifiqa
wah aimi kuat makan ke ? wah !!!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@SoLy SoLicious
heee .. sapa nak ponteng ni ? heheh .. thanx soly .. selamat menyambut ramadhan juga !!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@cik wanie Lovela (CWL)
salam ramadhan CWL

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@syarifahsidrus
eh syarifah pun sama ke ? uhuhu ..

selamat berpuasa juga !!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@hana sudradjat
cuba kurang2 kan .. dgr cite maggie ni bahaya .. maka kurangkan ye hana

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Nor Fadila Rosli
wah .. dugaan makanan ke ? heheh .. kalau time kat bazaar memang dugaan .. hehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@anismelon
wah .. janji disayangi .. hehehe

selamat menyambut ramadhan juga !!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@sergeant keroro
hee, kalau ikut mood ok je .. hehe. .. bila muud aku datang memang ngap je kan

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Hans
hee .. macam tuh ke ? hehe .. mesti ramai yang dalam kategori yang sama juga ...

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Afikah Aziz
hee.. alamak afikah .. jangan kata macam tuh .. kadang2 amik masa nak datang balik .. n follow tuh, kadang2 tak perasan, sebab ada prob dengan akaun google

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Bro ahmad
hee .. rasanya sama je dengan yang lain . uhuh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@najihah sahami
alamak sian ye .. hee, dekat ke ? macam mane leh dekat tuh ? hairan ni

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@merahitujambu
takpe .. ada rezeki n kalau mereka usaha memang boleh punya ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@c genk bah ne
yup2 .. buat latihan .. heheh ..

betul laa genk kata .. mesti pemain tuh lebih kecewa .. harapnya mereka boleh menjadi lebih baik lepas ni

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@TYNTHA LANA
eh laa bukan ke ? heheh .. takpe laa .. tahu laa juga liana .. hehehe

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Afikah Aziz
hee, tak sombong tak bawa ke mana pon .. lagi pun leh kawan2 ye dak .. bertukar fikiran serta mematangkan fikiran ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@lala shaheila
selamat meyambut ramadhan juga shaheila !!!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@TYNTHA LANA
hee, rajin ye datang .. trima kasih ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Unna
owh unna ada prob kidney ke ? kene jaga2 tuh ..

hee, yes geng .. peti ais pon muak tgk muka kita kan ? heheh

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Rtp Farra Arisha
selamat berpuasa farra .. heheh .. wah kalau gitu, boleh naik turun makan kira selamat juga .. heheh

tp kalau sampai tak hengat dunia memang dasat r ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@mye
hee, tak salah awal wish n lambat wish .. heheh ..

selamat berpuasa ye mye

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@alif haris
haha .. aku pon nek nyampah .. uhuh

selamat berpuasa ye

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@izfanora
haa tu laa pasal .. lama tau .. tau laa dah ada abg stalker .. T.T

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@abglan
wah mantap abg lan ..!!! hmm tak pe .. janji kita ada usaha .. kita bukan perfect kan ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Myra Arshad (:
wah .. no rice gitu .. dasat ye .. uhuh

selamat berpuasa ye cik myra !!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Abang Stalker
hahah ... anak buah ko tuh memang hebat woo .. hehehe

wah2 .. bau segar ayam tuh .. jangan meleleh dah le ..

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Anif Abdullah| AA
hahah .. no bela2 ok .. hehhe ..

selamat berpuasa bro AA

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Yumida
hee. trima kasih .. selamat berpuasa juga yumida

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Cik Aish
nak nak !! nak jumpa blogger famous !!

iPai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@[sutera kasih]
hee .. jangan makan maggies tau .. hehe

selamat berpuasa .. hehe

close button
ShoutMix chat widget
Twitter Bird Gadget